Be to, VMVT ėmėsi sustiprintų priemonių, siekdama užtikrinti saugų ir kokybišką maistą šventės dalyviams ir svečiams. VMVT Vilniaus apygardos priežiūros skyrius kelis mėnesius glaudžiai bendradarbiauja su šventės organizatoriais bei kitomis institucijomis. Skyrius surengė susitikimus su maisto gamintojais ir pardavėjais, aptarė galimas rizikas ir problemas, siekiant užkirsti kelią infekcinių ligų protrūkiams. Šiuo metu jau yra surinkta galutinė informacija apie maisto tiekėjus, maitinimo laiką ir vietas viešose erdvėse bei mokyklose, taip pat sudaryti valgiaraščiai. Buvo paimti geriamojo vandens mėginiai iš Vingio parko fontanėlių, siekiant užtikrinti vandens kokybę.
VMVT primena pagrindinius reikalavimus maisto tiekėjams ir gamintojams. Jų svarbu laikytis:
1. Maisto gaminimas ir temperatūra:
• Karšti mėsos patiekalai turi būti kepami arba troškinami ne žemesnėje nei 85 laipsnių temperatūroje, o paukštienos patiekalai – dar aukštesnėje temperatūroje.
2. Šaldymo įrangos priežiūra:
• Šaldytuvuose privalu turėti termometrus, kurių rodmenis reikia tikrinti du kartus per dieną.
3. Švara ir higiena:
• Visose maitinimo įstaigose turi būti karštas vanduo ir profesionalios plovimo bei dezinfekavimo priemonės.
• Virtuvės darbuotojai ir maistą dalijantys asmenys privalo būti pasitikrinę sveikatą.
4. Gamybos apimčių ir klientų srautų valdymas:
• Būtina įvertinti didesnes gamybos apimtis bei klientų srautus, kad nebūtų pažeista maisto kokybė ir sauga.
5. Rizikos dėl karščio:
• Vasarą dėl karščio didėja rizika maisto saugai. Neužtikrinus tinkamos žaliavų saugojimo temperatūros, daugėja apsinuodijimo maistu galimybių.
„Ankstesnių Dainų švenčių patirtis rodo, kad viena dažniausių dalyvių negalavimo priežasčių – netinkamai laikomas iš namų atsivežtas maistas. Taip pat reikėtų vengti greito maisto, saldžių gazuotų gėrimų ir saldumynų, kurie gali pabloginti savijautą“, – atkreipė dėmesį VMVT Vilniaus apygardos priežiūros skyriaus vedėja Vaida Barkovskienė.
VMVT Vilniaus apygardos priežiūros skyrius deda visas pastangas, kad Dainų šventėje būtų užtikrinta maisto sauga ir kokybė. Sustiprinta kontrolė ir aiškūs reikalavimai maisto tiekėjams bei gamintojams padės užkirsti kelią galimoms problemoms ir užtikrinti sklandų šventės dalyvių maitinimą.
Pastebėjus, kad maistas yra ruošiamas, laikomas, saugomas ar tiekiamas nesaugiai, pranešti [email protected].
Naujausi komentarai