Pereiti į pagrindinį turinį

Bibliotekai atjungtas šildymas

2009-03-24 09:00
Bibliotekai atjungtas šildymas
Bibliotekai atjungtas šildymas / Tomo Raginos nuotr. Šaltis: temperatūra Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje nepasiekia 10 laipsnių šilumos.

Į ekonominės krizės gniaužtus patekusi Kauno apskrities viešoji biblioteka lankytojus kviečia į nešildomas skaityklas. Jose termometro stulpelis neperkopia 10 laipsnių ribos.

Situacija itin kritiška

Ekonominė krizė smogia kultūros ir švietimo įstaigoms. Nauja auka tapo Kauno apskrities viešoji biblioteka. Taupydama lėšas, bibliotekos vadovybė nutarė išjungti šildymą. Šaltose skaityklose vyrauja 10 laipsnių ir žemesnė temperatūra. Neapsikentę nepakeliamų darbo sąlygų, bibliotekos darbuotojai pagalbos kreipėsi į "Kauno dienos" žurnalistus.

"Grasinama, jei skųsimės dėl dabartinių sąlygų, bus atleista 40 darbuotojų. Žadama, kad turėsime kartą per mėnesį po vieną dieną nemokamai atostogauti. Mūsų biblioteka priklauso Kauno apskrities viršininko administracijai. Ar ir pas valdininkus išjungtas šildymas, ar ir jie eina nemokamų atostogų? Ar jie tik taupo pinigus atimdami iš mūsų?" – nepasitenkinimą laiške reiškė bibliotekos darbuotoja Asta.

Nuvykus į biblioteką paaiškėjo, kad pasakojimas apie nešildomas patalpas nėra laužtas iš piršto. Prie centrinio įėjimo pakabintas užrašas, skelbiantis, kad išjungus šildymą bibliotekos skaitytojai įleidžiami su paltais.

Taupymas veda į neviltį

Bibliotekos vadovai teigė, kad situacija pablogėjo, kai Vyriausybė paskelbė taupymo planą, o išlaidos šildymui Kaune padidėjo 70 proc. Tuo tarpu bibliotekai išlaikyti išlaidos buvo sumažintos 15 proc., dar 12 proc. sumažėjo pinigai, skirti darbuotojų atlyginimams.

"Informavome Kauno apskrities viršininko administraciją. Ją pasiekė ir skaitytojų skundai. Kauno apskritis biblioteką gali paremti tik morališkai. Teks mažinti atlyginimus. Kitos išeities nėra", – aiškino Kauno apskrities viešosios bibliotekos direktorė Asta Naudžiūnienė.

Ji patvirtino, kad buvo svarstomi įvairūs gelbėjimosi variantai. Vienas jų – galimybė vieną kartą per mėnesį išleisti darbuotojus neapmokamų atostogų.

Darbuotojų žada neatleisti

A.Naudžiūnienė neslėpė, kad svarstyta galimybė ir atleisti dalį bibliotekos darbuotojų.

"Šis klausimas buvo svarstomas, nes Vyriausybė planuoja dar 10 proc. sumažinti skiriamų lėšų. Tačiau atleisti darbuotojus nėra priežasties, nes jų ir dabar vos pakanka", – pastebėjo A.Naudžiūnienė.

"Pagal galiojančius įstatymus atleisti darbuotojus būtų nenaudinga, nes jiems reikėtų išmokėti išmokas, o jos būtų nemažos. Daugelis darbuotojų pas mus dirba daugiau nei 20 metų", – pritarė vyriausioji buhalterė Vita Mozurienė.

Dar vienas galimų krizės sprendimo būdų – nedirbti šeštadieniais. Baiminamasi, kad dėl šio sprendimo labiausiai nukentėtų egzaminams besirengiantys studentai. Be to, tai nepadėtų daug sutaupyti.

"Taupome. Viskas, kas lieka, skiriame šildymo ir elektros sąskaitoms padengti. Iš šiemet bibliotekai skirtų 485 tūkst. litų prekėms ir paslaugoms, apmokėjus už šildymą ir elektrą, liksime skolingi dar 22 tūkst. litų. O juk reikia ir kažkaip gyventi", – guodėsi V.Mozurienė.

Lankytojai buvo šokiruoti

Skaityklose prie knygų sėdėję skaitytojai piktinosi, kad priversti mokytis šaltyje, tačiau labiausiai jie gailėjo bibliotekininkų.

"Šalta, krizė, tačiau dabar žmonių interesų mažiausiai paisoma. Į biblioteką užsuku retai, tačiau tai, ką pamačiau, šokiravo. Labiausiai gaila darbuotojų, kurie turi visą dieną išbūti šaltyje. Niekam nelinkėčiau tokių darbo sąlygų", – teigė kaunietė Giedrė.

"Esu užsigrūdinęs. Apmaudžiausia dėl darbuotojų, kurie turi visą dieną praleisti šaltyje. Skaitytojams lengviau. Jie gali bet kada išeiti", – pritarė VDU doktorantas Mantas.

Pasak bibliotekos darbuotojų, nustojus šildyti patalpas, skaitytojai ėmė pastebimai dažniau naudotis kavos automatų paslaugomis.

"Lankytojai nepatenkinti, kad patalpos nešildomos, tačiau mes jiems leidžiame vilkėti paltus. Pastebėjome, kai biblioteka nebešildoma, skaitytojai joje neužsibūna", – teigė bibliotekos darbuotoja Rasa.

Kai kurie sutikti darbuotojai bibliotekoje dirba tris dešimtmečius, tačiau nepamena, kad anksčiau skaityklose būtų tekę šalti.

"Juokingos nuotaikos – taip neturėtų būti. Šiandien medikai man diagnozavo nervų šaknelių uždegimą ir visa tai dėl nešildomos bibliotekos. Skaitytojai labai pyksta, skundžiasi, kad negali susikaupti mokslams, tačiau į namus ne visas knygas galima išsinešti. Turėtų būti kitokia išeitis, tačiau šildymas neturėtų nutrūkti. Net per 1990 m. ekonominę blokadą patalpos buvo šildomos geriau", – prisiminė bibliotekininkė Olga Girdauskienė.

Apskritis pagalbos nežada

Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė bibliotekos darbuotojų nepaguodė.

"Ši problema iškils ne tik šioje bibliotekoje, bet ir daugelyje įstaigų. Valstybės asignavimai biudžetinėms įstaigoms buvo sumažinti 17 proc., tačiau šiemet pakilo šilumos kaina. Atsiradusio lėšų trūkumo nėra kuo padengti. Apskrities vadovybė gali tik tarpininkauti tarp šilumos tiekėjų ir bibliotekos bei prašyti neskaičiuoti delspinigių", – teigė O.Balžekienė.

Valdininkė pastebėjo, kad buvo pražiopsota galimybė renovuoti Kauno viešosios bibliotekos pastatą.

"Pastatas yra senas. Nežinia kodėl, kai valstybė dar turėjo pinigų, nesiimta jo atnaujinti. Kažką dėl to reikėtų mušti per nagus ir padus", – aiškino O.Balžekienė.

O.Balžekienės nuomone, į nepavydėtiną situaciją pakliuvusiai viešajai bibliotekai šiuo metu labiausiai pasitarnautų atšilę orai. Lietuvos sinoptikai bent iki balandžio orų pagerėjimo neprognozuoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų