Pereiti į pagrindinį turinį

Administratorių rūpestis – gyventojų skolos

2013-04-03 07:55
Administratorių rūpestis – gyventojų skolos
Administratorių rūpestis – gyventojų skolos / Tomo Raginos nuotr.

Įmonė Kauno komunalinis ir butų ūkis sulaukė auditorių priekaištų dėl nuolat besivelkančių gyventojų skolų.

Auditas turėjo priekaištų

Savivaldybės valdomas Kauno komunalinis ir butų ūkis (KKBŪ) kasmet samdo nepriklausomus auditorius. Bendrovė verčiasi daugiabučių administravimu, jų technine priežiūra, remontu, inžinerinių tinklų avarijų likvidavimu.

Paprastai ši įmonė daug priekaištų iš auditorių nesulaukdavo, tačiau šiemet jie nurodė, kad įmonė turi pernelyg daug skolininkų.

Pasak audito specialistų, nuolat besivelkančios gyventojų skolos grasina nuostolinga veikla. Įmonei siūloma daug griežčiau reikalauti apmokėti įsiskolinimus.

Anksčiau KKBŪ vadinosi Panemunės butų ūkiu ir apie dešimtmetį dirbo nuostolingai. Nedaug trūko, kad ji būtų privatizuota kaip neefektyvi bendrovė.

Šiuo metu įmonė gauna pelno ir yra vienintelė mieste ne privačiose rankose esanti būstus administruojanti įmonė.

Atmeta kaltinimus

KKBŪ valdybos pirmininkas Tomas Švilpauskas tvirtino, kad prieš dvejus metus suformuota naujoji valdyba neturi priekaištų įmonės administracijai. „Prieš metus pradėjęs dirbti naujasis direktorius sėkmingai optimizuoja įmonės veiklą, gerina paslaugų kokybę, mažina veiklos sąnaudas“, – teigė T.Švilpauskas.

Jis priminė, kad 2011 m. atliktas auditas teigiamai įvertino įmonės veiklą, nors ją kamavo tos pačias bėdos su skolininkais. „Šiemet jie įžvelgė grėsmes. Vis dėlto neatkreipė dėmesio, kad pagrindiniai mūsų skolininkai yra socialiai pažeidžiami žmonės“, – akcentavo valdybos pirmininkas.

Daug skolininkų likę nuo Panemunės butų ūkio laikų, nemažai jų dabar administruojami kitų bendrovių. „Galėtume eiti lengviausiu keliu – visus įmonei skolingus gyventojus perduoti skolų išieškojimo bendrovėms, bet tai būtų didelis smūgis nepasiturintiems žmonėms. Dauguma jų nėra piktybiškai nemokantys už komunalines, namo priežiūros, administravimo paslaugas. Sudarome skolų gražinimo grafikus ir taip po truputį sprendžiame šią problemą“, – tvirtino T.Švilpauskas.

Uždirbo ir pelno

KKBŪ direktorius Virginijus Tamošiūnas taip pat nemano, kad skolos gali kelti grėsmę įmonės efektyvumui. „Mūsų pajamos ir išlaidos yra gana gerai subalansuotos. O paveldėtos skolos irgi mažėja“, – teigė jis.

Praėjusiais metais įmonė uždirbo 68 tūkst. litų pelno. „Tai rodo, kad situacija nėra bloga. Be to, esame savivaldybės kontroliuojama įmonė, todėl pernelyg didelis pelnas nėra mūsų pagrindinis tikslas. Jis labiau rodo, kad bendrovės darbas gana gerai sustyguotas“, – aiškino V.Tamošiūnas.

KKBŪ administruoja apie 400 daugiabučių Vilijampolės, Petrašiūnų, Panemunės seniūnijose. Taip pat įmonės žinioje yra apie 4 tūkst. socialinių būstų. KKBŪ Kaune užima apie 20 proc. daugiabučių administravimo rinkos.

Direktorius minėjo, kad bendrovė pasirengusi konkuruoti su kitais administratoriais, kai gyventojai galės patys rinktis, kokiai įmonei patikėti savo pastatų priežiūrą. „Esame išsaugoję gamybos bazę, turime savo stogdengius, santechnikus, stalius, elektrikus, apdailininkus. Tai leidžia daug operatyviau reaguoti į iškilusias problemas, avarijas“, – įsitikinęs V.Tamošiūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų