Pereiti į pagrindinį turinį

Ar kauniečiams reikalinga mieganti Antikorupcijos komisija?

2010-10-27 07:06
Butaforija: dėmesį mėgstantis R.Kaminskas postringauja apie korupcijos prevenciją, bet realiai nieko nedaro.
Butaforija: dėmesį mėgstantis R.Kaminskas postringauja apie korupcijos prevenciją, bet realiai nieko nedaro. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Dvigubi standartai: Antikorupcijos komisijos vienas įkūrėjų Andrius Kupčinskas, tapęs Kauno meru, tarsi pamiršo šios komisijos svarbą. Valdžiai naudinga, kad daugiau nei pusmetį komisija yra neįgali?

Sprendimų priimti negali

"Komisijos veikla vyksta. Tik yra viena esminė bėda – į posėdžius neateina pusė narių", – įsitikinęs Antikorupcijos komisijos pirmininkas Raimundas Kaminskas.

Dar balandį apie savo pasitraukimą iš komisijos pirmasis pareiškė tarybos narys Bronislovas Kučinskas, vėliau pats tapęs įtariamuoju auksinio tualeto prie Kauno pilies byloje. Su juo komisiją paliko opozicijai atstovaujantys tarybos nariai Gintaras Jonas Furmanavičius ir Arvydas Garbaravičius ir tuomet dar Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausęs Stasys Žirgulis. Šiek tiek vėliau iš komisijos pasitraukė ir Sėkmės koalicijai priklausantis Stasys Buškevičius. Politikai pareiškė, kad Antikorupcijos komisiją palieka dėl destrukcinės R.Kaminsko veiklos.

Tiek iškrikus komisijai, tiek dabar R.Kaminskas situacijos nedramatizuoja ir giriasi, kad renka medžiagą bei dalyvauja prevencinėje veikloje mokyklose.

R.Kaminskas tarsi pamiršo, kad komisija privalo išaiškinti korupcijos lygį mieste, analizuoti, kas vyksta savivaldybės institucijose, įstaigose, įmonėse. Šią kadenciją neteko girdėti komisijos siūlymų skirti tarnybines nuobaudas netinkamai savo pareigas einantiems valdininkams, savivaldybės įstaigų bei įmonių darbuotojams.

Kalbėti, bet nedirbti

Užsiminus, kad savivaldybėje gana dažnai kyla korupcijos skandalai ir tai liudija STT pareigūnų vizitai, R.Kaminskas suskubo išvedžioti, kad STT savo veiksmų nederina su Antikorupcijos komisija.

"Korupcijos lygmuo priklauso ne nuo komisijos veiklos, o nuo kitų dalykų", – priekaištų nepripažino R.Kaminskas.

Paprašytas įvardyti svarbesnius darbus, R.Kaminskas užsiminė apie tyrimus dėl "Romuvos" kino teatro ir dėl Taikos ir Pramonės prospektų sankryžos. Ne kartą gyręsis komisijos tyrimu dėl auksinio tualeto prie Kauno pilies, pirmininkas nutyli prokuratūros priekaištus, kad Antikorupsijos komisija delsė kreiptis į teisėsaugą. Tarp svarbių darbų jis dar kartą paminėjo susitikimus mokyklose ir minėjimus. "Tą turėtumėte įvertinti", – primygtinai pabrėžė politikas.

Priminus, kad Antikorupcijos komisijoje nesutarimų kilo dėl jo asmens, pirmininkas pratrūko. "Čia juodųjų technologijų ir tam tikrų žurnalistų problema", – rėžė konservatorius. Jis svaidėsi užuominomis apie politinius ir verslo grupuočių kėslus, tačiau nutilo, kai buvo paprašytas kalbėti konkrečiau.

Kovotojo ryžtas išblėso?

R.Kaminskas pernai liepą buvo užkliuvęs ir savo partijos lyderiui Andriui Kupčinskui, kuris, įpusėjus kadencijai, pasiūlė Antikorupcijos komisijos pirmininkui trauktis iš pareigų.

Neoficialiai buvo kalbama, kad konservatoriams nepatiko kai kurie R.Kaminsko vykdomi tyrimai. Tada jį nuo saviškių stojo ginti opozicija, vėliau pareiškusi, kad R.Kaminskas pasikeitė ir juo nebegalima pasitikėti.

"Opozicija liaupsino komisijos primininką, o paskui kažkokia katė perbėgo tarp komisijos narių, ir jie atsisakė dirbti kartu", – ironizavo A.Kupčinskas. Jis pripažino, kad šiuo metu Antikorupcijos komisija yra atsidūrusi tarsi Bermudų trikampyje ir produktyviai dirbti negali.

Praėjusią kadenciją A.Kupčinskas buvo aktyvus kovotojas su korupcija, iš pradžių vadovavęs Antikorupcijos komisijai, o vėliau tapęs jos nariu. Priminus apie tai, miesto vadovas pyktelėjo, kad esą iš Antikorupcijos komisijos per daug reikalaujama. "Gal visi įvaizduoja, kad Antikorupcijos komisijos pirmininkas yra kaip koks prokuroras ir vykdo teisingumą. Darbas ten nėra rožėmis klotas", – samprotavo miesto vadovas.

Paklaustas, kodėl komisijos problema nesprendžiama taryboje, A.Kupčinskas nenorėjo prisiimti atsakomybės. "Negi aš eisiu ir pakeisiu visus pasitraukusius komisijos narius? Man situacija nepriimtina, bet neturiu kuo jų pakeisti", – bandė teisintis meras.

Pats R.Kaminskas yra užsiminęs, kad dėl jo tinkamumo vadovauti komisijai turi spręsti taryba, tačiau po to, kai komisiją paliko penki politikai, tokio klausimo valdantieji posėdžiuose nekėlė. Toks delsimas gai būti vertinamas kaip nenoras kovoti su korupcijos apraiškomis valdžios rūmuose.

A.Kupčinskas leido suprasti, kad artimiausiu metu neketina nieko daryti. "Opozicija taip pat turi teisę rengti sprendimo projektą tarybai", – strėles į opoziciją nukreipė miestui vadovaujantis politikas.

Stasys Buškevičius, partijos "Jaunoji Lietuva" narys:

Pavasarį parašiau prašymą atleisti mane iš Antikorupcijos komisijos. Taryba turėtų pakeisti komisijos sudėtį ir mane atleisti. Kol kas aš lyg ir išėjęs iš jos, lyg ir ne. Po to, kai iš Antikorupcijos komisijos išėjo opozicijos atstovai ir Stasys Žirgulis, turintis didžiulę patirtį tiriant korupcijos apraiškas, likti joje ne tik nepadoru, bet ir negarbinga. Nepatogu dirbti komisijoje, kurioje liko trys administracijos ir du valdančiosios Sėkmės koalicijos atstovai ir kurioje nėra net kas paprieštarautų. Komisija turi būti funkcionali, o sprendimai joje turėtų būti priimami nešališkai, dalyvaujant visų politinių partijų atstovams. Dirbčiau Antikorupcijos komisijoje, jei pasikeistų pirmininkas, tačiau kol kas nenorėčiau kalbėti, kas juo turėtų būti.

Gintaras Jonas Furmanavičius, Darbo partijos frakcijos seniūnas:

Kai 2004–2006 m. dirbau Vyriausybėje, Seimo opozicijoje buvę konservatoriai visa gerkle rėkė, kad Antikorupcijos komisijai ir Kontrolės komitetui turi vadovauti opozicija. Niekaip negaliu suprasti, kodėl kitos taisyklės galioja savivaldai? Matydamas, kaip elgiasi R.Kaminskas, šiuose žaidimuose negaliu dalyvauti. Dabartinėje savivaldybėje veikli Antikorupcijos komisija nereikalinga, o neįgali komisija valdantiesiems labai naudinga. Praėjusią kadenciją dirbusią Antikorupcijos komisiją, kuriai vadovavo Stasys Žirgulis, būtų net neetiška lyginti su dabartine. Jei pasikeistų komisijos pirmininkas, be abejonės, grįžčiau, nes yra labai daug svarbių klausimų.

Stasys Žirgulis, tarybos narys:

Tokia komisija naudinga dabartinei Kauno valdžiai, nes jai vadovauja jų atstovas. Teisingumo kriterijai buvo pažeisti dar kadencijos pradžioje, nes šis postas turi priklausyti opozicijai. Dėl to vėliau ir kilo problemų. Tyčia komisijos niekas negriauna, bet dirbti toliau buvo neįmanoma: viskas dengiama ir nekeliama į viešumą. Tada mes patys kuriame terpę, kurioje vystosi ta korupcijos bacila. Jeigu penki komisijos nariai pasitraukė, o toks organas egzistuoja, reikia pasirūpinti, kad viskas būtų sutvarkyta oficialiai, raštiškai, o ne aptarinėjama privačiuose pokalbiuose. Valdantieji turi gerokai daugiau galių rengti tarybos sprendimą. Jeigu jie pripažintų klaidą, pasiūlytų opozicijai kartu spręsti šį klausimą, tada nereikėtų plūstis taryboje ir santykiai tarp žmonių taptų kitokie. Praėjusią kadenciją kas savaitę tirdavome po vieną įvykį, paskui pradėjome rengti atvirus posėdžius, informuodavome visuomenę apie tai, kas vyksta. Per metus vien spaudoje pasirodė 56 straipsniai tomis temomis. Bendradarbiaudavome su Vyriausiąja tarnybinės etikos komisija, kuri skirdavo nuobaudas. Šią kadenciją nė viena problema nebuvo išspręsta iki galo, o apie korupcijos prevenciją tik tuščiai tauškiama. Jeigu R.Kaminskas korupcijos prevenciją vykdo mokyklose, dar turėtų tai daryti ir Pravieniškėse, pabardamas ir paaiškindamas, kad negalima vogti.

Arvydas Garbaravičius, Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas:

Praėjusią kadenciją Antikorupcijos ir dviračių komisijos buvo Andriaus Kupčinsko arkliukas. Dabar ji jam tapo nereikalinga. Šiuo metu galime kalbėti ne apie pavienius korupcijos atvejus, o apie tam tikrą sistemą. Jai susiformuoti padėjo ir neveikli Antikorupcijos komisija. Iš pradžių bandėme dirbti, kalbėti apie problemas, rašyti raštus, bet pajutome, kad valdantiesiems tapome savotiška priedanga, todėl ir pasitraukėme. Pernai, kai valdantieji bandė sužaisti siūlydami pasitraukti iš pirmininko pareigų R.Kaminskui, dar tikėjome, kad su juo galima dirbti, tačiau po to jam buvo "perlaužtas stuburas". Jeigu A.Kupčinskas kitą kadenciją vėl išeitų į opoziciją, neabejoju vėl taptų kovotoju su korupcija, kurią pats savivaldybėje užaugino.

Antikorupcijos komisija:

Raimundas Kaminskas (pirmininkas)

Stasys Buškevičius (pasitraukė)

Gintaras Jonas Furmanavičius (pasitraukė)

Antanas Mockus

Renalda Kablytė

Bronislovas Kučinskas (pasitraukė)

Birutė Krapauskienė

Arvydas Garbaravičius (pasitraukė)

Darius Makarevičius

Stasys Žirgulis (pasitraukė)

Teisėsaugos vizitai savivaldybėje

2008 m. kovą iš pareigų ir iš partijos krito buvęs tarybos narys, anksčiau ėjęs Kauno vicemero pareigas konservatorius Adolfas Antanas Balutis.

Nepraėjus nė pusmečiui Teisėsaugininkai sulaikė Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus Nuomos administravimo poskyrio vedėją Joną Lukošių.

2008 m. spalį STT pareigūnams įkliuvusio Švietimo ir kultūros departamento vyriausiasis specialistas, jaunimo reikalų koordinatorius konservatorius Ramūnas Maruniakas.

2010 m. balandžio pabaigoje teisėsaugininkai atliko kratas ir nušalino nuo pareigų Energetikos skyriaus vedėją Algirdą Vaitiekūną.

Skandalingiausiu šios kadencijos projektu vadinamas daugiau kaip už pusę milijono litų prie Kauno pilies pastatytas ir auksiniu vadinamas tualetas įpainiojo ne vieną valdžios žmogų. Šią istoriją tebenagrinėja teismas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų