Pereiti į pagrindinį turinį

Cirkas gyvūnams – ne linksmybių, o kančios vieta

2012-12-04 05:00
Cirkas gyvūnams – ne linksmybių, o kančios vieta
Cirkas gyvūnams – ne linksmybių, o kančios vieta / Scanpix.ee nuotr.

Kitą savaitę į sostinę atvyksta Indijos dramblių cirkas. Už gyvūnų teises ir laisves kovojančios organizacijos siekia, kad Lietuvoje tokie pasirodymai būtų uždrausti. Cirkas ir jo žiūrovai bus pasitikti protesto akcija.

Eis su plakatais ir vėliavomis

Cirkas visada buvo vieta, skirta linksmybėms. Smagu matyti klounus, akrobatus, atliekančius įvairiausius triukus, daugeliui smagu žiūrėti ir į dviračiu važiuojančias meškas ar Vienos valsą šokančius šunis. Tačiau gyvūnams cirkas – ne linksmybių, o kančios vieta, kaip teigia už gyvūnų teises kovojančios organizacijos.

Neformali jaunimo iniciatyvinė grupė „Gerbk gyvūnų teises!“ gruodžio 13 d. į Vilnių atvykstantį Indijos dramblių cirką pasitiks protesto akcija, kuri planuojama 18 val. prie „Siemens“ arenos. Pasak jos atstovų, organizatorių kuriama gera nuotaika yra apgaulė, nes cirke toli gražu ne viskas taip linksma.

„Šiame cirke prievartaujami ne tik vargšai penki drambliai, bet ir raudonojoje knygoje įrašyti bei iš zoologijos sodo paimti jaguarai, pumos, panteros, leopardai ir nepaprasto grožio vienuolika didžiųjų medžioklinių šunų – rusų kurtų, kurie bus priversti šokti Vienos valsą. O kur dar papūgos! Negana to, šiame cirke vargšės drambliukės turės stovėti ir sukti piruetus ant vienos kojos, šokti, muzikaliai atlikti įvairius šokio judesius ar net kartais žaisti futbolą“, – sukurtame feisbuko profilyje rašo iniciatyvinės grupės aktyvistai.

Siekdami atkreipti visuomenės dėmesį, jie visus, neabejingus žiauriam elgesiui su gyvūnais, kviečia pasiimti plakatus, vėliavas, kitą agitacinę atributiką ir atvykti į taikią protesto akciją bei pasakyti „ne“ cirkui, kurio pasirodymams naudojami gyvūnai.

Gyvūnai įbauginami

Iniciatyvinės grupės „Gerbk gyvūnų teises“ narių tvirtinimu, nereikia būti specialistui, kad suprastum, jog cirkas neprilygsta laukinių gyvūnų natūraliai aplinkai. Neretai cirkai praleidžia ištisas savaites, keliaudami iš vienos vietos į kitą. Gyvūnai gabenami narvuose, pavyzdžiui, leopardai, jaguarai, o drambliai – prirakinti grandinėmis.

„Žmonėms trūksta šiek tiek sąmoningumo ir žinių. Tai reiškia, kad reikia toliau šviesti visuomenę. Jei žmonės pasidomėtų, kur kas daugiau jų susirūpintų šia problema. Nes tai yra problema. Jiems atrodo, kad tiems gyvūnams viskas gerai, kad jie linksmai ten gyvena. Bet tie gyvūnai didžiąją dalį savo gyvenimo praleidžia narvuose, uždaryti, prirakinti, nes nuolat keliauja“, – sakė „Gerbk gyvūnų teises“ aktyvistė Aušrinė Skirmantė.

Pasak merginos, ši iniciatyvinė grupė pasisako prieš visus cirkus su gyvūnais, nes tai yra neetiška, nepriimtina, o gyvūnai dažniausiai treniruojami naudojant smurtą.

„Priversti gyvūnus daryti kokius nors triukus yra sunku, vadinasi, jie nuolat įbauginti. Yra organizacijų nufilmuotos slaptos medžiagos apie cirką su gyvūnais, ten matyti, kad gyvūnų mušimas yra dažnas dalykas. Jie turi būti įbauginti, kad atliktų jiems liepiamus triukus. Tai nenormalus elgesys. Drambliai laisvėje neretai per dieną nueina apie 70 km, o čia jie nuolat uždaryti vagonėliuose“, – kalbėjo A.Skirmantė.

Pasiryžę šviesti visuomenę

Aktyvistės teigimu, Europoje yra šalių, kurios rimtai reaguoja į tokius dalykus. Austrijoje uždraustas cirkas su laukiniais, Graikijoje – su bet kokiais gyvūnais.

„Protesto akcija galbūt privers susimąstyti, galbūt kitą kartą į tokį cirką žmonės jau nebeis. Nieko nesakau, cirkas yra puiki priemonė pramogai, tačiau tik tada, jei tai yra žmonės – klounai, akrobatai ir pan., o ne išnaudojami gyvūnai“, – teigė pašnekovė.

Iniciatyvinė grupė „Gerbk gyvūnų teises“ skatina, kaip sakė A.Skirmantė, etinį veganizmą, kad gyvūnai apskritai nebūtų išnaudojami jokiomis sąlygomis ir būdais. Merginos teigimu, jų judėjimas dabar atgimsta, atsiranda sekėjų. Kadangi daugelis žmonių į cirką su gyvūnais vis dar žiūri kaip į linksmą pramogą, už gyvūnų teises kovojantys aktyvistai pasirengę visuomenę šviesti. Gruodžio 9 d. 15–17 val. „Artotekoje“ vyks paskaitos, susijusios su gyvūnų teisėmis, o gruodžio 10 d. bus minima Gyvūnų teisių diena.

„Gruodžio 10-oji yra Žmogaus teisių diena, bet kartu ir Gyvūnų teisių diena. Gyvūnų teisės suprantamos kaip žmogaus teisių tąsa. Taigi tądien mes organizuojame taikią protesto akciją apskritai prieš įvairų gyvūnų išnaudojimą“, – sakė A.Skirmantė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų