Pereiti į pagrindinį turinį

A.Kupčinskas: nesisvaidykime viduramžių kirviais

A.Kupčinskas: nesisvaidykime viduramžių kirviais
A.Kupčinskas: nesisvaidykime viduramžių kirviais / Tomo Raginos nuotr.

Kauno savivaldybėje pulta karštligiškai svarstyti, kaip galima būtų kompensuoti netektį, kurią miestas patirtų netikėtai sugriuvus vienam iš sėkmingiausių renginių Kaune – Hanzos dienoms.

Ieško išeities

„Kauno dienos“ publikacija apie žlungančius planus šiais metais surengti Hanzos šventę sukėlė ne tik miestiečių nuostabą, bet ir sujudimą miesto valdžios koridoriuose.

„Šiandien pas mane lankėsi Hanzos dienų organizatorius Darius Rumšas ir mes visapusiškai apsvarstėme susidariusią situaciją“, – trečiadienį „Kauno dienai“ sakė miesto meras Andrius Kupčinskas.

Jo tvirtinimu, kai kurie Seimo rinkimams besirengiantys politikai bando supriešinti šventės organizatorius su savivaldybe, tvirtindami, kad neva dėl iškilusių problemų gali būti kalti dabartiniai Kauno miesto vadovai.

„Esmė yra tokia, kad mes dar praėjusį lapkritį buvome sutarę, kad gegužės pabaigoje vykstanti Kauno dienų šventė turėtų būti sujungta su Hanzos dienomis. Atitinkamai buvo projektuojamas ir renginio biudžetas. Kauno kultūros centrui „Tautos namai“, kuris organizuoja Kauno dienų šventę, buvo skirta 90 tūkst. litų, nors jie prašė 200 tūkst. litų. Hanzos dienoms buvo numatyta 33 tūkst. litų. Tad bendra 123 tūkst. litų suma, galima sakyti, yra gana solidi“, – svarstė A.Kupčinskas.

Finansavimo keblumai

Merą suglumino kai kurių politikų svarstymai, kad Hanzos dienų organizatoriams neva dėl kažkokių asmeninių ambicijų koją piktybiškai stengiasi pakišti pats A.Kupčinskas.

„Tai dezinformacija ir bandymas kurti baubus. Praėjusį penktadienį, kai Kauno savivaldybės kultūros skyriui Hanzos dienų šventės rengėjai pranešė atsisakantys organizuoti šventę, aš buvau Briuselyje“, – aiškino A.Kupčinskas.

Jo nuomone, šios vasaros pabaigoje ar rudenį būtų galima surengti Kauno viduramžių šventę, kuri savo idėjomis, turiniu ir stilistika būtų panaši į Hanzos dienas.

„Yra pavedimas „Tautos namams“ rudeniop surengti Kauno viduramžių šventę. Tuos 33 tūkst. litų, kurių atsisako Hanzos dienų rengėjai, būtų galima skirti viduramžių šventės biudžetui. Bet tai dar tik svarstymai, nes pinigų trūksta ir artėjančiai Dainų šventei, ir leidiniui „Nemunas“, ir kitiems“, – apie finansavimo keblumus pasakojo meras.

Nori sujungti

Anot jo, pasitarus su miesto ceremonimeistru Kęstučiu Ignatavičiumi, yra mintis kitais metais Kauno dienas sujungti su Hanzos dienomis.

„Viena diena galėtų būti skiriama viduramžiams, kurie susiję su Kaunui svarbiu Hanzos prekybos sąjungos laikotarpiu“, – vizijos kontūrus braižė A.Kupčinskas.

Jo tvirtinimu, prasidėjęs taškymasis kaltinimais dėl Hanzos dienų primena svaidymąsi viduramžių kirviais. Meras ragino miestui svarbią problemą spręstis nuosaikiais, šiuolaikiškais ir kūrybiškais būdais.

A.Kupčinskas nuogąstavo, kad kibirkštis į emocijų katilą žeria ir numatomas Napoleono armijos persikėlimo per Nemuną renginys, kuriam planuojama skirti apie 230 tūkst. litų.

Dėl Hanzos užvirė košė

Vakar nuomonės dėl Hanzos dienų keitėsi kaleidoskopiniu greičiu. Paaiškėjo viena: Kauno savivaldybė nenorėtų šiemet prarasti šios šventės. Kas ir kada ją rengs, taip ir neaišku.

„Sutarėme, kad Hanzos dienos bus rugpjūčio gale. O dėl biudžeto – ieškosime bendrų sprendimų su savivaldybe„, – po susitikimo su A.Kupčinsku “Kauno dienai" sakė Hanzos dienų rengėjas Darius Rumšas.

Internetiniame savivaldybės puslapyje – visiškai kitokia informacija: kad ne rugpjūtį, bet rugsėjį Kaune vyks viduramžių kultūros festivalis, kurį rengs Kauno kultūros centras „Tautos namai“.

„Kol kas tikrai nežinau, kaip kas bus: ar tai bus viduramžiai, ar barokas, ar miesto kultūra, kalavijai ar pagonys, – kalbėjo “Tautos namų„ direktorius Albinas Vilčinskas. – Kokią šventę paves, tokią ir organizuosime.“

„Kalbos, kad savivaldybė mums paves organizuoti Hanzos dienas, nebuvo. Tam yra viešoji įstaiga „Hansa Kaunas“ ir Hanzos šventė – jų“, – sakė A.Vilčinskas.

„Dviejų švenčių nebus, – paaiškino meras A.Kupčinskas. – Stengsimės, kad būtų viena šventė, kurią rengiant bendradarbiautų ir Hanzos dienų organizatoriai, ir Kauno kultūros centras “Tautos namai".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų