Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl kūdikio mirties įtariama slaugytoja liko laisvėje

2012-05-23 10:00
Dėl kūdikio mirties įtariama slaugytoja liko laisvėje
Dėl kūdikio mirties įtariama slaugytoja liko laisvėje / Tomo Raginos nuotr.

Kauno apygardos teismas atmetė prokurorų, tiriančių 11 mėnesių Domo Drėzos mirties aplinkybes, prašymą panaikinti žemesnės instancijos teismo sprendimą ir vėl suimti slaugytoją Valdarezą Beleškienę.

Pozicija nesikeičia

Kauno apygardos prokurorė Auksė Lipkevičienė teismą bandė įtikinti, kad įtariamoji gali slėpti tyrimui svarbius objektus, mėginti paveikti liudytojus.

Skundą nagrinėjęs Kauno apygardos teismas paliko galioti ankstesnę nutartį, kuria suėmimas slaugytojai nebuvo pratęstas. V.Beleškienei liko galioti švelnesnė kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, taip pat paimti jos dokumentai.

Ligoninės slaugytojos V.Beleškienės pozicija nesikeičia. Ji prisipažįsta sušvirkštusi mažyliui gliukozės, kurią ir nurodė gydytoja. Slaugytoja neigia tikimybę, kad ji galėjo sumaišyti nurodytą preparatą ir sušvirkšti vaikučiui kalio chlorido.

Slaugytojai – atostogos

„Yra daug užkardymo priemonių. Viena jų – nurodymas, su kuo įtariamajam negalima bendrauti, tačiau toks draudimas vargu ar ką keistų, kai žmogui neatimta teisė toliau dirbti tą patį darbą“, – sakė prokurorė. Ji vylėsi, kad per laisvėje išbūtą laiką V.Beleškienė nespėjo pakenkti tyrimui.

Kauno klinikinės ligoninės administracija situacijos dėl slaugytojos nekomentuoja, nes vyksta ikiteisminis tyrimas. Ligoninės atstovų teigimu, kad V.Beleškienė šiuo metu atostogauja ir į darbą negrįžo.

Pasak prokurorės, yra gauta Kauno klinikinės ligoninės vidaus audito medžiaga. „Jos išvados nėra labai informatyvios, jose nėra ikiteisminiam tyrimui reikalingų duomenų“, – aiškino A.Lipkevičienė.

Nesilaikė tvarkos

Išvadose konstatuojama, kad Gastroenterologijos skyriaus gydytoja Jūratė Radvilavičienė balandžio 6-ąją privalėjo suderinti mažojo D.Drėzos sveikatos tyrimo ir gydymo planą su šio skyriaus vedėja Janina Celiešiene. J.Radvilavičienė to nepadarė, o medicinos dokumentuose įrašė, kad viskas suderinta. Paaiškėjo, kad J.Celiešienė net nebuvo darbe.

Vaistai į veną galėjo būti leidžiami tik jų pavadinimą ir kiekį įrašius medikamentų paskyrimo lape. Slaugytoja V.Beleškienė tvirtino vaistus sušvirkštusi pagal J.Radvilavičienės žodinį nurodymą. V.Beleškienė tikino suleidusi gliukozės tirpalą, kaip liepė gydytoja.

Tyrėjai įtaria, kad slaugytoja supainiojo medikamentus ir vietoj gliukozės suleido kalio chloridą. Prieš pat injekciją ir iškart po jos atlikti tyrimai patvirtina, kad kalio kiekis Domo organizme padidėjo du kartus ir pasiekė mirtiną ribą (7,4 milimolio litre).

Į daugelį tyrėjams kylančių klausimų dar atsakys teismo medicinos ekspertizė, kurį dažniausiai užtrunka gerokai ilgiau, nei norėtųsi.

Laukia dar vienų išvadų

Į mokamą palatą, kurioje gulėjo Domas su mama, slaugytoja atėjo nešina dviem švirkštais. Po nelaimės abu švirkštai mįslingai dingo. Jose likusių vaistų analizė gerokai palengvintų ikiteisminio tyrimo eigą.

Prokurorė A.Lipkevičienė laukia, kad tyrimą baigs Įmonių kreditavimo tarnyba prie Sveikatos ministerijos. „Šis tyrimas labai svarbus mums. Jis turėtų atsakyti į klausimus apie medicininių priemonių utilizavimo tvarką, kodėl vienose ligoninėse yra griežta vaistų apskaita, o kitose jie dalijami gerokai lengviau ir paprasčiau“, – dėstė prokurorė.

A.Lipkevičienės teigimu, ne mažiau svarbūs tyrimo atsakymai ir apie pareigą bei atsakomybę. Pareigūnė neatmetė galimybės, kad įtariamųjų gali padaugėti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų