Šiais metais, kai būsime Europos kultūros sostinė, ne tik kviesime kitus pažinti mūsų šalį, bet ir patys bandysime apie pasaulį sužinoti kuo daugiau. Su maisto kultūra susipažinti iš arčiau kviečia festivalis "Pasaulio skonis".
Pažintis su pasaulio virtuvėmis
Sausio 15 d. Vilniuje pirmą kartą prasidėjo festivalis "Pasaulio skonis". Jame dalyvauja daugiau kaip 30 sostinės restoranų, kurie per vienuolika mėnesių pristatys 20 pasaulio šalių virtuves.
Festivalio organizatoriams, žurnalui "Geras skonis", renginio idėja kilo galvojant apie tai, ką įdomaus galima padaryti per istorinius Vilniui metus, tačiau tikimasi vien šiais metais neapsiriboti ir ateityje festivalį rengti kasmet.
"Tikimės, kad kuo daugiau žmonių pažins įvairiausių šalių skonius ir tam jiems net nereikės išvykti iš Vilniaus. Lietuvių, kaip ir visų žmonių, yra įvairių, tačiau vis daugiau atsiranda smalsių, norinčių pažinti, išmėginti, paragauti ko nors nauja. Šis festivalis suteiks jiems tokią galimybę", – sakė bendrovės "Būsto studija" projektų vadovė Brigita Liaukevičienė.
Festivalyje bus pristatytos Italijos, Lietuvos, Čilės, Vengrijos, Lenkijos, Estijos, Meksikos, Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, Tailando, Graikijos, Indijos, Portugalijos, Japonijos, Didžiosios Britanijos, Danijos, Švedijos, Norvegijos ir kitų šalių virtuvės.
Atidaryme prisistatė visi
Kiekviena šalis prisistatyti turės maždaug dvi savaites. Tačiau šį ketvirtadienį, kai festivalis buvo oficialiai atidarytas, vilniečiai per dieną galėjo išragauti kone viso pasaulio virtuvių patiekalų. Festivalio dalyviai rengė jų atstovaujamų šalių patiekalų ir gėrimų degustacijas, restoranų svečiai galėjo pamatyti, kaip patiekalai gaminami, sužinoti jų istoriją ar net pamėginti pasigaminti patys.
Daugeliui restoranų svečių gastronomijos festivalis buvo staigmena, todėl jie maloniai nustebdavo, kai užsisakę įprastą patiekalą, gaudavo ir kokią nors malonią staigmeną. "Vaišiname klientus indiškais saldumynais ir arbata, visi labai apsidžiaugia", – šypsojosi kavinės "Balti drambliai" darbuotojai.
Festivalį pradės italai
Garbė pirmiesiems pristatyti savo kulinarijos kultūrą atiteko italams. Sausio 30 d. "Italų skonio dienų" atidarymo šventė vyks restorane "Sofi L".
Čia bus rodomi italų filmai, bus galima pamatyti, kaip gaminami makaronai ar kiti itališki patiekalai, vaikai galės lipdyti linksmas figūrėles iš marcipanų. Italų dienos tęsis iki vasario 12 d., po jų estafetę perims lietuvių virtuvės virtuozai.
"Tai, kad pradėsime nuo italų, buvo atsitiktinumas. Visi dalyviai stengėsi paruošti kuo įspūdingesnes programas. Bus daug maisto produktų ir gėrimų degustacijų, kultūrinių renginių, prabangių vakarienių – apie visus renginius informaciją dar tikslinsime", – žadėjo B.Liaukevičienė.
Tiksli renginių programa bus pateikiama interneto puslapyje gerasskonis.lt, kuris šiuo metu baigiamas kurti.
Naujausi komentarai