Pereiti į pagrindinį turinį

Dainų šventės meniu degustacija: ką valgys dalyviai?

2018-06-29 02:00

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje paskutinėms Dainų šventės „Vardan tos...“ aktualijoms pristatyti šventės organizatoriai, rėmėjai ir muzikos garsų suvilioti praeiviai ragavo maisto, kuris bus tiekiamas visiems, kurie šoks, dainuos, gros, diriguos ir kitaip dalyvaus metų renginiu vadinamoje šimtmečio dainų šventėje.

Dainų šventės meniu degustacija: ką valgys dalyviai?
Dainų šventės meniu degustacija: ką valgys dalyviai? / M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Kaip Eltai sakė maitinimo paslaugų bendrovės „Ovantis“ direktorė Jolanta Adomaitytė, šventės dalyvių maitinimą organizuos trys įmonės. Pagrindinis tikslas - kad maistas būtų saugus, skanus, šiltas. Vaikai ir suaugusieji valgys tą patį.

„Šiandien degustacijai paruošėme tai, ką valgys šventės dalyviai: paukštienos troškinio su daržovėmis, garnyrui siūlysime pasirinkti ryžių arba bulvių. Desertui - keksiukai ir obuoliai, stalo vanduo. Tokius pietus valgys ir šventės dalyviai pietums. Bus ir sriubos“, - rodė maitintojų atstovė.

Kalbėdama apie meniu, J. Adomaitytė sakė, kad po sočios vakarienės, kuri numatyta vis kitokia, vieną dieną dalyviai vaišinsis javainiais, kitą - bandelėmis, keksiukais. „Bus daug daržovių - kaip be jų“, - pridūrė Eltos pašnekovė.

Meniu derintas labai atsakingai, diskutuojant su Lietuvos kultūros liaudies centru. „Mes, savo ruožtu, irgi aktyviai diskutavome, pasisakydami, visų pirma, už saugų maistą, kad toks didelis kiekis, kokio reikės, būtų tinkamai išlaikytas, patiektas. Į mūsų, taip pat Valstybinės veterinarijos tarnybos specialistų siūlymus taip pat buvo atsižvelgta“, - sakė J. Adomaitytė.

Paklausta apie didžiausius iššūkis, maitintojų atstovė juokavo, kad didžiausias iššūkis - viskas, nes reikės pamaitinti labai daug žmonių, net apie 65 tūkstančius.

Nematomas darbas, kurį reikėjo padaryti visų pirma - suburti šventės dienomis dirbsiančią patikimą, draugišką atsakingą komandą. Dainų šventės dalyvius pietumis ir vakariene maitins 80 vien šios įmonės papildomai nusamdytų žmonių. Pusryčius ruoš kiti maisto gamintojai.

Mums ši Dainų šventė jau trečia, todėl yra ne vien sudėtingas darbas, bet ir labai brangi partnerystė.

„Mums ši Dainų šventė jau trečia, todėl yra ne vien sudėtingas darbas, bet ir labai brangi partnerystė. Taip, daug darbo, bet tai visai kita emocija - sutinkame be galo daug įdomių žmonių, be galo daug gražių darbų. O jei dar savu būdu prisidedi prie Dainų šventės - nuostabu“, - sakė J. Adomaitytė.

Ketvirtadienį Vilniaus katedros aikštėje atidarytas Dainų šventės paviljonas, kuriame šventės dienomis bus galima rasti informacijos apie renginius, šventinės atributikos.

Spaudos konferencijoje paskutinėms Dainų šventės „Vardan tos...“ aktualijoms pristatyti šventės organizatoriams sėkmės linkėjo kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, programą priminė šventės direktorius Saulius Liausa, pasveikinta Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henkė, Folkloro dienos kūrybinės grupės vadovė Vida Šatkauskienė, Ansamblių vakaro meno vadovė Leokadija Dabužinskaitė, Dainų dienos kūrybinės grupės vadovas Artūras Dambrauskas, Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas, kiti šventės rėmėjai ir partneriai.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkės pavaduotoja Daiva Ruželienė papasakojo, kaip bus užtikrinama maisto sauga.

Kaip skelbė ELTA, Dainų šventės metu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sustiprins maitinimo įmonių kontrolę - Vilniaus VMVT inspektoriai kasdien tikrins ne tik maisto kokybę, jo ruošimo sąlygas, švarą, bet ir kaip vedama produktų įsigijimo ir žaliavų likučių apskaita, vertins, kaip tvarkomos maisto atliekos.

Dėl vasarą tvyrančio karščio maisto saugai ir kokybei kyla didesnė rizika. Neužtikrinus tinkamos žaliavų saugojimo temperatūros ar paruoštų patiekalų pateikimo sąlygų, daugėja galimybių apsinuodyti maistu.

Specialistai rekomenduoja karštus mėsos patiekalus kepti ar troškinti ne žemesnėje kaip 85 laipsnių temperatūroje, o paukštienos patiekalus - net ir aukštesnėje.

Maisto gamintojams priminta, kad didesnį dėmesį reikėtų skirti šaldymo įrenginiams - šaldytuvuose privalu turėti termometrus, kurių rodmenis tikrinti du kartus per dieną.

Akcentuota švaros ir tvarkos svarba - visose maitinimo įstaigose turi būti karštas vanduo bei profesionalios plovimo ir dezinfekavimo priemonės, o virtuvės darbuotojai ir maistą dalijantys asmenys privalo būti pasitikrinę sveikatą.

Būtina įvertinti ir didėsiančias gamybos apimtis bei didesnius klientų srautus, nes viršyti gamybos pajėgumai ar skuba gali pakenkti gaminamų patiekalų kokybei, kartais net ir saugai.

„Ankstesnių Dainų švenčių organizatorių patirtis rodo, kad viena dažniausių šventės dalyvių nusiskundimų ar negalavimo priežasčių - iš namų atsivežtas, netinkamai, kambario temperatūroje laikomas ir dėl to greitai gendantis maistas. Neretai vaikai pasijaučia blogai ir dėl neįprasto maisto, kurio paprastai namuose nevartoja arba vartoja rečiau. Tai - įvairūs greito maisto patiekalai, saldūs gazuoti gėrimai, saldumynai ir pan. Didelis tokio maisto kiekis sutrikdo apetitą, prastėja ir savijauta“, - atkreipė dėmesį Vilniaus VMVT viršininko pavaduotoja D. Ruželienė.

Specialistė patikino, kad vartotojų patogumui švenčių dienomis Vilniaus VMVT inspektoriai budės visose viešose erdvėse, kuriose vyks šventės dalyvių maitinimas.

„Siekiame užtikrinti tinkamą didelio skaičiaus dalyvių maitinimą, konsultuoti maitinimą tiekiančių įmonių personalą ir pačius dalyvius“, - pridūrė ji.

Dėl kilusių negalavimų ar pajutę apsinuodijimo maistu požymių, šventės dalyviai galės kreiptis į gydymo įstaigas. Sveikatos apsaugos ministerija parengė budinčių sveikatos priežiūros įstaigų sąrašą, nurodė jų adresus ir darbo laiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų