Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl nutekintų gyventojų duomenų – 9 tūkst. eurų bauda Vilniaus rajono savivaldybei

2024-10-18 16:06 diena.lt inf.

Vilniaus rajono savivaldybės administracijai skirta 9 tūkst. eurų bauda už kibernetinės atakos metu nutekintus gyventojų duomenis, penktadienį pranešė Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI).

L. Balandžio / BNS nuotr.

Anot jos, bauda skirta už asmens duomenų tvarkymo pažeidimus pagal Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) nuostatas.

„Gerbiame Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos sprendimą ir į tai žiūrime labai rimtai“, – BNS nurodė Vilniaus rajono savivaldybė.

Ji šiuo metu vis dar svarsto, ar skųsti Duomenų inspekcijos sprendimą.

„Jau bendradarbiaujame su VDAI ir kitomis atsakingomis institucijomis. Tikimės didesnės pagalbos bei įsitraukimo iš nacionalinės valdžios, kad tokie atvejai nebenutiktų nei mums, nei kitoms įstaigoms“, – teigė savivaldybė.

Kibernetinis incidentas fiksuotas pernai gruodį, kai nusikaltėliai per kibernetinę ataką užšifravo Vilniaus rajono savivaldybės duomenis, taip pat ir naujausias rezervines duomenų kopijas.

Dėl atakos buvo sutrikdytas savivaldybės darbas elektroninėje erdvėje.

Tuomet Nacionalinis kibernetinio saugumo centras teigė, kad duomenis šifruojanti kenksminga programinė įranga yra plačiai paplitęs kenkėjiško programinio kodo tipas, kurio pagrindinis tikslas – užkoduoti įrenginyje esančius duomenis ar sistemas, už kurių iššifravimą vėliau yra prašoma išpirkos.

Anot savivaldybės, veiksmų užkirsti kelią tokioms atakoms ateityje imtasi iš karto po incidento, pradėtas vidinis tyrimas.

„Nedelsiant po incidento buvo imtasi visų būtinų priemonių, kad pažeidimas būtų suvaldytas, o situacija – ištaisyta. Buvo pradėtas vidinis tyrimas, taip pat buvo glaudžiai bendradarbiaujama su valstybės institucijomis ir kibernetinio saugumo ekspertais siekiant išsiaiškinti įvykio aplinkybes ir sustiprinti savivaldybės duomenų saugumą“, – teigė savivaldybė.

VDAI sprendimas per vieną mėnesį nuo jo įteikimo dienos gali būti skundžiamas Regionų administraciniam teismui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų