Pereiti į pagrindinį turinį

Baldų salone – senojo restorano nostalgija

2009-05-04 09:00
Relikvija: ne taip seniai naudotas monetinis telefonas-automatas patalpų nuomininkams irgi kelia nostalgiją.
Relikvija: ne taip seniai naudotas monetinis telefonas-automatas patalpų nuomininkams irgi kelia nostalgiją. / Tomo Raginos nuotr.

Buvusiose legendinio Kauno restorano "Versalis" patalpose atidarytas baldų salonas. Pirmieji lankytojai užsuka ne vien į baldus pasidairyti, bet ir į tai, kas metų metais buvo ilgesingai apraudama.

Grindys pridengtos kilimu

Įėjus pro lauko duris, kairėje ant sienos pasitinka telefonas-automatas. Jis iš netolimų sovietmečio laikų ir neveikiantis, tačiau pagarbiai paliktas kaip eksponatas mėlyname fone. Salėje žvilgsnis užkliūva už masyvių senovinių krištolinių sietynų. Spalvingame salone pristatyta baldų – sofų, minkštasuolių, keletas stalų. Sienas puošia masyvūs tapyti paveikslai.

"Raudonasis kambarys, geltonasis kambarys, likusios sienos – ryškiai mėlynos. Tokių spalvų sienos buvo ir anksčiau", – ekskursiją po kosmetiškai padailintas buvusio "Versalio" patalpas pradėjo baldų salono darbuotojas, bendrovės "S-Form" pardavimo vadovas Audrius Korženiauskas. Šias išskirtines patalpas baldų gamintojai teigia išsinuomoję.

Sienos uždangstytos spalvotais audeklais, autentiškos grindys vienur atviros, kitur – pridengtos kilimine danga, nes buvo pernelyg suirusios. Tarpukario laikų parketas, tikimasi, kada nors bus kapitališkai restauruotas.

Po kilimine danga paslėptas ir besisukantis ratas. Šis originalus scenos įrenginys yra pripažintas vertybe ir turi būti išsaugotas. Tačiau ir jam teks palaukti. Kol kas patalpos suremontuotos tik tiek, kad jose būtų galima eksponuoti baldus, kapitalinis šių patalpų ir viso pastato renesansas planuojamas tolimesnėje ateityje.

Kvies kultūros žmones

Be šviestuvų ir parketo, besisukančios scenos, prie autentiškų detalių priskiriamos akmeninės palangės, medinės durys.

"Versalio" patalpų kosmetiniu remontu pasirūpino savininkai. Teigiama, kad pastatas buvo visai prastos būklės, pro kiaurą stogą bėgo vanduo. 250 kv. m. ploto patalpų nuomininkai aiškina esantys neabejingi šiai išskirtinei vietai ir turi ką papasakoti. Antai sietynai, kaip girdėjo A.Korženiauskas, buvo pradingę, po to surasti ir po ilgo kruopštaus darbo surinkti.

"Mes labai patenkinti, kad koridoriuje išliko senas telefono automatas. Įrėminsime jį gražiai, bus šiokia tokia relikvija", – žadėjo salono šeimininkas.

Bendraudamas su vidun užsukusiais pasižvalgyti kauniečiais salono šeimininkas sakė jau pajutęs, kad ši vieta labai brangi kauniečiams, ypač tiems, kuriems dabar yra 45–60 metų, nes jie praleido čia jaunystę. Pasak A.Korženiausko, ateina daug žmonių, su kuriais malonu pabendrauti ne vien apie baldus. Dūsaujantiesiems, kad ši vieta – nebe restoranas, salono šeimininkas sako nemokamai pasiūlantis puodelį arbatos ar kavos.

"Norime, kad ši vieta būtų ne vien baldų salonas, bet ir bendravimo vieta. Tai galėtų būti nedidelis kultūrinis centras. Galvojame rengti menininkų parodas, organizuoti teminius architektų, fotografų, dailininkų vakarėlius", – planais dalijosi A.Korženiauskas. Svečiai, pasak jo, galėtų susėsti tiesiog ant naujų baldų.

Numatyta pastato rekonstrukcija

Niekur ant pastato neužrašytą "Versalio" pavadinimą žino visi, besiilgintys išnykusių jo pusseserių – "Konrado" ir "Tulpės" kavinių. Į užsilikusį dar ne visai sunaikintą "Versalį" dėtos viltys, kad jis bus išsaugotas toks, kokį jį prieš septynis aštuonis dešimtmečius regėjo garsūs estrados dainininkai Danielius Dolskis, Antanas Šabaniauskas, tų laikų visuomenės grietinėlė.

Nors sovietmečiu "Versalyje" veikė restoranas "Vakaras", tarpukario "Versalio" interjero detalių buvo išlaikyta gana nemažai. "Vakaro" lankytojams ši vieta taip pat tebekelia nostalgiškus prisiminimus.

Pastaruosius daugiau nei dešimt metų "Versalio" restorano patalpos stūksojo apleistos ir buvo naikinamos laiko bei abejingumo. Teismai ne vienus metus aiškinosi, kas yra teisėtas šio objekto šeimininkas. "Ar dar beliko senojo "Versalio" požymių, ar jis visai sunaikintas?" – nusivylę gūžčiojo Kauno intelektualai.

Prieš kelerius metus architektai ėmė braižyti buvusio "Versalio" viešbučio bei restorano pastato atkūrimo projektus su kiek paaukštintu stogu, uždengtu peršviečiamomis stiklo čerpėmis. Pats pastatas toliau stūksojo apleistas. Praėjusį rudenį kosmetiškai pagražėjo įėjimas, viduje pasimatė kosmetiniai remonto darbai ir galiausiai į šias erdves atsikraustė baldai.


Nostalgiškas kaunietės Marijos prisiminimas:

"Vakaras" buvo prestižinis jaunimo restoranas. 1980 m. su dabartiniu vyru nunešėme pareiškimus tuoktis, po to nuėjome į "Vakarą" ir gėrėme šampaną. Sėdėjome prie dviviečio staliuko kažkur kampe. Prieš tai šiame restorane lankydavome šokius, prisimenu besisukančią sceną, daugiau interjero detalių nelabai pamenu. Jei tik šis restoranas atgimtų, labai norėčiau švęsti jame mūsų sutuoktuvių 30-metį, kuris sukaks kitąmet.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų