Pereiti į pagrindinį turinį

Ant asfalto nėra vietos senukams

2012-08-29 05:00
Ant asfalto nėra vietos        senukams
Ant asfalto nėra vietos senukams / Gedimino Martinkėno (BFL) nuotr.

Netoli prekybos centrų savo išaugintų pomidorų maišelį ar obuolių siūlantys vyresnio amžiaus prekiautojai – dažniausiai prie pensijos norintys prisidurti senukai. Pagal įstaymą jie – pažeidėjai. Policija sprendžia, kokių sankcijų prieš juos imtis.

Skyrė dar vieną baudą

Kaunietei Anastazijai Kunigėnienei eina 87-eri. Moteris, būdama tokio amžiaus, gali didžiuotis palyginti gera sveikata. Ji turi savo sodą Domeikavoje. Pati susikasa žemę, sodina, prižiūri ir užsiaugina daržovių, kitų sodo gėrybių. Parduoti dalį savo užauginto derliaus A.Kunigėnienei yra visiškai natūralu.

„Vasarą ji keliasi penktą ryto. Pirmuoju maršrutiniu autobusu važiuoja į Domeikavoje esančius sodus. Ten visą dieną dirba. Vakarop grįžta į Kauną“, – tokią mamos dienotvarkę pasakojo sūnus Danielius Kunigėnas.

Jis garantavo, kad mama iš sodo daugiausia parsiveža kelis kilogramus gėrybių, kurias parduoda ant šaligatvio netoli prekybos centro Varnių gatvėje.

Už tuos kelis kilogramus garbaus amžiaus kaunietė buvo nuvežta į policijos nuovadą. Jai skirta 30 litų bauda. Bauda skirta jau ne pirmą kartą.

„Toks jos gyvenimo būdas. Pamėginkite 90-mečiui žmogui nurodyti, kad jam negalima prekiauti“, – retoriškai siūlė pažeidėjos sūnus. „Galų gale, ar tikrai jau ji pati didžiausia pažeidėja Kauno mieste?“ – svarstė D.Kunigėnas.

Vyras priminė turgavietėse nuolat cigaretes siūlančius prekiautojus. Nors rūkalai greičiausiai kontrabandiniai, ši prekyba kažkodėl per daug neužkliūva pareigūnams.

Kam vežti į nuovadą?

„Aš nesakau, kad mano mama padarė viską teisingai. Taip, ji nusižengė įstatymams. Tik ar tikrai būtina tą seną žmogų vežti į nuovadą?“ – vėl svarstė D.Kunigėnas.

Vyras prasitarė, kad po vizito policijoje garbaus amžiaus moteriai sušlubavo sveikata. Mamą pavyko nuraminti ir vėl viskas stojo į savo vėžes.

Po šio incidento D.Kunigėnas lankėsi Vilijampolės policijos nuovadoje, Vilijampolės seniūnijoje. „Tiesiog pamėginau žmogiškai pasikalbėti. Aš džiaugiuosi, kad mano mama sveika ir sugeba pasirūpinti savimi“, – neslėpė kaunietis.

D.Kunigėno manymu, persekioti kelis litus iš prekybos savo obuoliais ar agurkais uždirbančius pensininkus – nehumaniška ir neišmintinga.

Lazda dviem galais

Kauno policijos Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis atsiduso: „Ši problema kaip lazda su dviem galais – kuriuo muši, tuo ir skaudės.“

Praėjusių metų pabaigoje Policijos iniciatyva buvo sutarta su seniūnijomis ir turgaviečių vadovais, kad pensininkams, prekiaujantiems savomis gėrybėmis, būtų sudarytos lengvatinės sąlygos tokiai prekybai.

„Senoliai neina į turgavietes. Jie įsitaiso ten, kur žmonių srautai“, – pesnininkų verslo specifiką aiškino T.Stauskis. Pasak jo, pareigūnai privalo prižiūrėti, kaip vykdomi įstatymai. Juose nenurodyta, kad 90-mečiui įstatymas švelnesnis, o 70-mečiui gali būti griežčiau pritaikytas.

T.Stauskis aiškinosi A.Kunigėnienės padaryto pažeidimo aplinkybes. Apylinkės inspektorius paaiškino, kad A.Kunigėnienė yra nuolatinė prekiautoja Vilijampolėje, prie prekybos centro. Dėl pažeidimo pareigūnai ją ne kartą įspėjo. Esą moteris parduoda ne tik savo užaugintas daržove. Ant jos prekystalio neretai puikuojasi riešutai, sausainiai.

Skundžiasi kaimynai

Vilijampolės seniūnas Algimantas Mickevičius neslėpė, kad ši neoficialaus turgelio problema jam gerai žinoma. „Na, vargu ar galime prie kiekvieno prekybos centro įrengti po turgavietę. Tai seni tų žmonių įpročiai, tačiau jie nepagalvoja apie kitus žmones“, – atsargiai kritikavo seniūnas.

A.Mickevičius tvirtino, kad penkiaaukščio, arčiausiai kurio prekiauja senoliai, gyventojai piktinasi, kad paliekamos dėžės, maišeliai, į gyvatvorę metamos nebereikalingos atliekos.

„Mes sutarėme su D.Kunigėnu, kad jo mama gali be jokio mokesčio prekiauti Sąjungos aikštėje vykstančiame ūkininkų turgelyje“, – pasiektą kompromisą dėstė seniūnas.

Prekiavo ir prekiaus

Kai „Kauno dienos“ automobilis privažiavo neoficialią turgavietę, ten prekiavusios trys moterys ir garbaus amžiaus vyras sukruto. Tarpusavyje ėmė šnabždėtis, tačiau išgirdę, kad norime tik pašnekinti, bėgti nepuolė.

„Visą rytą Lekėčiuose rinkau mėlynes. Tai štai ir parduodu po 7 litus už litrą“, – šyptelėjo močiutė.

Kita moteris tvirtino čia ateinanti gal tik kokį antrą kartą. Užderėjo aviečių, todėl nusprendė kelis litrus parduoti.

Pomidorais ir agurkai prekiavusi moteris prisipažino: „Aš žinau, kad darau pažeidimą, tačiau neturiu kaip daržovių nusivežti iki tinkamesnės prekiauti vietos.“ Ji mostelėjo ranka į dviratį.

Jos turėtus maždaug 8 kg pomidorų praeiviai išgraibstė akimirksniu. „Jeigu prekiaučiau kasdien ir dideliais kiekiais, be jokios abejonės, turbūt eičiau į turgų“, – sakė moteris.

Kitos šalia stovėjusios moteris prisipažino nė negirdėjusios, kad oficialiose turgavietėse joms numatytos lengvatos.


Reidas baigėsi tagedija

„Kauno diena“ rašė, kaip pernai, rugpjūčio mėnesį, po policijos reido prie Žaliakalnio turgavietės į ligoninę sumušta galva ir kruvinu veidu buvo nuvežta 72-ejų Agota Ramanauskienė.

Medikai diagnozavo pakauškaulio lūžį, pereinantį į kaukolės pamatą, buvo sumušta lūpa. Kai nukentėjusioji buvo atvežta į ligoninę, iš kairiosios ausies bėgo kraujas.

Triskart olimpinių žaidynių dalyvės, ieties metikės kaunietės Ritos Ramanauskaitės mama ilgą laiką buvo ištikta komos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų