Šį sezoną itin madingos violetinės spalvos daržovė – baklažanas – gražus ne tik pažiūrėti, bet ir skanus paragauti. Svarbiausia – išradingai jį paruošti.
Žalias nevalgomas
Salotų baro "Mano guru" gamybos vadovės Gabrielės Kaladinskienės teigimu, yra net keli baklažano paruošimo būdai. "Pirmiausia reikėtų paminėti tai, jog baklažanai žali nevalgomi. Juos reikia kepti ant grotelių, orkaitėje arba troškinti", – aiškino moteris.
Ji pabrėžė, kad prieš gaminant šią daržovę būtina padruskinti, kad išeitų karčios sultys ir pagaminta būtų skanesnė. "Reikia nepamiršti, jog baklažanas labai gerai sugeria riebalus. Todėl iškepus jį keptuvėje būtina nusausinti, kad pagamintos salotos ar kitas patiekalas nebūtų toks riebus", – patirtimi dalijosi G.Kaladinskienė.
Tinka ir su mėsa
Iš baklažano gaminamos ne tik salotos ar užkandis. Jis puikiai tinka ir mėsos patiekalams pagardinti.
"Dabar labai populiaru įdaryti baklažanai. Jų vidus išskaptuojamas, į jį pridedama kiaulienos ar jautienos faršo ir visa tai troškinama orkaitėje", – gamybos paslaptimis dalijosi moteris. Jos teigimu, salotų bare "Mano guru" pačios populiariausios baklažanų, avokadų, pupelių ir paprikos salotos.
Baklažano istorija
Moteris pasakojo, kad baklažanas yra pomidoro giminaitis, jų tėvynė – pietryčių Azija, Indija, Birma. Šiose šalyse dar galima rasti ir laukinių baklažanų veislių.
"Pagal arabų rašytojų liudijimus, jau IX a. baklažanai buvo auginami Afrikoje, dabartinėse Egipto ir Alžyro teritorijose. Europos tautos – senovės graikai ir romėnai – taip pat žinojo baklažanus, tačiau egzistavo prietaras, kad šios daržovės gali privesti prie beprotystės ir net buvo vadinami beprotybės obuoliais. Šis visiškai nepagrįstas prietaras gana ilgam sustabdė baklažanų plitimą Europoje", – įdomią istoriją prisiminė G.Kaladinskienė. Dabar baklažanai auginami beveik visose Europos šalyse, ypač populiarūs Prancūzijoje ir Bulgarijoje. Šiose šalyse iš baklažanų gaminami valgiai konservuojami ir eksportuojami į kitas šalis.
"Mano guru" virėjo Andriaus receptas
Sudedamosios dalys: baklažanai, česnakai ir pomidorai, česnakinis padažas ir žolelės, skirtos salotoms.
Kaip gaminti? Padruskintą, kubeliais supjaustytą baklažaną pakepinkite orkaitėje. Ant jo užtarkuokite šiek tiek česnako, svogūnų ir vėl šiek tiek apkepkite. Nuvarvinkite riebalus, ant viršaus papjaustykite pomidorų ir užpilkite padažą. Toks lengvas užkandis labai tinka su vynu.
Kaip paruošti padažą? Sutarkuokite česnaką. Iš jo išsiskyrusių sulčių pakaks sumaišyti su prieskoninėmis žolelėmis. Kadangi iškepęs baklažanas ir taip ganėtinai riebus, papildomai aliejaus nepilkite.
Naujausi komentarai