Pereiti į pagrindinį turinį

Darbdaviai išskėstomis rankomis moksleivių nelaukia

2013-06-04 12:15
Darbdaviai išskėstomis rankomis moksleivių nelaukia
Darbdaviai išskėstomis rankomis moksleivių nelaukia / Tomo Raginos nuotr.

Pasibaigus mokslo metams ne vienas paauglys susigundo galimybe padirbėti, bet daugeliui tenka nusivilti. Darbdaviai tiesiog pasiūlo palaukti pilnametystės. Tuo įsitikino šešiolikmečio kauniečio mama.

Ieškoti ėmė prieš pusmetį

„Tai tik gražūs žodžiai, kad nepilnamečiai priimami į darbą. O kai pabandoma įsidarbinti, prasideda problemos“, – piktinosi ponia Nijolė. Ji tuo įsitikino, kai jos sūnus Gytis ėmė ieškoti, kaip naudingai galėtų praleisti vasarą.

„Darbo jis pradėjo ieškoti dar lapkritį. Skambino pagal skelbimus internete, ėjome per pažįstamus. Bet viskas veltui“, – kalbėjo kaunietė.

Ieškota bet kokio darbo, kuris tiktų nekvalifikuotam jaunuoliui. Pretendavo ir į pagalbinio darbininko vietą statybose, buvo pasišovęs dirbti ir krovėju, prekių atrinkėju, išdėliotoju.

Patarė sulauti aštuoniolikos

„Vienur mums paaiškino, kad, įdarbinus nepilnametį, firmą užgriūva įvairios komisijos ir tikrina, kokiomis sąlygomis vaikas dirba. O rasti prie prisikabinti galima visada. Todėl nepilnamečių ir kratomasi. Sūnui daug kur sakė: ateik, kai sueis aštuoniolika“, – pasakojo Nijolė.

Moteris užsiminė, kad net Jaunimo darbo centro darbuotojai patarė nevargti ir darbo ieškoti iš karto tik per pažįstamus. Nebent taip pasiseks.

„Normalūs, suprask, pilnamečiai, žmonės negauna darbo, tai ko jūs norite?“ – Nijolei pasiguodus dėl sūnaus nesėkmių, tokio atsakymo ji sulaukė.

Trūksta darbo vietų

Kauno teritorinės darbo biržos Darbo išteklių skyriaus vedėja Inga Balnanosienė pasakojo, kad šiemet per darbo biržą darbą vasarai susirado iki 10 Kauno moksleivių.

„Kiekvieną dieną sulaukiam iki 20 interesantų, tačiau laisvų darbo vietų yra skelbiama tik apie 1–2 per savaitę“, – pastebėjo I.Balnanosienė.

Moksleiviams dažniausiai siūloma dirbti žemės ūkio darbus pas ūkininkus, platinti spaudą, skrajutes, taip pat registruojamos lauko prekybos vietos.

„Laisvas darbo vietas registruoja ir “Senukų„ prekybos centras, “VP Market„. Šiose įmonėse moksleiviai dirba įvairius nesudėtingus pagalbinius darbus. Taip pat registruojamos laisvos darbo vietos darbui vaikų stovyklose. Vis dėlto pasiūla nėra pakankama, kad galėtų patenkintas visų besikreipiančių į darbo biržą poreikis“, – apgailestavo specialistė.

Pernai kreipėsi 560 jaunuolių

Pasak I.Balnanosienės, pernai į biržą kreipėsi per 560 jaunuolių, ieškančių darbo vasarą. „Darbo jėgos pasiūla taip pat gerokai viršijo paklausą. Darbdaviai registravo iki 30 laisvų darbo vietų moksleiviams, visos laisvos darbo vietos buvo užpildytos“, – teigė vedėja.

Užsiminus, kad Jaunimo darbo centre vienai kaunietei iš karto buvo patarta darbo sūnui ieškoti per pažįstamus, vedėja tikino, kad kiekvienam atvykusiajam į suteikiama informacija apie laisvas darbo vietas.

„Taip pat informuojama apie kitus šaltinius, kuriuose galima rasti darbo skelbimus moksleiviams. Be to, kiekvienas atvykusysis gauna informaciją lankstinuke apie darbo biržos teikiamas paslaugas moksleiviams ir jaunimui“, – teigė I.Balnanosienė.


Privalo dirbti trumpiau

Gavus tėvų raštišką sutikimą dirbti galima pradėti nuo 14 metų. Nuo 16 metų tam tėvų sutikimo nebereikia.

Nepilnamečiams įstatymais draudžiama dirbti pavojingoje sveikatai aplinkoje, kurioje, pavyzdžiui, yra daug dūmų, dulkių, cheminių medžiagų. Ne paauglių nosiai – ir fejerverkų, suslėgtų, suskystintų dujų gamyba, veikla su plėšriaisiais, nuodingaisiais gyvūnais, darbas skerdyklose, taip pat toks, kurio spartą lemia mechanizmai ir kuris apmokamas pagal kiekybinius rezultatus.

Moksleiviams taip pat turi būti trumpesnė darbo diena.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų