Pereiti į pagrindinį turinį

„Autrolyje“ bręsta mįslingos permainos

2013-01-03 09:55
„Autrolyje“ bręsta mįslingos permainos
„Autrolyje“ bręsta mįslingos permainos / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno politikai sulaukė siūlymo pakeisti visą įmonės „Autrolis“ valdybą, kurią dabar kontroliuoja frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai. Ar tikrai valdyba dirba blogai, ar tai – konservatorių spjūvis koalicijos partneriams?

Išvaikys vaikų darželį?

Baigiantis metams Kauno tarybos frakcijos gavo savivaldybės administracijos direktoriaus Dainiaus Ratkelio pasirašytą raštą. Jame politikai kviečiami siūlyti savo kandidatus į savivaldybės kontroliuojamos troleibusų bendrovės „Autrolis“ valdybą. Šiuo metu jai vadovauja valdančiajai koalicijai priklausančios frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas. Iš viso valdyboje iš 7 narių trys yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai.

„Autrolis“ yra vienintelė didesnė savivaldybės įmonė, atitekusi frakcijai „Tvarka ir teisingumas“.

Konservatorių deleguotas D.Ratkelis neigė, kad pasiūlymas, kurio sulaukė Kauno tarybos politikai, iš esmės yra siekis nušalinti nuo šios „Autrolio“ valdymo partiją „Tvarka ir teisingumas“.

„Ten dabar kaip vaikų darželyje – vieni valdybos nariai skundžia kitus. Valdybos pirmininkas atsiuntė raštą, kad kai kurie valdybos nariai nelanko posėdžių, o šie skundžia pirmininką, esą su juo neįmanoma dirbti. Todėl priėmiau sprendimą formuoti naują “Autrolio„ valdybą“, – tvirtino savivaldybės administracijos direktorius D.Ratkelis.

Abejotini sprendimai

Vienas „Autrolio“ valdybos narių, atstovaujantis Liberalų ir centro sąjungai Pranas Paškevičius teigė, kad konfliktas su partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovais kilo, kai šios partijos nariai kelis kartus posėdžiuose siūlė balsuoti už paramą viešajai įstaigai „Baritonų trio“.

„Galiausiai jie sušaukė susirinkimą tada, kai vienas valdybos narys negalėjo jame dalyvauti. Iš likusių šešių narių trys balsavo “prieš„ ir tiek pat “už„. Paramos skyrimui pritarta, nes esant lygiam balsavimui nulemia valdybos pirmininko balsas“, – kalbėjo P.Paškevičius.

„Kauno diena“ jau rašė, kad nuostolingai dirbantis „Autrolis“ pavasarį įstaigai „Baritonų trio“ skyrė 20 tūkst. litų festivaliui organizuoti, o rudenį – dar 20 tūkst. litų DVD kompaktinei plokštelei gaminti.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnė Aušra Ručienė su vyru Seimo nariu Rimantu Ručiu buvo pristatomi kaip vieni pagrindinių viešosios įstaigos „Baritonų trio“ rengiamo festivalio „Operetė Kauno pilyje“ rėmėjų.

Abipusiai kaltinimai

P.Paškevičius taip pat akcentavo, kad valdybos pirmininkas Laisvydas Rudžianskas neklauso kitų valdybos narių pageidavimų, elgiasi arogantiškai.

„Jis dirba Vilniuje ir rengia posėdžius tik jam ir jo partijos kolegoms patogiu laiku, dažniausiai penktadienio vakarais“, – sakė P.Paškevičius.

Savo ruožtu L.Rudžianskas aiškino priešingai: esą nepriklausantys „Tvarkai ir teisingumui“ valdybos nariai žlugdo posėdžius, vengia juose dalyvauti.

„Jie nė karto neprašė posėdžiauti kitu laiku, o kai parengiau išankstinio balsavimo biuletenius jie vis vien nereaguoja ir žlugdo darbą. Tai daroma dėl to, kad norime sumažinti keliems “Autrolio„ vadovams algas“, – kitokią versiją išsakė L.Rudžianskas.

Opozicija mato intrigas

Pateiktas pasiūlymas prisidėti prie „Autrolio“ valdybos formavimo opozicijos nenudžiugino.

Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Rytis Šatkauskas įžvelgė vien konservatorių kėslus stiprinti savo įtaką savivaldybės įmonėse, šalinant iš jų koalicijos partnerius.

„Iš liberalų ir centro partijos jau atimta “Kauno energija„, o dabar bandoma įsitvirtinti “Autrolyje„, eilėje turbūt yra ir kiti koalicijos partneriai. Kvietimas siūlyti savo kandidatus tėra konservatorių surežisuotas farsas“, – rėžė R.Šatkauskas.

Frakcijos „Vieningas Kaunas“ seniūnas Povilas Mačiulis abejoja, kad pasiūlymas keisti valdybos sudėtį padės efektyviau valdyti skolose skendinčią įmonę. Jis atkreipė dėmesį, kad D.Ratkelio rašte akcentuojama būtinybė deleguoti į valdybą vien savivaldybės administracijoje dirbančius valstybės tarnautojus.

„Bendrovių valdymo institutas Baltijos šalyse rekomenduoja, kad valstybės ir savivaldos įmonių valdybų sudėtyse būtų kuo mažiau valstybės tarnautojų. Valdybos turėtų būti atviros verslo atstovams, mokslininkams ir kitiems asmenims, turintiems tinkamos patirties“, – įsitikinęs P.Mačiulis.

Kaupiasi debesys

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnė Aušra Ručienė buvo nelinkusi dramatizuoti savivaldybės administracijos direktoriaus kvietimo keisti valdybą.

„Mūsų frakcija negavo jokio pasiūlymo deleguoti kokius nors kitus kandidatus. Todėl manome, kad valdyboje mūsų atstovai dirbs toliau, o keičiami bus tik kitų frakcijų nariai. Jie to verti, nes nelanko valdybos posėdžių – vietoj to sėdi kavinėse“, – kalbėjo A.Ručienė.

Kaip jau rašė „Kauno diena“, ką tik prasidėjusiais 2013-aisiais bręsta ir daugiau intrigų. Šiuo metu Kauno tarybos opozicija renka parašus teikti interpeliaciją partijos „Tvarka ir teisingumas“ deleguotam vicemerui Vytautui Vasilenkai.

Konservatoriai aiškios pozicijos nepareiškė ir paliko savo frakcijos nariams patiems nuspręsti, ar palaikyti koalicijos partnerius balsuojant dėl nepasitikėjimo jų deleguotu į vicemero postą atstovu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų