Pereiti į pagrindinį turinį

Akibrokštas: Pilies gatvės prekeiviai stumiami į užribį

2013-06-30 21:00
Akibrokštas: Pilies gatvės prekeiviai stumiami į užribį
Akibrokštas: Pilies gatvės prekeiviai stumiami į užribį / Rugilės Ereminaitės nuotr.

Miesto valdžia nuo liepos 1 d. dalį Pilies gatvės prekybininkų ketina iškeldinti į kitą vietą, nes šie dabar užstoja parduotuvių ir restoranų vitrinas. Taip pat esą sulaukiama gyventojų skundų. Tačiau prekybininkai su tuo nenori sutikti.

Nenori prie Aušros vartų

Pilies gatvės pradžioje besidarbuojantys ir įvairiausius niekučius bei suvenyrus pardavinėjantys prekybininkai baiminasi, kad jų pragyvenimo šaltinis greitai gali išsekti.

„Visi rašo skundus, kad mes užstojame parduotuves, o juk mes nuomojame savo vietas, kaip ir jie nuomoja. Kodėl jie turi būti geresni, o mes – blogesni? Mūsų atstovas ruošiasi eiti pas merą aiškintis, tačiau kol kas mūsų niekas neišgirdo“, – piktinosi vieno iš kioskų pardavėja, bet griežtai, kaip ir kiti prekybininkai, atsisakė būti įvardyta ar nusifotografuoti.

Pardavėja tikino, kad juos norima išgrūsti į Mikalojaus Daukšos gatvę, už Aušros vartų, kur neva visiškai nebūtų prekybos. „Aš esu pardavėja, tad mano šeimininkė manęs negalės išlaikyti, nes ten prekybos nebus ir aš turėsiu eiti į darbo biržą“, – guodėsi neprisistačiusi moteris.

Be to, ji sielojosi, kad vieta, į kurią ruošiamasi iškelti prekybininkus, esanti visiškai nesaugi.

Įžvelgia susidorojimą

„Pasirodo, 28 d. yra skelbiamas konkursas. Ši vieta bus išnuomota firmai, kuri ir tvarkys visus reikalus, – ką norės ta firma, tą ir priims prekiauti“, – guodėsi kita prekiautoja.

Pasak jos, savivaldybėje įvyko posėdis, į kurį buvo pakviesti ir Pilies gatvės prekybininkai, bet jų nuomonės bei skundų niekas nesistengė išklausyti.

„Mes atseit užstojame architektūros paminklus, o šios kavinės su reklaminiais skėčiais neužstoja? Jie visus šaligatvius užima, o mes tik du metrus užimame“, – sakė prekiautoja.

Ji teigė, kad prekybininkų kioskai čia stovi daug metų ir čia įsikūrusios parduotuvės turėjo žinoti, kokiomis sąlygomis dirbs.

Prekiautojai piktinasi, kad jiems miesto valdžia ne tik nepateikia rimtų argumentų, bet net nebando ieškoti kompromiso.

„Nepasako, kas jiems nepatinka. Ateitų, pasakytų konkrečiai. Gal prekės nepatinka? Gal nepatinka, kaip išsidėstę esame? Paaiškintų žmonėms ir jie susitvarkytų, juk duotų griežtą įsakymą ir visi klausytų“, – tikino pašnekovė.

Dalis prekiautojų ramūs

„Nenoriu nieko pirma laiko kalbėti, nes visada reikia kalbėti turint priežastį, kai kas nors konkrečiai žinoma. Aš tikslių žinių dar neturiu“, – kalbėjo kiek toliau nuo Pilies gatvės pradžios prekiaujantis ir laikinai pareigas einantis šios gatvės prekiautojų asociacijos pirmininkas Antanas Radzevičius.

Jis įsitikinęs, kad antrajame Pilies gatvės ruože po daugiabučio skliautais įsikūrę prekiautojai niekur nebus keldinami, nes savivaldybė tokių teisių neturi.

„Daug metų kovojome ir siekėme savo teisių, turime mero patvirtinimą, kad tai privati valda. Turime raštišką susitarimą su namo gyventojais – jie mums išdavė leidimą čia dirbti“, – pasakojo vyras.

Jis pridūrė, kad bandyta ir juos iškeldinti ne kartą, tačiau tam pasipriešino patys namo gyventojai.

„Jiems daug pavojingiau būtų, jei mūsų vietoje įsikurtų restoranai bei kavinės ir terasose nuolat būtų girtuokliaujama. Taip pat buvo bandoma įgyvendinti kitą projektą – įstiklinti šią erdvę, tačiau gyventojai taip pat neleido, nes tai sukurtų didelį šildymo sistemos disbalansą, o tai būtų nuostolinga“, – aiškino prekiautojų atstovas.

Dėl besipiktinančių prekiautojų, įsikūrusių gatvės pradžioje, A.Radzevičius laikosi griežtos nuomonės – esą jie tik gąsdina likusius prekybininkus, nes tai susiję tik su jais pačiais. „Jie nevieningi šiuo atveju, todėl nenorėčiau palaikyti nė vienos pusės šiuo klausimu“, – teigė pašnekovas.

Turi savų argumentų

Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina, kad iš tiesų prekiautojus nuspręsta iškeldinti dėl nuolatinių Pilies gatvės pastatų savininkų skundų. Taip pat dėl Kultūros paveldo departamento reikalavimo. Be to, Pilies gatvės pradžioje turi būti įrengti dviračių nuomos terminalai.

Sprendimas buvo priimtas dar šių metų birželio 19 d. Tada posėdyje dalyvavo ir Pilies gatvės prekiautojai. „Posėdyje prekybininkai buvo supažindinti su prekybos tautodailės gaminiais Aušros Vartų ir Mikalojaus Daukšos gatvių sankryžoje prekybos vietų išdėstymo schema“, – aiškino Vilniaus miesto Verslo organizavimo ir leidimų poskyrio vedėja Virgina Skirienė.

Pasak jos, prekiautojai yra apie viską informuoti, kaip ir apie iškeldinimą, kuris numatomas jau liepos 1 d. „Anksčiau prekiautojams buvo pasiūlyta prekiauti Tymo kvartale. Taip pat pabrėžiame, kad Pilies gatvėje prekiaujantys asmenys nėra laimėję viešojo konkurso prekiauti Pilies gatvėje“, – tvirtino savivaldybės specialistė.

Savivaldybės atstovai yra įsitikinę, kad prie Aušros vartų prekiausiantys asmenys finansiškai nenukentės, nes ten taip pat didelis turistų srautas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų