Pereiti į pagrindinį turinį

Buvęs Kauno ligoninės vadovas: konservatoriai mus smaugė

2012-09-26 09:00
Buvęs Kauno ligoninės vadovas: konservatoriai mus smaugė
Buvęs Kauno ligoninės vadovas: konservatoriai mus smaugė / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno klinikinės ligoninės buvęs direktorius konservatorius Kęstutis Mazurkevičius nusprendė netylėti ir prabilo apie brutalų partijos kolegų Seimo narių spaudimą atstovauti jų interesams.

Turėjo interesų

„Gali būti, kad po šio pokalbio būsiu pašalintas iš Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos, bet negaliu tylėti matydamas, kad kai kurių aukštas pareigas einančių partijos narių interesai keliami aukščiau viešojo intereso. Su tuo akivaizdžiai susidūriau vadovaudamas šiai ligoninei“, – „Kauno dienai“ pareiškė K.Mazurkevičius.

TS-LKD partijai priklausantis medikas tvirtino, kad įtakingi Kauno konservatoriai ir Seimo nariai Vincė Vaidevutė Margevičienė, Arimantas Dumčius, Rytas Kupčinskas jį bandė spausti dėl įvairių dalykų: kad ligoninė miesto centre atsisakytų dalies patalpų, kad būtų įdarbinti savi žmonės ar proteguojamos tam tikros įmonės.

Protekcijų schemos

Pasak buvusio ligoninės vadovo, susidaro įspūdis, kad įmonės nevengia prašyti politikų pagalbos gaunant užsakymų iš įstaigų. „Pas mane atėjo Arimantas Dumčius ir pradėjo girti vieną privačią bendrovę. Esą būtų geriausia, jei ji prižiūrėtų mano vadovaujamos ligoninės šilumos ūkį“, – pasakojo K.Mazurkevičius. Jis teigė priminęs Seimo nariui, kad tam būtini viešieji konkursai ir jis negalįs daryti išimčių vienai įmonei. „A.Dumčius atrodė įsižeidęs. Sekretorei girdint pasakiau jam palikti kabinetą ir nesiūlyti tokių dalykų“, – pokalbį su parlamentaru prisiminė K.Mazurkevičius.

Jo nestebina, kad per politikus ieškoma protekcijų ir įdarbinant giminaičius, draugus. „Tai bandyta daryti ir man vadovaujant. Ryto Kupčinsko padėjėja Raminta Baltuškienė per savivaldybės tarnautojus prašė manęs įdarbinti ligoninėje vieną savo draugę teisininkę. Ši norėjo dirbti išskirtinėmis sąlygomis – turėti visą etatą, gauti solidžią algą, bet būti ligoninėje ne visą darbo dieną. Atsisakiau, nes ligoninės etatai ir taip išpūsti dėl protekcijų. Ir dabar žinau ne vieną ten dirbantį su Kauno savivaldybės politikais susijusį žmogų. Dėl to nukenčia ir taip suspaustas ligoninės biudžetas, specialistų atlyginimai“, – pasakojo K.Mazurkevičius.

Gviešėsi patalpų

Buvęs direktorius pastebėjo, kad miesto centre esančios savivaldybės ligoninės patalpos nuolat domina verslininkus bei jiems artimus politikus. Tuo jis įtaria ir savo partijos kolegas. „R.Kupčinskas yra bandęs perkalbėti mane, kad leistume verslininkams ir toliau nuomoti 100 kv. m patalpas, kur buvo įsikūrusi vaistinė. Atsakiau, kad ten numatyta įrengti pacientų priimamąjį. Tikėjomės už Europos Sąjungos lėšas tas patalpas rekonstruoti ir man pavyko tas lėšas gauti, bet jos iki šiol tuščios dėl dabartinės ligoninės administracijos negebėjimo tinkamai organizuoti įstaigos veiklą ar netgi galimai piktybinio neveiklumo. Be to, nesuprantama savivaldybės pozicija dėl jai pavaldžios įstaigos kontrolės nebuvimo“, – pasakojo K.Mazurkevičius.

„Kauno diena“ vakar pabandė susisiekti su Seimo nariu R.Kupčinsku, tačiau visą dieną jis neatsiliepė mobiliuoju telefonu.

Pasak K.Mazurkevičiaus, 2009 m. ligoninės nekilnojamuoju turtu labai domėjosi ir parlamentarė V.V.Margevičienė. „Ji prašė, kad ligoninė atsisakytų kai kurių patalpų, kalbėjo, kad savivaldybėje dėl to problemų nebus, telieka tik gauti ligoninės administracijos vadovybės sutikimą. Ji teigė, kad rūpinasi Kauno Raudonojo Kryžiaus draugijos interesais“, – prisiminė K.Mazurkevičius.

Buvęs vadovas sako neprieštaravęs padėti Raudonojo Kryžiaus draugijai. „Pasiūlėme nenaudojamas patalpas ligoninės teritorijoje, bet V.V.Margevičienės žmonės vėliau pareiškė, kad jiems reikia įeigos iš Laisvės alėjos. Tačiau ten įsikūrusi ligoninės administracija, todėl nesutikome ir spaudimui nepasidavėme“, – pasakojo medikas.

Svarstytas kaip maištininkas

K.Mazurkevičius dėl partinio nepaklusnumo yra svarstytas ir TS-LKD Priežiūros komitete. Medikas viešai kritikavo miesto valdžią, kuriai vadovavo konservatoriai dėl apgailėtinos ligoninės būklės. „Po to, kai pradėjau pasakoti apie prastai prieš porą metų suremontuotą stogą ir bėgantį pro jį į operacines vandenį, buvau pakviestas pasiaiškinti į Priežiūros komitetą“, – prisimena medikas.

Jis nustebo komisijoje pamatęs R.Kupčinską, mero Andriaus Kupčinsko tėvą. „Esu įsitikinęs, kad R.Kupčinskas dėl to turėjo nusišalinti, nes jo sūnus buvo miesto valdžioje, už kurios kritiką ir turėjau aiškintis“, – įsitikinęs K.Mazurkevičius.

Jo įsitikinimu, Priežiūros komisija tada buvo sušaukta R.Baltuškienės iniciatyva už tai, kad nepavyko ligoninėje įdarbinti draugės.

K.Mazurkevičius mano, kad ir iš direktoriaus pareigų atstatydintas buvo dėl to, kad nepasidavė ne tik savo partijos kolegų, bet ir kitų savivaldybės politikų spaudimui.

„Teko susidurti su įvairiais interesais, bandymais proteguoti kai kurias verslo įmones. Geroje vietoje įsikūrusi ir gerų specialistų turinti įstaiga tebėra apleista. Man kyla įtarimų, kad ją norima išvis uždaryti, nes jos nekilnojamasis turtas daug ką vilioja“, – svarstė buvęs vadovas.

Kaip vieną iš argumentų tokiems įtarimams jis nurodė projektų ES paramai gauti žlugdymą. „Pavyzdžiui, Traumatologijos skyriaus renovacijos projektas turėjo būti įgyvendintas iki rugsėjo pabaigos, bet nepradėti jokie darbai. Vadinasi, gautos lėšos ligoninės gali ir nepasiekti. Kai kurie medikai kalba, kad ES projektų specialiai vengiama, nes po to 5 metus negalima keisti įstaigos veiklos rūšies“, – kalbėjo K.Mazurkevičius, šiuo metu teisme bandantis įrodyti, kad iš ligoninės direktoriaus pareigų atleistas neteisėtai. K.Mazurkevičius šiai ligoninei vadovavo nuo 2009 m. liepos iki praėjusių metų spalio.


KOMENTARAI


Vincė Vaidevutė Margevičienė


Seimo narė

Su K.Mazurkevičiumi kalbėjausi labai trumpai ir buvau atėjusi pas jį su Raudonojo Kryžiaus atstovu Romualdu Rimdeika. Mes domėjomės galimybėmis įrengti ligoninės patalpose nedidelį muziejų ar memorialinį kambarį Raudonojo Kryžiaus draugijai, kuri anksčiau veikė dabartinės ligoninės pastate. Apie tai buvo užsiminęs dar šviesaus atminimo ligoninės direktorius a.a. Skirmantas Paukštys. Ligoninė yra mano rinkimų apygardoje, todėl natūralu, kad tai rūpėjo ir man. K.Mazurkevičius pasiūlė nepatogias patalpas pastate, kurio stogas kiauras. Draugija jų atsisakė ir mes daugiau nebendravome. Tikrai nedariau buvusiam direktoriui jokio spaudimo, jis turbūt pajuokavo.

Arimantas Dumčius

Seimo narys

Niekada neprotegavau jokios įmonės ir apie tai tikrai nekalbėjau su K.Mazurkevičiumi. Vienintelį kartą su juo diskutavome dėl traumatologijos paslaugų Kaune ateities. Tada jam sakiau, kad geriausia jas stiprinti Kauno klinikose. Tuo esu įsitikinęs ir dabar.

Rytas Kupčinskas

Seimo narys

Niekada nebuvau specialiai susitikęs ar skambinęs minėtos ligoninės direktoriui dėl kokių nors reikalų. Neturėjau nei noro, nei tikslo nagrinėti jo minimų problemų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų