Pereiti į pagrindinį turinį

A.Zuokas: "Kalvarijų turguje tvarka bus"

2008-12-11 09:00
A.Zuokas: "Kalvarijų turguje tvarka bus"
A.Zuokas: "Kalvarijų turguje tvarka bus" / Roko Medonio nuotr. Atvirumas: Kalvarijų turgaus prekiautojai vienas per kitą skundėsi patirią "Šnipiškių ūkio" vadovo V.Tamulionio savivalę.

Nė nesugalvotum buvusio mero Artūro Zuoko trečiadienio popietę ieškoti Kalvarijų turguje. Šis galbūt dešimtį metų ir pats nebūtų ten kojos kėlęs, jei turgų valdantis Vidmantas Tamulionis nebūtų kaltinamas pinigų grobstymu.

Atvirumas: Kalvarijų turgaus prekiautojai vienas per kitą skundėsi patirią "Šnipiškių ūkio" vadovo V.Tamulionio savivalę. Roko Medonio nuotr.

Svečią pasitiko reikalavimais

"Norim naujų palapinių", – vos įžengusį į Kalvarijų turgų naująjį Seimo narį A.Zuoką pasveikino prekiautojai. Kiek sutrikęs parlamentaras šmaikščiai tarstelėjo, neva čia ne pageidavimų koncertas. Juk ne kiniškos palapinės, o kur kas opesnės problemos A.Zuokui dabar rūpi. Pavyzdžiui, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimas, galintis į bankrotą nuvaryti smulkiuosius prekybininkus ir juos erzinantis turgavietės šeimininkas V.Tamulionis, įtariamas grobstąs miesto milijonus.

Svečią su palyda sutiko turgaus kontrolierė, Vilniaus miesto tarybos narė Genovaitė Karolina Meilūnienė. Ši iškart raportavo: "Turgaus žemė jau sutvarkyta, perduota panaudos teisėmis. Aš savo pažadą įvykdžiau. Toliau vyks turgaus rekonstrukcija, nes jau galime projektuoti, planuoti, ką žmonės norės... Sieksiu, kad čia būtų mažiau privataus kapitalo, stengsimės pritraukti ES lėšas", – it žirnius bėrė kontrolierė. Jai už nuveiktus darbus A.Zuokas raką spaudė.

"Seniai jį reikėjo nušalinti"

Tačiau svečias nebuvo linkęs ilgiau klausytis džiugių žinių ir perėjo prie opiausios problemos – V.Tamulionio. Nesitikėta tokio Kalvarijų turgaus prekiautojų atvirumo. Šie vienas per kitą ėmė vardyti savivaldybės bendrovės "Šnipiškių ūkis", administruojančios turgavietę, laikinojo vadovo spekuliacijas.

"Seniai jį reikėjo nušalinti. Jūs ką, dar jo nenušalinot?" – šaukė prekiautoja Vida. Jai antrino greta stovintis vyras: "V.Tamulionis laksto, žmones puola."

"Leiskit man pasakyti, – kilusį šurmulį bandė perrėkti rusakalbė moteris. – Jeigu visi turėtų patentus, žinoma, čia būtų tvarka ir nebūtų vietos korupcijai. Betgi pusė prekybininkų dirba be patentų. Kai tikrinama, jie viską susirenka, kioską uždaro ir pabėga, kad mokėti nereikėtų. O administracija apie juos žino".

Grįžta išmestas direktorius?

Išklausęs prekiautojų skundus A.Zuokas pažadėjo, kad Liberalų ir centro sąjungos frakcija savivaldybėje kitą savaitę pradės rinkti tarybos narių, pritariančių, kad V.Tamulionis būtų nušalintas, parašus. Klausimas dėl laikinojo vadovo atleidimo bus keliamas artimiausiame tarybos posėdyje, gruodžio 17 d.

Taip pat liberalcentristai ketina siekti, kad kuo skubiau Vilniaus miesto valdžia skelbtų konkursą eiti naujojo "Šnipiškių ūkio" direktoriaus pareigas. Jas sutiktų eiti buvęs vadovas Vaclovas Januškevičius, vakar su A.Zuoku sukinėjęsis po turgavietę.

"Nieko bloga apie jį (V.Januškevičių – red. past.) negaliu pasakyti. Ir už ką jis buvo atleistas? Nieko bloga nepadarė", – ankstesnį direktorių geru žodžiu minėjo G.Meilūnienė.

Tyrimas veja tyrimą

"Vilniaus diena" primena, kad V.Januškevičius prieš daugiau nei metus buvo pašalintas dėl politinių motyvų. Vilnių stojusi valdyti Tvarkos ir teisingumo partija užsimojo aukso gysla vadinamoje turgavietėje turėti lojalų vadovą, o V.Januškevičius laikomas A.Zuoko partijos žmogumi. V.Januškevičius nesutiko būti atleidžiamas ir valdžios užmojį apskundė teisėsaugai. Tuo metu buvo paviešinti garso įrašai, kuriuose girdėti, kaip meras Juozas Imbrasas spaudžia V.Januškevičių pasitraukti savu noru. Esą taip reikia.

Vietoj V.Januškevičiaus praėjusį spalį laikinuoju direktoriumi paskirtas V.Tamulionis, kuris šiandien įtariamas galimai neteisėtai pasisavinęs šimtus tūkstančių litų. Prekiautojai įtaria, kad grobstymas vykdomas su Vilniaus miesto valdžios žinia.

Dėl netvarkingai pildomos buhalterinės apskaitos ir galimai pasisavintų lėšų viena Vilniaus miesto savivaldybės komisija darbą baigė. Pateiktose išvadose užsiminta, kad turgus administruojamas netvarkingai, o tai gali sudaryti sąlygas korupcijai klestėti.

Mero J.Imbraso sudaryta kita komisija giliau narsto prekiautojų skundus. Tačiau pastarieji gerų tyrimo rezultatų nesitiki. Esą V.Tamulionis su J.Imbrasu dirba ranka rankon.

Taip pat tyrimą pagal savivaldybės Liberalų ir centro sąjungos frakcijos skundą pradėjo ir Viliaus apygardos prokuratūra. Tiesa, pastarieji laukia savivaldybės tyrimo išvadų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų