Pereiti į pagrindinį turinį

Derybos dėl Ryšių istorijos muziejaus: kiek milijonų teks pakloti?

2013-01-22 11:30
Derybos dėl Ryšių istorijos muziejaus: kiek milijonų teks pakloti?
Derybos dėl Ryšių istorijos muziejaus: kiek milijonų teks pakloti? / Tomo Raginos nuotr.

Kauno politikams pritarus, kad Rotušės aikštėje esančiame Ryšių istorijos muziejaus komplekse turėtų įsikurti Kauno miesto muziejus, savivaldybės laukia derybos su verslininkais.

Įjungė žalią šviesą

„Kauno miesto tarybos vienbalsiai priimtas sprendimas leis pradėti darbo grupei derybas dėl kuo palankesnių pastatų komplekso įsigijimo sąlygų“, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Šiuo metu Ryšių istorijos muziejus priklauso bendrovei TEO.

2016 m. baigiasi Kauno miesto muziejaus nuomojamų patalpų M.Valančiaus gatvėje sutartis su Kauno arkivyskupija. Pastaroji jau perspėjo savivaldybę ir muziejaus vadovus, kad pratęsti sutarties neplanuoja, tad muziejui reikia kitų patalpų.

Trūksta patalpų

Dabartinėse beveik 400 kv. m patalpose įsikūrusi ir muziejaus administracija, ir ekspozicijos salės.

Pasak savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjo Albino Vilčinsko, besiplečiančiam miesto muziejui jau dabar trūksta patalpų ekspozicijai.

Vien per praėjusius metus sukaupta daugiau nei 2,5 tūkst. naujų eksponatų – iš viso miesto muziejuje saugoma daugiau nei 13 tūkst.

Be M.Valančiaus gatvėje esančios ekspozicijos, miesto muziejui priklauso Kauno pilis bei Rezistencijos ir tremties skyrius, esantis Ramybės parke.

Ryšių istorijos muziejaus klausimas sprendžiamas nuo 2007 m. 2011 m. Vyriausybė pasiūlė šį muziejų ir jo patalpas įsigyti savivaldybei.

Eksponatų daugėja

Dar praėjusių metų pavasarį savivaldybėje buvo sudaryta speciali darbo grupė dėl Ryšių istorijos muziejaus pirkimo. Ji nusprendė, kad patalpas būtų galima įsigyti išsimokėtinai.

„Po trejų metų pasibaigs mūsų dabartinių patalpų nuomos sutartis, todėl iškyla didelė dilema dėl tolesnio muziejaus gyvavimo. Ryšių istorijos muziejus pastatuose anksčiau buvo įkurtas pirmasis Kauno miesto muziejus, o dabar atsiranda istorinė galimybė savivaldybei įsigyti šį pastatą“, – sakė Kauno miesto muziejaus direktorė Rita Garbaravičienė.

„Per metus surenkame apie porą tūkstančių eksponatų. Jie daugiausia sietini su Kauno ir jo apylinkių istorija: tai nuotraukos, dokumentai, knygos, spauda, memorialiniai daiktai – pradedant namų apyvokos, baigiant kauniečių prabangos daiktais. Tai, kas byloja apie kasdienę senųjų miestiečių buitį, kultūrinį gyvenimą“, – pasakojo direktorė.

Vyksta pokalbiai

„Buvome susitikę su bendrovės TEO atstovais, kurie yra Ryšių istorijos muziejaus savininkai. Jie užsiminė, kad sutiktų parduoti patalpas. Pastatų vertę nustatytų turto vertintojai, o mano nuomone, apytikslė jų kaina galėtų siekti apie 3–4 mln. litų“, – sakė savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Bendrovės TEO komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis neįvardijo konkrečios sumos, kiek kainuotų Ryšių istorijos muziejaus patalpos.

„Konkretaus skaičiaus neturime. Jau kelerius metus vyksta pokalbiai su savivaldybe, kad ji taptų muziejaus plėtotoja. Tikimės, kad tos kalbos galėtų virsti derybomis dėl muziejaus perėmimo. Patalpų vertė ir būtų derybų objektas“, – sakė A.Bubnelis.


Istorija

Jeigu Ryšių istorijos muziejuje įsikurtų Kauno miesto muziejus, jis tarsi grįžtų į savo istorinę vietą. Šiose patalpose 1898 m. lapkričio 25 d. Kauno miesto valdyba įkūrė pirmąjį Kauno miesto istorijos muziejų, veikusį iki 1936 m.


Komentaras

Ona Balžekienė, miesto tarybos narė

Kodėl pirkti? O gal galima gauti dovanų? Atrodo, kad miesto vadovai turi per daug pinigų ir nežino, kas yra derybų menas.

Praėjusį ketvirtadienį miesto taryba su džiaugsmu priėmė sprendimą pradėti derybas dėl Senamiestyje esančio Ryšių muziejaus pastato pirkimo.

Mane šokiravo miesto mero ir administracijos direktoriaus naujas derybų menas – jie nė nepabandė kreiptis į dabartinį Ryšių muziejaus savininkę bendrovę TEO svarstyti galimybės, kad šimtmečius buvęs Kauno miesto savastimi Ryšių muziejaus pastatas būtų padovanotas miestui.

Nors miesto tarybos posėdyje buvo pasiūlyta sudaryti derybų su TEO grupę, sunku suvokti, kodėl administracijos direktorius net drebėjo nuo noro pirkti, nė nepabandęs pasiderėti su TEO dėl galimybės jiems tapti miesto mecenatais ir pastatą padovanoti miesto reikmėms?

Visi puikiai žino, kad šiuo metu bendrovei TEO Ryšių muziejaus išlaikymas yra labai nuostolingas, o pastato vieta ir istorinė vertė labai apriboja jo panaudojimo komercinėms reikmėms galimybes.

Tai kodėl nesiderėti su TEO, kad bendrovė perduotų pastatą Kaunui, kuriam jo labai reikia?

Sunku suvokti ir tai, kodėl, nė nepabandžius derėtis, buvo siekiama kuo skubiau per įvairius žiniasklaidos kanalus paskelbti visai Lietuvai tai, kad Ryšių muziejaus pastatą savivaldybė pirks už solidžią pinigų sumą.

Keistai mūsų miesto vadovai supranta racionalų mokesčių mokėtojų pinigų panaudojimą. Kam pirkti, jei gali gauti dovanų?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų