Pereiti į pagrindinį turinį

Atominis karas: A.Mamontovas išvadintas tautos priešu

2012-10-12 10:00
Atominis karas: A.Mamontovas išvadintas tautos priešu
Atominis karas: A.Mamontovas išvadintas tautos priešu / Gedimino Bartuškos nuotr.

Likus dviem dienoms iki referendumo dėl Visagino atominės elektrinės (VAE), diskusijos verda vis karščiau. Į jas įsivėlė ne tik politikai ir energetikos specialistai, bet ir pramogų pasaulio atstovai. Už poziciją „ne“ laukia purvo pliūpsnis.

A.Mamontovą – ant laužo

VAE statyba išgelbės Lietuvą iš energetinės duobės. Nukirs priklausomybės nuo Rusijos bambagyslę. Mokesčių mokėtojams bus labai naudinga. Alternatyvų VAE tiesiog nėra. Atominė energetika – saugiausia ir švariausia. Visi, kurie abejoja šiais oficialiais teiginiais, viešoje erdvėje malami į miltus ir kaltinami vos ne tėvynės išdavyste.

Vos tik žinomas muzikantas Andrius Mamontovas, šiuo metu išvykęs į užsienį, viešai pareiškė referendume balsuosiantis prieš VAE statybą, į atlikėją buvo paleista debesys kritikos strėlių. Jis išvadintas neišmanėliu, nežinančiu, ką šneka, ir savo pareiškimais galinčiu iš doros kelio išvesti daugybę kvailų, neapsisprendusių balsuotojų. Kai kas A.Mamontovą net išvadino tautos priešu, parsidavusiu „Gazpromui“.

Bestyčiojančiųjų iš abejojančiųjų VAE nauda Lietuvai stovykloje atsidūrė ir Algis Ramanauskas, juodojo humoro girnomis malantis į miltus tamsuolius, nematančius VAE gėrio pašvaistės.

„O čia kas nors nauja? Iki šiol neturime kultūros pripažinti kitą nuomonę. Jei nepalaikai tam tikros pozicijos, vadinasi, esi arba durnas, arba nupirktas Kremliaus. Taip buvo visada, tik dabar jaučiamas paaštrėjimas, nes sekmadienis (referendumo diena – red. past.) jau netoli“, – kalbėjo politikos apžvalgininkas Artūras Račas.

Vietoj diskusijos – šmeižtas

Su lietuviška tolerancija nuomonei jau spėjo susipažinti ir vakar Kaune apsilankę „Greenpeace“ organizacijos atstovai.

„Jie uždavė paprastus klausimus Vyriausybei, o vietoj atsakymų sulaukė šmeižto dozės“, – sakė „Greenpeace“ atstovus į Lietuvą pakvietusios bendrijos „Atgaja“ tarybos narys Linas Vainius.

Premjeras Andrius Kubilius viešai pareiškė, kad atominės elektrinės nestatyti raginanti organizacija „Greenpeace“ protestavo prieš Būtingės naftos terminalo statybą, nukrypsta nuo savo ideologijos ir neva negali pasigirti skaidriais finansavimo šaltiniais.

„Mes niekada neprotestavome prieš Būtingės terminalą, o visos mūsų finansų ataskaitos yra internete. Mes atvažiavome diskutuoti, o mus tiesiog apšmeižė“, – praėjus dienai po premjero pareiškimo atsitokėti negalėjo „Greenpeace“ konsultantas energetinės politikos klausimais Janas Haverkampas.

Abejoti draudžiama

„Teko organizuoti ne vieną diskusiją dėl atominės elektrinės, tačiau dažniausiai atominės elektrinės šalininkai į jas net neateidavo, bet skleidė propagandą ir ieškojo priešų“, – pasakojo L.Vainius.

Komentarai internete ir kitose viešosiose erdvėse akivaizdžiai demonstruoja, kad už naujojo reaktoriaus statybą pasisakantys piliečiai yra kategoriškesni ir mažiau linkę leistis į diskusijas.

Tolerancija kitų nuomonei šiuo klausimu nespinduliuoja ir ne vienas žinomas visuomenės veikėjas. Pavyzdžiui, net nebediskutuoti su atominės elektrinės priešininkais kviečiantis žurnalistas Andrius Užkalnis juos viešai vadina glušiais.

Reklamai – dideli pinigai

A.Račas teigė nemanantis, kad už aštrius pasisakymus A.Užkalniui mokama iš VAE projekto populiarinimui skirto fondo, tačiau neabejoja, kad šis fondas bendrai nuomonei visuomenėje turėjo įtakos.

„VAE projekto palaikymo skatinimui leidžiami pinigai yra dešimt, o gal net šimtą kartų didesni, nei gali sau leisti oponuojanti pusė. O tai daug ką lemia“, – aiškino A.Račas.

Apie atominės elektrinės patrauklumą iš televizijos ekranų prabilęs žinomas apžvalgininkas Algimantas Čekuolis teigia už tai negavęs jokio atlygio, tačiau iš viso VAE projekto pristatymams planuojama išleisti milijonus litų.

A.Račas kelia klausimą, kiek už elektrinės projekto patrauklumo reklamavimui skirtas lėšas išleista paslėptai reklamai.

„Greenpeace“: darote klaidą

Vakar Kaune viešėjęs J.Haverkampas su keliais kartu atvykusiais „Greenpeace“ bendražygiais teigia, kad elektrinės proteguotojai disponuoja netiksliais skaičiais arba specialiai juos klastoja.

„Į referendumą einantys žmonės turi suprasti, kad Vyriausybė sapnuoja ir visiškai negalvoja apie alternatyvas“, – sakė J.Haverkampas.

„Greenpeace“ organizacija įsitikinusi, kad stumdama vieną projektą – atominę elektrinę – Lietuva daro didelę klaidą. Pasak svečių, analogiškai prieš dešimtmetį elgęsi suomiai jau pasimokė – jų atominės elektrinės statyba vėluoja penkerius metus ir pabrango daugiau nei dvigubai. Kiti projektai nevykdomi, nes atominei elektrinei milijardus išleidusi valstybė jiems nebeturi lėšų, o kiti potencialūs elektros energijos gamintojai trypčioja vietoje, nes bijo būti užgožti atominės elektrinės.

L.Vainius džiaugėsi, kad vakar Kaune vykusiame susitikime su „Greenpeace“ konsultantais netrūko atomine energija besidominčių oponentų. Kai kurie jų atvirai pašiepė kalbas apie galimus vadinamosios žaliosios energijos pagaminimo mastus bei panaudojimo galimybes, tačiau L.Vainius mano, kad atominės energijos šalininkų argumentus pavyko atremti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų