Pereiti į pagrindinį turinį

Energetikos skyriaus vedėjas vietoj bausmės nori premijos

2012-08-01 13:00
Energetikos skyriaus vedėjas vietoj bausmės nori premijos
Energetikos skyriaus vedėjas vietoj bausmės nori premijos / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjo Algirdo Vaitiekūno teisme liudytojai siūlo tarnautojui skirti premiją.

Suklupo Kalniečių parke

Teisme nagrinėjant Kauno savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjo A.Vaitiekūno ir jo pavaldinio Prano Urbanavičiaus bylą apklausti žmonės, užėmę vadovaujamuosius postus bendrovėse, sukėlusiose pareigūnams įtarimų dėl viešųjų pirkimų.

Bene ilgiausiai užtruko bendrovės „Elpreka“ direktoriaus pavaduotojo Petro Sadausko apklausa. Kai ši bendrovė laimėjo Kalniečių parko apšvietimo atnaujinimo darbus, P.Sadauskas buvo jos direktorius.

Yra užfiksuoti A.Vaitiekūno ir P.Sadausko telefono pokalbiai, kaip savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas buvusį studijų draugą informuoja apie skubiai organizuojamą konkursą ir paprašo surasti dar kelis konkurso dalyvius. To reikalauja viešųjų pirkimų įstatymas.

P.Sadauskas surado įmones, kurios konkurse dalyvavo dėl akių. Visus pasiūlymus ruošė „Elprekos“ darbuotojai, tad nieko nuostabaus, kad ši bendrovė ir laimėjo.

Teisme pakeitė plokštelę

Per ikiteisminį tyrimą apklausos kambaryje viešėjęs P.Sadauskas liejosi – išpasakojo visas istorijos detales ir skaičius. Bet vakar teisme jis atrodė lyg praradęs atmintį. Kartojo, kad per pirmąją apklausą prisiminė daugiau detalių, nes po konkurso nebuvo praėję daug laiko.

Vakar, už nugaros sėdint kaltinamajam A.Vaitiekūnui, liudytojas P.Sadauskas jau nebedrįso garsiai tvirtinti, kad visi jo prieš porą metų duoti parodymai buvo teisingi.

„Per ikiteisminį tyrimą viską žinojote, o dabar viską užmiršote. Primenu, kad jūs pasižadėjote sakyti tiesą, o už melagingus parodymus gresia baudžiamoji atsakomybė“, – mykiančiam P.Sadauskui priminė prokurorė.

Į kampą speičiamas P.Sadauskas atsilaikė: „Ką pasakoti? Tiesą? Nepasakosiu.“

Gyrėsi sutaupęs 20 tūkst. litų

Konkursą „Elpreka“ laimėjo su daugiau nei 100 tūkst. litų vertės pasiūlymu. Kaina sukėlė įtarimų kai kuriems prie konkurso organizavimo prisidėjusiems tarnautojams. A.Vaitiekūnas P.Sadauskui pranešė, kad pasiūlymo sumą reikia sumažinti. Ji gerokai sumažėjo.

„Aplinkui milijonai taškomi, o mane teisia už tai, kad sutaupėme 20 tūkst. litų. Ar už tokią Lietuvą kovojome?“ – gynėsi A.Vaitiekūnas.

Energetikos skyriaus vedėjas aiškino, kad parko apšvietimo projektas iš tiesų yra pagyrimo vertas pavyzdys. Konkursas, pasak jo, buvo suorganizuotas nebrangiai ir labai greitai, o dalyvius telefonu teko kviesti, nes terminai labai spaudė. Rengiant įprastą konkursą, lėšų nebūtų įmanoma panaudoti laiku.

„Negalvojome, kad negerai“

„Tie vyrai, kurie dabar tampomi po teismus, čia atsidūrė tik todėl, kad norėjo padėti savivaldybei, pagelbėti jai“, – kartojo A.Vaitiekūnas.

„Norėjome tik padėti, net negalvojome, kad čia kažkokie negeri dalykai gali dėtis. Vaitiekūnas už tą gerą darbą gal galėjo ir premiją gauti“, – teismui aiškino P.Sadauskas.

A.Vaitiekūnas teisiamas ne dėl vieno epizodo. Jis kaltinamas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu. Tokie pat kaltinimai pareikšti ir jo pavaldiniui P.Urbanavičiui, kuris galimo nusikaltimo metu vadovavo Energetikos skyriaus viešųjų pirkimų komisijai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų