Cikorija dažniausiai vartojama kaip vaistažolė. Iš džiovintų jos šaknų gaminamos gydomosios arbatos. Tačiau išradingi virėjai šį augalą naudoja ir gamindami netradicinius patiekalus.
Auga ir Lietuvoje
"Les Amis" (Savičiaus g. 7) restorano virėjas Marius Sirotavičius tikino, kad cikorijos tik pavadinimas skamba egzotiškai. Iš tiesų šis augalas auga ir Lietuvoje. Tačiau retas lietuvis žino, kiek daug patiekalų iš jos galima pagaminti.
"Dažniausiai žmonės cikoriją vartoja kaip vaistažolę, ruošia iš jos įvairiausius nuovirus, kurie skatina virškinimą, gerina apetitą. Deja, mažai kas sumąsto iš šio augalo pasigaminti kokį netradicinį patiekalą", – kalbėjo virėjas.
Cikorijos lapuose yra nemažai azoto junginių, kurių svarbiausi – baltymai. Be to, jas auginti ne sunkiau nei elementarias salotas.
Prancūzų virtuvė
M.Sirotavičius pripažino, kad retame Lietuvos restorane galima rasti patiekalų su cikorijomis, tačiau prancūzų virtuvėje tai gana dažna sudedamoji dalis.
"Teko atkreipti dėmesį, kad cikorija mūsų šalyje labiau naudojama kaip puošybos elementas, tačiau ji gali būti ir pagrindinė patiekalo dalis. Mūsų restoranas klientams siūlo maistingas ir gardžias cikorijų salotas. Jų populiarumas tiesiog stebina", – kalbėjo virėjas.
Jis pripažino, jog cikorija šiek tiek kartoka, todėl labai svarbu parinkti tinkamą padažą. Geriausias, jo manymu, yra garstyčių, aliejaus ir citrinos sulčių užpilas, nes nesijaučia augalo kartumo, o salotos įgauna nepaprastą, subtilų skonį.
"Cikoriją, žinoma, galima kepti, troškinti, bet skaniausia žalia. Renkantis šį augalą svarbu atkreipti dėmesį į spalvą – ji turi būti šviesiai gelsva. Tada daržovė tikrai prinokusi ir tinkama gaminti", – patirtimi dalijosi M.Sirotavičius.
Lengvas užkandis
"Les Amis" restorano savininkas Jeanas Lucas tikino, jog tai bene vienintelė vieta, kur galima paragauti tikrų prancūziškų cikorijos salotų.
"Cikorijų salotos, manau, labai lengvas ir skanus patiekalas. Jis puikiai tinka priešpiečiams ar vakarienei. Jį nesunku paruošti, taigi galima mėgautis ir namie", – pasakojo restorano savininkas.
Cikorijos salotas virtuvės šefas siūlo skanauti su sausu baltuoju vynu. Prancūzijoje, pasak jo, tokie priešpiečiai labai populiarūs.
Virėjo receptas:
150 gr supjaustytų cikorijų lapų
1 / 2 virti kiaušiniai
Žiupsnelis smulkintų petražolių
5–6 dideli šaukštai padažo
Padažui:
3 šaukštai garstyčių
3 šaukštai aliejaus
1 šaukštai citrinos sulčių
Kaip pagaminti:
Nuplautą cikoriją susmulkinti, išvirtus kiaušinius supjaustyti mažais kubeliais, pabarstyti prieskoninių žolelių ir užpylus padažu viską sumaišyti. Patiekite su sausu baltuoju vynu.
Naujausi komentarai