Pereiti į pagrindinį turinį

Čečėnijos aikštę išrausė ir ieško pinigų

2010-11-26 16:48
Nušvis: sutvarkytą aikštės dalį dar šiemet žadama apšviesti naujais šviestuvais.
Nušvis: sutvarkytą aikštės dalį dar šiemet žadama apšviesti naujais šviestuvais. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Ne vienus metus planuota Čečėnijos aikštės rekonstrukcija juda į priekį, bet neaišku, kada darbai bus baigti. Tik dabar susirūpinta, iš kur gauti beveik 1,9 mln. litų.

Senosios aikštės dangos nelikę. Už aitvarų triūsiantys vyrai iš betono plytelių kloja naują dangą, kurią paįvairins skaldytų akmenų trinkelių intarpai.

„38 metus dirbau kelininku, nutiesiau Šiaurės prospektą. Kiekvieną kartą eidamas pro šalį negaliu suprasti, kam tarp plytelių kiša tuos akmenis. Estetika? Pamatysite, po žiemos jie visi bus išsikraipę, šalčio iškilnoti“, – piktinosi aikšte ėjęs kaunietis Stasys Šeduikis.

Darbininkai neslėpė nuolat sulaukiantys priekaištų, kodėl kloja būtent tokią dangą. Aštriausiai vyrų triūsą kritikuoja vyresnio amžiaus moterys.

Kol kas sunku įsivaizduoti, kaip atrodys vieta, kur anksčiau veikė fontanas. Kol kas ten tik gili duobė, išraustos žemės ir keli styrantys vamzdžiai, bet darbininkai iš Vilniaus žada, kad po rekonstrukcijos čia vėl bus galima gėrėtis trykštančiu vandeniu, o šalia naujo fontano atsiras modernūs suoliukai prisėsti. „Bus ir aikštė koncertams“, – žadėjo vyrai.

Senoji aikštės danga, ne vienus metus nebeveikęs fontanas ir senos komunikacijos pradėtos ardyti praėjusių metų vasaros pradžioje. Savivaldybės atstovai neslėpė, kad darbai vyksta dalimis, nes trūksta lėšų. Darbams pradėti 150 tūkst. litų skirta iš Valstybės investicijų programos (VIP).

Architektų užmojai

2008-ųjų rugsėjį Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba pritarė Šarūno Kiaunės projektavimo įmonės parengtam Čečėnijos aikštės rekonstrukcijos techniniam projektui, kurio sąmata – apie 6 mln. litų. Po konkurso rangovas įsipareigojo darbus atlikti už 3 mln. litų.

Projekto autorių sumanymu, 2,5 ha užimančioje aikštėje didžiąją dalį betoninės dangos pakeis žolynai, medžiai, krūmai, gėlynai, atsiras suoliukų. Per šventes gyventojai galės susiburti amfiteatre, kuriame bus 1000 sėdimų vietų. Vietoj kadaise aikštėje tryškusio masyvaus spalvoto fontano bus įrengtas nuožulnia siena tekantis fontanas su dekoratyviniu, maždaug 60 m ilgio baseinu.

Šiemet aikštėje dar ketinama įrengti šviestuvus ir apšviesti jau sutvarkytą teritoriją.

Šiemet darbams iš VIP skirta 700 tūkst. litų. Dar 300 tūkst. litų atriekė miesto savivaldybė. Didieji aikštės rekonstrukcijos darbai laukia kitąmet.

Pasak Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, vėl akys krypsta į VIP, iš kur tikimasi gauti beveik 1,9 mln. litų.

Daugiau skaitykite penktadienį "Kauno dienoje".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų