Pereiti į pagrindinį turinį

Algų skirtumai: kovoje dėl mokytojų rajonai jau lenkia sostinę

Kova dėl mokytojų karštėja. Iki naujų mokslo metų pradžios liko savaitė, o mokyklos dar be 650 mokytojų. Tad savivaldybės didina konkurencinę kainą dėl mokytojų. Provincijos daliai pedagogų jau moka didesnius atlyginimus nei sostinė. Plečia ir papildomas naudas.

freepik.com nuotr.

Laikas tiksi, o gimnazijos direktorė internete dar žvalgosi lietuvių kalbos mokytojo.

„Kandidatų neturime. Jei turėtume, stvertume tikrai. Turėjome keletą gyvenimo aprašymų ir atostogų metu kalbinau“, – pasakojo Lentvario „Versmės“ gimnazijos direktorė Oksana Kietavičienė.

Šviežiam lituanistui už etatą gimnazija mokėtų 1660 eurų popieriuje arba per tūkstantį į rankas. Su patirtimi daugiau, bet reikia šnekėtis.

„Mokytojas gali visada pasirinkti daugiau darbo, aktyviai dalyvauti bendruomenės veikloje, darbo grupėje. Tokie darbai apmokami papildomai“, – tikino Lentvario „Versmės“ gimnazijos direktorė.

Lietuvių kalbos mokytojo reikia ir Vilniuje. Bet alga į rankas 180 eurų kuklesnė nei Trakų rajone. Sostinės kainomis pedagogas turėtų pragyventi už 900 eurų per mėnesį.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Čia praktiškai nedirbančio žmogaus, be stažo etato darbo užmokestis“, – piktinosi Vilniaus karaliaus Mindaugo mokyklos direktorė Ramutė Pilauskaitė.

Trakų rajone daugiau uždirbtų ir anglų kalbos mokytojas. Popieriuje skirtumas nuo sostinės 1200 eurų. Pradinukų mokytojui Vilnius gali pasiūlyti tiek pat arba mažiau.

Kodėl už tą patį darbą miestai moka skirtingai, aiškina Švietimo ministerija ir profsąjungos.

„Susiję su pareigybės dydžiu, kuris yra siūlomas. Kito paaiškinimo nėra. Nustatomi vienodi koeficientai per visą Lietuvą“, – pabrėžė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ignas Gaižiūnas. 

„Viskas priklauso nuo to, jei yra sudėtingesnės darbo sąlygos. Pavyzdžiui, darbas su spec. ugdymo poreikių mokiniais, užsieniečiais ar kitokie susitarimai švietimo įstaigose, – aiškino švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.

Provincijos mokytojos jau juokauja: su tokiais atotrūkiais tuoj nebus, kur dėti pinigų. O direktorė džiaugiasi, jog dirbti į rajono mokyklą atvažiuoja ne tik vietiniai.

„Turime devynias mokytojas, važiuojančias iš Vilniaus. Taip pat yra mokytojas, važiuojantis nemažą atstumą – apie 30 kilometrų“, – sakė O. Kietavičienė.

Švietimo ekspertas sako, kad mažosios savivaldybės yra desperatiškoje situacijoje. Kasmet mokytojams išleidžia vis daugiau.

„Kuo toliau žaidžiama tik didesniais atlyginimais, kompensacijom už būstą ir transportą“, – kalbėjo žurnalo „Reitingai“ vyriausiasis redaktorius Gintaras Sarafinas.

Trakų rajonas subsidijuoja transporto išlaidas jau ne tik iš gretimo miesto, bet kone iš bet kurio Lietuvos kampelio.

„Daugiausia mokytojų atvyksta iš Vilniaus, bet turime mokytojų, kurie atvyksta iš Prienų rajono, netgi Varėnos rajono. Šita priemonė tikrai patraukli“, – teigė Trakų rajono vicemeras Jonas Kietavičius.

Vilnius pratęsė 300 eurų priedą naujiems mokytojams, metams subsidijuoja viešąjį transportą. Nuo sausio triskart didins ir mokyklų vadovų krepšelį transporto išlaidoms kompensuoti. Žada dar.

„Būsto nuomos kompensacija iki 550 eurų per mėnesį arba ir materialinę paramą iki 4 minimalių atlyginimų, tai 3600 eurų per metus“, – pranešė Vilniaus vicemerė Donalda Meiželytė.

O miestams vargti yra dėl ko. Visoje šalyje trūksta 650 mokytojų, vien Vilniuje – 200. Bet kai kurių specialybių ne po etatą, o mažiau.

Švietimo viceministras guodžia – mokytojų bus daugiau, bet po ketverių metų.

„Stojimas augantis: buvo 580, pernai 1500, šiemet preliminariai apie 1200 yra įstojusių į pedagogikos studijas“, – džiaugėsi I. Gaižiūnas.

Anot viceministro, per penkerius metus padvigubėjo ir jaunų mokytojų iki 25 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Rici

Kol merijoj sėdės tokie dykaduoniai kaip Donalda Myželytė,mokytojams nieko geresnio nešviečia
2
-1
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų