Pereiti į pagrindinį turinį

Europa kauniečiams per toli

2009-06-08 23:59
Pilietis: kaunietis Erlandas neslėpė niekada nedalyvaujantis rinkimuose.
Pilietis: kaunietis Erlandas neslėpė niekada nedalyvaujantis rinkimuose. / Tomo Raginos nuotr.

Sekmadienį vykę rinkimai į Europos Parlamentą tik kai kuriems kauniečiams atrodė svarbūs. Per lietų į rinkimų apylinkes skubėjo mažai piliečių.

Gyrėsi rinkę prezidentą

„Niekada nebalsuoju. Nėra už ką“, – su šypsena veide atkirto prie prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ pakalbintas kaunietis Erlandas. Paklaustas, ar žino, kas dalyvauja rinkimuose, vaikinas nesidrovėdamas prisipažino, kad jam tai neįdomu. Bulvių traškučių ir batono nusipirkęs Erlandas tikino neturintis laiko domėtis tokiais dalykais.

„Labai palaikau vieną kandidatą, bet nebalsuosiu“, – juokėsi Kaune studijuojanti Sigita iš Šiaulių. Mergina tikino negalinti grįžti į gimtąjį miestą, o per egzaminus visai pamiršo apie galimybę balsuoti iš anksto.

Prie vienos rinkimų apylinkės sutikta jauna šeima su vaikais pasididžiuodama pasigyrė balsavusi. „Atėjome jausdami pareigą“, – sakė Rima ir Kęstutis Davydovai. Už ką balsuoti, jie apsisprendė tik atėję į rinkimų apylinkę ir paskaitę informacinius plakatus.

„Dabar nebalsuosiu, bet prezidento rinkimuose tikrai dalyvavau“, – teisinosi ne vienas sekmadienį kalbintas kaunietis.

Iš Bažnyčios – prie balsadėžių

„Jau po 11 val., o balsavo tik 89 rinkėjai. Gal lietus išgąsdino“, – svarstė Radvilėnų rinkimų apylinkės sekretorė Bronislava Slavinskienė. Moters teigimu, į šią apylinkę daugiausiai rinkėjų užsuka po šv. Mišių bažnyčioje, nes šalia – Šv.Antano bažnyčia.

„Šešti rinkimai, kai dirbu komisijoje, tai kaip maldą žinau. Po Sumos užplūsta vyresnio amžiaus žmonės, o po vakarinių pamaldų – jaunimas ir šeimos su vaikais“, – savo įžvalgas dėstė komisijos sekretorė.

„Ateina vienas kitas, bet antplūdžio nėra. Žymiai mažiau rinkėjų nei per prezidento rinkimus“, – pastebėjo Pilėnų rinkimų apylinkės pirmininkas Raimundas Dagilis.

S.Nėries rinkimų apylinkėje iki 13 val. savo pilietinę pareigą buvo atlikę 8 proc. piliečių. Pasak apylinkės pirmininko Romualdo Gedvilo, komisijos nariai nuobodžiauja. „Manau, kad žmonėms yra svarbesnių dalykų negu Europa. Jiems rūpi savos piniginės, kurios vis tuštėja, o Europa yra toli“, – įsitikinęs R.Gedvilas. Jo nuomone, mažiau rinkėjų ateina ir dėl blogo oro.

Įdomūs tik lenkams

Rinkimų stebėtojai šįkart taip pat nebuvo labai aktyvūs. „Ateina ir išeina. Viskas vyksta ramiai“, – sakė Pilėnų rinkimų apylinkės pirmininkas.

„Liepė, tai ir atvažiavom“, – prisipažino Lenkų rinkimų akcijos deleguota stebėtoja Marija Makovskaja. Ji su partijos kolege į Kauną stebėti rinkimų atvyko iš Vilniaus ir Radvilėnų rinkimų apylinkėje ketino praleisti visą dieną. Abi stebėtojos džiaugėsi, kad pažeidimų nepastebėjo.

Stebėti rinkimus į Europos Parlamentą Kaune pageidavo kone 300 Lenkų rinkimų akcijos atstovų. Kaip teigė savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Elena Skirmantienė, tai pirmas toks atvejis. „Lenkų rinkimų akcija tikisi turėti savo atstovą Briuselyje, todėl taip domisi rinkimais ir siunčia savo stebėtojus“, – įžvelgė E.Skirmantienė.

Paklausta, ar nenuobodu sėdėti, kai nėra rinkėjų, B.Slavinskienė tikino, kad nuobodžiauti nėra kada. „Mūsų komanda – labai šauni. Pasikalbame, padiskutuojame apie politiką, pasvarstome, ką būtų naudingiau Lietuvai išsirinkti“, – pasakojo moteris. Jos teigimu, diskusijos apie politiką būna taikios, nors nuomonės ir išsiskiria. Nuotaiką pagyvina naujienos iš interneto ar kavos puodelis.

Radvilėnų rinkimų komisijoje dirbantys kauniečiai sakė jau gerai pažįstantys piktus rinkėjus, kurie per kiekvienus rinkimus būna kuo nors nepatenkinti. Nemenką patirtį sukaupusi komisijos sekretorė mano, kad svarbiausia – mokėti įtikinti ir susitarti su tokiais žmonėmis geruoju.


Nuvargino rinkimų maratonas?

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas, ministras pirmininkas Andrius Kubilius tikisi, kad konservatoriai gaus daugiau mandatų nei per praėjusius Europos Parlamento (EP) rinkimus.

„Aš manau, kad daugiau, negu dabar turėjome", – sakė balsuoti atėjęs premjeras. Prieš penkerius metus į EP buvo išrinkti du konservatorių atstovai: Laima Andrikienė ir Vytautas Landsbergis. A.Kubiliaus nuomone, mažą aktyvumą gali lemti ne tik blogas oras, bet ir tai, jog rinkimai į EP vyksta po prezidento ir Seimo rinkimų.


Rinkėjų aktyvumas

Iki 10 val. EP rinkimuose balsavo 2,09 proc. rinkėjų.

Iki 10 val. Prezidento rinkimuose gegužės 17 d. balsavo 5,74 proc. rinkėjų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų