Pereiti į pagrindinį turinį

"Autrolis" smaugia streikuotojus, šie įžvelgia politikavimą

2010-06-08 08:39
Bylinėsis: troleibusų vairuotojai neabejoja streikavę teisėtai ir sieks, kad tai pripažintų Aukščiausiasis Teismas.
Bylinėsis: troleibusų vairuotojai neabejoja streikavę teisėtai ir sieks, kad tai pripažintų Aukščiausiasis Teismas. / Antano Slavinsko nuotr.

Savivaldybės valdoma bendrovė "Autrolis" sieks, kad pernai streikavę troleibusų vairuotojai atlygintų bendrovei 400 tūkst. litų dydžio nuostolius, tačiau profsąjunga nenuleidžia rankų.

Siekia solidžios sumos

"Autrolis" skelbia, kad parengtas ieškinys teismui, kuriuo iš įmonės profesinės sąjungos siekiama išieškoti apie 400 tūkst. litų nuostolių, atsiradusių dėl 2009 m. surengto troleibusų vairuotojų streiko.

Į teismą nuspręsta kreiptis po to, kai Kauno apygardos teismas miesto troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos įspėjamąjį streiką paskelbė neteisėtu ir uždraudė profesinei sąjungai toliau juos rengti. Prieš tai streiką neteisėtu buvo paskelbęs ir Kauno miesto apylinkės teismas.

Pernai "Autrolio" profesinė sąjunga, vadovaujama Petro Balčaičio, nepritarė, kad troleibusų vairuotojams 15 proc. būtų sumažinti atlyginimai. Bendrovės administracija ir miesto vadovai tvirtino, kad tokia veiklos optimizavimo priemonė buvo neišvengiama.

Kalta tik profsąjunga?

"Autrolio" direktorius Mindaugas Legas ne kartą yra teigęs, kad bendrovė siekė konstruktyvaus dialogo su profesine sąjunga, o jos vadovą Petrą Balčaitį kaltino dėl nenoro tartis ir nesugebėjimo deramai atstovauti darbuotojų interesams.

Apie 400 tūkst. litų teisme sieksiančio prisiteisti "Autrolio" generalinis direktorius akcentuoja, kad taip siekiama profesinės sąjungos atsakomybės.

"Neabejoju, kad kai kurie žmonės tiesiog buvo klaidinami profesinės sąjungos pirmininko ir pasidavė jo demagoginiams reikalavimams, o šiandien visiems akivaizdu, kad rengdama neteisėtus streikus profesinė sąjunga tyčia blogino ir taip nelengvą bendrovės situaciją", – vakar išplatintame pareiškime teigia M.Legas.

Su pačiu direktoriumi "Kauno dienai" pasikalbėti nepavyko, nes jis atostogauja.

Įžvelgia politikavimą

P.Balčaitis pripažįsta, kad formalią galimybę ir teisę kreiptis į teismą "Autrolis" turi. "Skelbiama, kad ieškinys parengtas, tačiau jį padavus teismui, dar reikia laimėti bylą", – atkreipė dėmesį profsąjungos vadovas.

Anot jo, nuo 1993 m. teismų praktikoje būta panašių atvejų, kai streikavo Klaipėdos autobusų ir Kauno troleibusų vairuotojai. "Teismai yra konstatavę, kad neteisėtu streiką galima laikyti tada, kai jis rengiamas po įsiteisėjusios teismo nutarties. Mūsų atveju taip nebuvo", – tikino P.Balčaitis. Jis neslėpė, kad profsąjunga ketina skųsti Kauno apygardos teismo sprendimą dėl streiko pripažinimo neteisėtu, nes apskųsti skirtas terminas dar nėra pasibaigęs.

"400 tūkst. litų ieškinys profsąjungai yra labai konkretus politinis užsakymas ne tik savivaldybės, bet ir Vyriausybės lygiu. Streikai Lietuvoje netoleruotini", – įžvelgė P.Balčaitis. Jis kol kas susilaiko nuo komentarų, kaip elgsis, jeigu teismo sprendimas bus nepalankus profsąjungai.

Pasak profsąjungos pirmininko, "Autrolio" administracija nutyli, kad teismai į darbą grąžina atleistus troleibusų vairuotojus. "Rengėme 47 troleibusų vairuotojų bylas teismui dėl neteisėto atleidimo iš darbo. Apie 20 jau laimėta", – pasakojo P.Balčaitis. Jo teigimu, teismas nurodė "Autrolio" administracijai grąžinti žmones į darbą skubos tvarka. Dėl neteisėto atleidimo bendrovė turės atlyginti darbuotojams patirtus finansinius nuostolius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų