Pereiti į pagrindinį turinį

Alternatyva – ekologiškas valymas

2009-03-07 09:00
Alternatyva – ekologiškas valymas
Alternatyva – ekologiškas valymas / "Baltic Swan" nuotr.

Ekologiškai gyvenantys žmonės seniai keiksnoja alergiją ar kitokių ligų sukelti galinčio perchloretileno naudojimą cheminiams drabužiams valyti.

Tačiau tarp kitų vartotojų jau kurį laiką siūloma ekologiško valymo paslauga didelio susidomėjimo dar nesulaukia.

Chemijos nauda ir žala

Chemikalai jau seniai tapo kasdienio gyvenimo dalimi – padeda kovoti su ligomis, didinti žemės ūkio našumą, išsaugoti maisto atsargas. Šiandien visame pasaulyje kasdien naudojami daugiau kaip 100 tūkst. chemikalų. Vis dėlto negalima užmerkti akių vertinant netinkamai naudojamų ar tvarkomų chemikalų poveikį žmogui ir aplinkai.

Tarp įprasčiausių buityje naudojamų cheminių medžiagų – skalbimo milteliai, valikliai, plovikliai, šveitikliai, vandens minkštikliai, balinimo, dezinfekavimo medžiagos. Net ir gamintojai įspėja – netinkamai naudojant šias priemones galima apsinuodyti, nudegti ar patirti alergines reakcijas. Žala patiriama net ir tada, kai chemikalais naudojamasi tinkamai. Nes su nuotekomis cheminės medžiagos patenka į požeminius vandenis, o vėliau sugrįžta į mūsų buitį.

Nematomi priedai

Dauguma įprastų cheminių valiklių išties sugeba įveikti bjauriausias dėmes. Tačiau tik su nuodingų medžiagų pagalba. Viena jų – perchloretilenas. Įvairūs tyrimai teigia, kad šis kancerogenas žaloja kepenis, inkstus ir nervų sistemą. Valant chemiškai nematomos jo dalelytės "papuošia" kostiumo atlapus ar palto apykaklę.

Dirvoje perchloretilenas gali išlikti ilgą laiką nepakitęs, bet atmosferoje jis greitai skyla į nuodingus junginius – chloracetilchloridą, vinilo chloridą ir anglies tetrachloridą.

Drabužių valymo paslaugą siūlančios įmonės chemines atliekas privalo rinkti ir perduoti perdirbėjams. Tai atsieina nepigiai.

Ekologiškas drabužių valymas Lietuvoje kol kas kainuoja tiek pat kiek cheminis, tačiau gamtai jis gerokai maloningesnis. Tokiam valymui naudojami biodegraduojantys (greitai ir be žalingo poveikio gamtai yrantys) valikliai gali būti išleidžiami tiesiai į kanalizaciją.

Žmonėms nerūpi?

Ekologišką "Aquaclean" valymą siūlanti įmonė "Baltic Swan" susidomėjusių klientų antplūdžiu negali pasigirti. Jos atstovai supranta – reikia laiko, kad žmonės priprastų prie minties drabužius valyti ekologiškai.

Ekologiško valymo paslaugą išpopuliarinti mūsų šalyje labiausiai rūpi "Baltic Swan" savininkams norvegams: Vakarų ir Šiaurės Europoje cheminis drabužių valymas rinkoje pamažu traukiasi į užkulisius.

"Galbūt lietuviai per daug pripratę prie cheminio valymo, o galbūt žmonėms nerūpi, kaip drabužis išvalytas – svarbu, kad tik švarus. Į ekologiją žmonės dar nelabai kreipia dėmesį", – apgailestavo "Baltic Swan" darbuotojai.

Bet vangi klientų reakcija neužgesino "Baltic Swan" komandos optimizmo. Nors pagrindinė įmonės būstinė Panevėžyje, kur yra keturi ekologiško valymo paslaugas teikiantys punktai, neseniai valyklos padalinys atidarytas ir Vilniuje.

Labiausiai ekologiško valymo paslauga domisi jauni tėvai ir alergijų kamuojami žmonės. Jie atneša valyti vaikų žaislus, drabužius. O bene dažniausiai ekologiškai valoma "Bauer" patalynė. Būtų galima taip valyti ir kitokią patalynę, bet kol kas norinčių tai daryti neatsiranda.

Valymas sudėtingesnis

"Aquaclean" mašinos naudoja tik biodegraduojančius ploviklius, o dozavimo sistema jų "įmeta" nei daugiau, nei mažiau – tiek, kiek reikia. Cheminiu būdu išvalytas drabužis iškart būna sausutėlis, o ekologiško valymo procedūra užtrunka gerokai ilgiau.

Valant ekologiškai šlapias drabužis keliauja į džiovinimo "būgną", kur šildosi 40 laipsnių temperatūroje, iš šio – tiesiai ant manekeno. Tuomet imamasi galutinai išdžiovinti drabužį garais, lyginti ir formuoti. Savininkas drabužį atsiima pažymėtą išdidžiu ženkleliu EKO. Taip valyti galima ir odinius gaminius.

Kaina – ne didesnė

Vilniečių drabužiai valyti vežami į Panevėžį, bet dėl to laukti labai neprailgsta – užsakymas atliekamas per tris keturias dienas. Taip pat galima tartis ir dėl skubesnio drabužių valymo.

Svarbi detalė yra ir tai, kad ekologiškas valymas kainuoja lygiai tiek pat, kiek ir cheminis, nors dėl didesnio darbo jėgos panaudojimo ir ilgiau trunkančio valymo proceso kaina turėtų būti didesnė. Ekologiškai išvalyti paltą ar kostiumą atsieis apie 40 litų, švarkelio valymas gali kainuoti 25 litus. Tad tik žmogaus valia rinktis: mėgstamą drabužį apdoroti chemiškai ir prisodrinti perchloretileno "gaivos" ar išvalyti ekologiškai – naudojant vandenį, suspaustą orą ir biodegraduojantį valiklį.

Kodėl "Baltic Swan" visiškai neatsisako teikti cheminio valymo paslaugų? Įmonė šią galimybę kol kas atmeta. Sako, kad yra tokių dėmių, kurias sunku įveikti net su baisiausia chemija. O kalta dėl to lietuviškoji drabužių dėvėjimo (ne)kultūra. Kitose šalyse, kur ekologiškas gyvenimo būdas seniai įleidęs šaknis, drabužiai ar kilimai valomi kur kas dažniau, nei įprasta Lietuvoje. Tuomet ir dėmės neįsiseni, ir nereikia imtis agresyvios chemijos taktikos. Lietuvoje į valyklą kartais atkeliauja taip nudrengti darbo drabužiai, kad atnaujinti jų nepadeda net perchloretilenas.


Ekologišką valymą siūlantis "Baltic Swan" punktas Vilniuje: PC "Maxima", Ukmergės g. 282. Dirba pirmadienį–penktadienį 10–21 val., šeštadienį–sekmadienį – 10–18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų