Pereiti į pagrindinį turinį

Butai už milijonus: kaip atrodo, kur yra ir kas juos perka?

2024-08-21 14:51 diena.lt inf.

Liepą Vilniuje, dabar madingame Paupio rajone, parduotas iki šiol brangiausias butas šalyje. Už daugiau nei 200 kv. m namus daugiabutyje šeima sumokėjo arti pustrečio milijono eurų. Bet dažnas pasakytų, kad už tokią sumą galima įsigyti jau ir prabangų namą su erdviu kiemu bei sodu. Tad kodėl pinigų neskaičiuojantys tautiečiai jau milijonus moka ir už namus daugiabutyje? Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su „Baltic Sotheby's International Realty“ bendrasavininku Paulium Gebrausku.

LNK stop kadrai

– Kodėl butas gali kainuoti daugiau nei milijoną eurų?

– Na, tokia kaina. Jeigu pirkėjas yra pasiruošęs mokėti, yra ir pasiūla. Prabangus nekilnojamasis turtas yra labai ribotas, ypač Vilniaus mieste. Per pastaruosius 12 metų mes vieninteliai specializavomės prabangos segmente ir visus 12 metų tokio turto trūksta. 2020-2021 m., ypač po pandemijos, kai verslai tapo itin pelningi ir atsirado naujų pirkėjų, vadinamų „millennials“, nekilnojamasis turtas beveik ištuštėjo. Per šiuos dvejus metus buvo nupirkta viskas, kas buvo centrinėje miesto dalyje arba išskirtiniuose, prabangiuose rajonuose.

–  Kas padaro butą prabangiu?

– Visų pirma, atspirties taškas yra vieta. Visi sako, kad svarbiausia yra vieta. Taip pat labai svarbus yra visas projektas. Kadangi tai yra naujas, rekonstruotas neoklasicizmo architektūros namas su visiškai naujais kaimynais. Be to, šis butas yra išskirtinis tuo, kad turi labai didelę kvadratūrą, kas yra labai retai sutinkama Vilniuje. Per pastaruosius 30 nepriklausomybės metų statytojai tokios kvadratūros butų beveik nestatė.

– Reikia pažymėti, kad šiuo atveju yra sujungti keli butai.

– Teisiškai jie yra sujungti į vieną turtinį vienetą, kurio plotas viršija 200 kv. m, o tokio dydžio buto šiuo metu Vilniaus rinkoje rasti beveik neįmanoma.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Čia iš tiesų, kaip jau minėjote, prabanga pasireiškia tuo, kad viskas yra apgalvota. Pagrindinis koridorius veda į skalbyklą su sandėliuku. Toliau svečių vonia su tualetu, kuris dar nebaigtas. Čia net pirtis yra. Ir svečių miegamasis. Bet kodėl žmonės perka tokius prabangius butus?

– Visų pirma, tai yra gyvenimo stilius. Prabanga yra gyvenimo stilius, o ne tik kaina. Kai kurie žmonės mėgsta gyventi miesto centre, kiti – privačiame name užmiestyje, todėl kiekvienas renkasi pagal savo gyvenimo stilių ir poreikius.

– Galiu paklausti, kiek kainuotų tokia vonia?

– „Devon Devon“ yra vienas iš prestižiškiausių pasaulyje prekės ženklų, todėl tokia vonia gali kainuoti apie 15 tūkst. eurų. Tokiems projektams visos detalės kainuoja labai brangiai ir dažnai žmonės daro klaidą, kai perka butą arba sklypą neprestižinėje vietoje, kurio atskaitos taškas jau yra blogas, ir perinvestuoja. Tuomet neįmanoma atgauti tų pinigų. Todėl reikia investuoti pagal vietą ir į butą, ir į namą.

– Kaip apibūdintumėte prabangaus nekilnojamojo turto pirkėją šiuo atveju?

– Kadangi šis butas tikrai nėra skirtas didelę šeimą turinčiai šeimai, manau, kad tai galėtų būti pora be vaikų arba pora su vienu vaiku. Čia yra tik du miegamieji, tačiau labai didelės prabangios erdvės. Per pastaruosius metus, kaip jau žinome, atsirado nemažai tos naujos kartos pirkėjų. Pirkėjas galėtų būti nuo 35 iki 60 metų.

– Butas kainuoja daugiau nei milijoną, galbūt net 2 ar 2,5 mln. eurų. Kodėl ne namas su milžinišku kiemu, keliais pastatais, teniso kortais?

– Vėl grįžtame prie gyvenimo stiliaus. Šiuo metu jaunesni žmonės tikrai dažniau renkasi miesto centrą. Jie nori patogumo – kad išėjus iš namų būtų šalia kavinės, restoranai, sporto klubai ir t. t. Pastebėjome, kad susilaukus vaikų, ypač antro ar trečio vaiko, gyvenimas ir poreikiai keičiasi ir net jaunesnės šeimos dažniau renkasi individualius namus. Tai priklauso nuo gyvenimo stiliaus ir dabartinio gyvenimo etapo poreikių.

– Šis butas dabar turi vieną kainą, tačiau jis dar nebaigtas įrengti. Kai jis bus įrengtas, ar galima sakyti, kad prabangus nekilnojamasis turtas dar labiau pabrangs? Ir kur yra jo lubos?

– Didžiausias stebuklas yra apdailoje. Apdailai nėra ribų. Jei vidutinis mūsų klientas išleidžia nuo 2 tūkst. eurų apdailai, tai Lietuvoje teko matyti ir susidurti su klientais, kurie sugebėjo apdailai išleisti ir 6-7 tūkst. eurų. Tad apdailai ribų nėra, viskas priklauso nuo to, ką būsimas šių apartamentų savininkas norės turėti, nuo to priklauso biudžetas. Tai, manau, galėtų nuo 100 tūkst. iki 500–600 tūkst. eurų dar papildomai investuoti į šį butą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų