Pereiti į pagrindinį turinį

Sostinės „Kanapių feste“ – pažintis su kanapėmis ir jų panaudojimo būdus

2016-06-20 07:51
DMN inf.

Daugelio veiduose pasirodo šypsena, vien išgirdus žodį „kanapė“. O ką jau kalbėti apie tai, kaip ją galima panaudoti. 

Sostinės „Kanapių feste“ – pažintis su kanapėmis ir jų panaudojimo būdus
Sostinės „Kanapių feste“ – pažintis su kanapėmis ir jų panaudojimo būdus / Scanpix nuotr.

Su šiuo unikaliu augalu geriau susipažinti bus galima birželio 21 d. 16.00–20.00 val. sostinės Vakaro Tymo turgelyje. Renginio „Kanapių festas“ lankytojų lauks nemokama kanapių arbata, edukacinė programa bei kitos įdomybės.

Lietuvoje paplitusi sėjamoji kanapė (Cannabis sativa) ilgą laiką naudota pluoštui – gamintos virvės, burės, net drabužiai – ir maistui (sėklos). Sėklos maistingos: jose daugiau baltymų ir aminorūgščių nei grūdinių kultūrų grūduose. Todėl iš sėklų spaudžiamas aliejus.

Iki šių dienų kanapių sėklos vartojamos maistui Žemaitijoje (Advento valgis – spirginė). Sėklos taip pat naudojamo patiekalams gardinti. Iš džiovintų žiedynų gaminama arbata.

Augalas vaistingas, maistingas, greitai auga, atsparus piktžolėms ir kenkėjams, todėl dirvožemis neužteršiamas nei pesticidais, nei trąšomis.

Lietuvoje galima auginti pluoštui ir sėkloms kanapių veisles, kuriose būna ne daugiau nei 0,2 procento tetrahidrokanabinolio (THK), t. y., psichoaktyvių medžiagų, aptinkamų kanapėse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų