Pereiti į pagrindinį turinį

"Cozy" kovoja dėl lauko staliukų

2009-07-17 08:16
Pasiruošimas: protesto akcijai "Cozy" pasiruošė lėles, imituojančias galimus klientus.
Pasiruošimas: protesto akcijai "Cozy" pasiruošė lėles, imituojančias galimus klientus. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Pernai staliukus lauke turėjusiai kavinei-barui "Cozy" leidimas šiemet nebuvo pratęstas. Nepritardama tokiam sprendimui kavinė vakar surengė protesto akciją.

Gyventojų skundų nepripažįsta

Praėjusią vasarą prie kavinės-baro "Cozy" pirmą kartą buvo pastatyti aštuoni lauko staliukai. Idėja pasiteisino – lankytojų netrūko, nepaisant to, kad staliukai stovėjo šalia gatvės. Šiemet "Cozy" vadovai tikėjosi daryti tą patį – pernai pasikeitus tvarkai, leidimai kavinėms statyti staliukus lauke išduodami nebe vieniems metams, kaip būdavo anksčiau, bet iškart trejiems, todėl jiems savąjį reikėjo tik pratęsti.

Balandį pateikę prašymą pratęsti leidimą Senamiesčio seniūnijai, po dviejų mėnesių "Cozy" gavo neigiamą atsakymą. "Priežastys, kodėl jie atsisako išduoti leidimą, yra niekuo nepagrįstos. Taip, yra policijos raštas, yra gyventojų skundų. Tačiau mes žinome, kad tuos skundus rašo viena moteris, kurios gyvenimo tikslas – uždaryti "Cozy". Dėl to ji nuolat rašo skundus visoms įmanomoms institucijoms ir joms paprasčiau mumis tiesiog atsikratyti, negu kaskart į ją reaguoti", – piktinosi "Cozy" laikinojo vykdomojo direktoriaus pareigas einanti Milda Marčiukaitytė.

Tačiau skundus dėl triukšmo ir iš kavinės sklindančių kvapų pasirašė penkių butų savininkai. "Aš su jais kalbėjausi. Kai kurių netgi langai yra į priešingą pusę, neturi jokių kontaktų su kavine, klausiau, negi tikrai trukdo? Paaiškinimas buvo toks, kad jie nenori pyktis su ta viena kaimyne, nes jei kada nors jiems reikės jos parašo, ji atsisakys", – pasakojo M.Marčiukaitytė.

Bando griebtis šiaudo

Negalėdami statytis lauko kavinės "Cozy" vadovai skaičiuoja nuostolius. "Per sezoną prarandame apie 200 tūkst. litų. Valstybė dėl to negauna apie 50 tūkst. litų mokesčių. Nesuprantu, kodėl taip žlugdomas smulkusis verslas, kai valstybėje ir taip sunki padėtis?" – stebėjosi "Cozy" savininkas Bernie ter Braakas.

Šiuo metu "Cozy" yra apskundusi Senamiesčio seniūnijos sprendimą Vilniaus apskrities administracinių ginčų komisijai, tačiau klausimą ji svarstys tik rugpjūčio pabaigoje, kai lauko kavinių sezonas bus beveik pasibaigęs.

"Nežinau, ar mums tai kuo padės, bet kas belieka", – šyptelėjo B.ter Braakas. Norėdami atkreipti dėmesį į savo bėdas jie vakar lauke išstatė staliukus su lėlėmis vietoj gyvų žmonių ir išdėliojo protesto plakatus.

Siūlo tartis gražiuoju

Senamiesčio seniūnas Romasis Petrauskas į "Cozy" protesto akciją reagavo skeptiškai. "Kuo jiems tai padės? Tegu tvarkosi taip, kad nebūtų pretenzijų, jokių skundų ir viskas bus gerai. O prie ko čia seniūnija, jei policija rekomenduoja nepratęsti leidimo? Tegu eina ir susišneka su kaimynais, negi mes eisime su jais tartis", – sakė jis.

Savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjas Marius Skarupskas patikslino, kad leidimo nuspręsta nepratęsti ne tik dėl gyventojų skundų. "Įrengti lauko kavinę nepritarta siekiant užtikrinti viešąją tvarką, žmonių saugumą ir ginant viešąjį interesą – toks buvo 3-iojo policijos komisariato atsakymas. Ten gatvė labai siaura, sankryža judri, tai, matyt, irgi buvo viena iš priežasčių", – aiškino jis.

Tačiau savivaldybės architektas nei pernai, nei šiemet lauko kavinei neprieštaravo. "Sprendimą priėmė savivaldybės Prekybos ir paslaugų verslo komisija, kuri nieko bendra su eismu neturi. Kaip čia yra, kad vieni savivaldybėje leidžia, o kiti – draudžia?" – stebėjosi kavinės direktorė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų