Pereiti į pagrindinį turinį

Atliekų išvežimas nebrangs

2009-02-20 09:00
Atliekų išvežimas nebrangs
Atliekų išvežimas nebrangs / Kęstučio Cemnolonskio nuotr. Šiukšlės

Taryba užsimojo pakelti atliekų išvežimo maksimalią kainą nuo 23 centų už 1 kv. m iki 27 centų. Opozicija sprendime įžvelgė koncerno "Rubicon group" interesus.

Naujoji Vilniaus valdžia sprendimą pakelti mokesčio ribas motyvuoja tuo, kad 1 proc. šoktelėjo pridėtinės vertės mokestis (PVM) – nuo 18 iki 19 proc. Atliekų išvežimas turėjo brangti ir juridiniams asmenims – iki 36 centų už bendrovės 1 kv. m.

Mokestį norėta įvesti laikinai, kol bus parengta ir patvirtinta komunalinių atliekų sutvarkymo ir atsiskaitymo Vilniuje tvarka. Ją taryba ketina parengti ir patvirtinti birželį.

Teikiamas tarybai projektas iššaukė Tvarkos ir teisingumo bei Fronto frakcijų pasipiktinimą.

"Kai buvo apskaičiuota 23 centų kaina, buvo padaryti išsamūs skaičiavimai ir suderinti su vežėjais. Jeigu tai iššaukė PVM padidėjimas 1 proc., dėl to kaina galėtų kilti tik iki 23,7 cento. Man priekaištavote, kad meras tarnavo verslo grupėms. O kokiai grupei jūs tarnaujate, siūlydami šitą sprendimą? Aš ją žinau, bet gal jūs ją patys įvardysite", – įtūžį liejo Juozas Imbrasas.

Šį projektą tvirtinti miesto tarybai teikė savivaldybės Nepriklausoma frakcija. Oficialiai jo rengėja įvardijama Nepriklausomos frakcijos seniūno pavaduotoja Larisa Dmitrijeva. Nepriklausomai frakcijai vadovaujantis Gintaras Kazakas dirba bendrovėje "Realco" projektų vadovu.

"Realco", užsiimanti stambių nekilnojamojo turto projektų vystymu, yra koncerno "Rubicon group" antrinė bendrovė. Tam pačiam koncernui priklauso ir kita antrinė įmonė – "Ecoservice", kuri Vilniuje teikia atliekų išvežimo paslaugą. Spėjama, kad būtent šios bendrovės interesus ir gina Nepriklausoma frakcija, o kartu ir visa valdančioji koalicija, teikdama tarybai atliekų tvarkymo projekto pataisas.

Šiuo klausimu buvo balsuota du kartus ir abu kartus Vilniaus miesto tarybos narių dauguma projektui nepritarė.

Neoficialių šaltinių teigimu, kainą pakelti iki 27 centų valdžia nusprendė likus porai valandų iki tarybos posėdžio. Esą sprendimas priimtas mero Viliaus Navicko kabinete. Posėdyje dalyvavo Saulius Budrevičius, "Ekoservice" vadovas. Šis klausimas nebuvo svarstytas nei savivaldybės komitetuose, nei kolegijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų