Pereiti į pagrindinį turinį

G.Babravičius įrodinėja nesąs kupranugaris

2009-05-02 09:00 diena.lt inf.
Nauda: G.Babravičius įsitikinęs, kad festivaliui "Be2gether" pinigai skirti teisingai, esą renginio efektyvumas su kitais nepalyginamas.
Nauda: G.Babravičius įsitikinęs, kad festivaliui "Be2gether" pinigai skirti teisingai, esą renginio efektyvumas su kitais nepalyginamas. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Portalo "Vilniaus diena" forume viešėjusį Vilniaus vicemerą Gintautą Babravičių lankytojai užvertė klausimais apie festivalį "Be2gether". Vicemeras teisinosi, kad 780 tūkst. skolose skęstanti savivaldybė renginio skyrė ne veltui.

– Gerbiamasis vicemere, portalo komentaruose teko skaityti, kad Giedrius Klimkevičius (festivalio "Be2gether" organizatorius – red. past.) – jūsų pusbrolis.

– Ne, tai netiesa, G.Klimkevičius – ne giminė. Artimiausias ryšys – per futbolą. Esame futbolo klubo "Prelegentai" steigėjai.

– Jau dabar aišku, kad "Gatvės muzikos dienoje" koncertuos mažiausiai 1500 žmonių. Žiūrovų bus gerokai daugiau. "Be2gether" klausytojų bus apie 8000, tačiau finansavimo skirtumas yra 10 kartų mažesnis. Ar tikrai manote, kad "Be2gether" garsina Lietuvą labiau nei "Gatvės muzikos diena"?

– Gatvės muzikos festivalis – šaunus renginys ir kone vienintelis, kurį šiek tiek finansuos ministerija ir šiek tiek savivaldybė. Iš viso – tiek, kiek organizatoriai prašė. "Be2gether" – brangesnis ne 10, o kokiu 30 kartų. Apie "Be2gether" festivalį informacijos užsienio spaudoje bus daugiau kokius 300 kartų. Jeigu palyginsite, kiek Lietuvai garsinti išleista milijonų biudžeto pinigų (65 mln.?), "Be2gether" efektyvumas nekels abejonių.

– Kaip "Be2gether" festivalis susijęs su Vilniumi kaip kultūros sostine? Jis vyks kažkur toli kaime, gal tai labiau Tūkstantmečio projektas, o ne Vilniaus? Kodėl visiems kitiems projektams keliamas reikalavimas, kad jie vyktų Vilniuje, o šiam – ne?

– "Be2gether" renginį finansuoti siūlė, į programą įtraukė "Vilniaus – Europos kultūros sostinės" (VEKS) samdyti ekspertai dar pernai metų pradžioje. Visi Europos kultūros sostinės renginiai yra VEKS ekspertų atrinkti ir aprobuoti. Kultūros ministerija ir savivaldybė iš savų biudžetų pagal išgales finansuoja VEKS projektus. Kuriuos ir kokia eilės tvarka – neprincipinis skirtumas.

– Kiek girdėjau, festivalis "Be2gether" bus finansuojamas iš lėšų, kurias esą sutaupė savivaldybės Kultūros skyrius. Skyriaus atstovė sakė, kad tie pinigai bus sutaupyti neskelbiant meno renginių konkursų. Kokių renginių Vilniuje dėl to nebus?

– Finansinė padėtis Vilniuje labai sunki, dar kartą peržiūrime biudžetą ir jį mažiname. 2008 m. pradžioje Vilniaus savivaldybės prisiimti įsipareigojimai VEKS siekia kone 30 mln litų. Faktiškai finansuosime apie 6 mln. Savivaldybės, kaip ir valstybės (per Kultūros ministeriją), įsipareigojimai turi būti pagal galimybes vykdomi. VEKS – ne išimtis, todėl tenka priimti sprendimus: kai kurie projektai vykdomi, kai kurie – ne. Festivalis "Be2gether" – tarptautinis ir didelį politinį rezonansą keliantis renginys. Deja, Užsienio reikalų ministerija (URM) šįmet nutraukė finansavimą. Dauguma svečių, atvykstančių į "Be2gether", vieši Vilniuje, valgo, geria, miega – t. y. palieka pinigus. Užsienio spaudos dėmesį jau komentavau. Bet kuris klasikinės muzikos ar kitas koncertas, į kurį parduodami bilietai, yra komercinis. Mes sprendėme lėšų panaudojimo efektyvumo klausimą ir, mano nuomone, "Be2gether" rėmimas – vienas tokių efektyvaus lėšų panaudojimo pavyzdžių.

– "Vilniaus dienoje" skaičiau Kultūros ministerijos valdininkų teiginius, kad ministerija šio festivalio niekada nenorėjo remti, bet savivaldybė jį vis tiek stūmė. Galiausiai, kai ministerija nedavė pinigų, festivalį parėmė savivaldybė. Ar tai nėra korupcija?

– Ne, tai nėra korupcija. Korupcija tada, kai slapta prastumiami neteisėti sprendimai ir koks nors asmuo ar asmenų grupė turi tiesioginės ar netiesioginės naudos. Šiuo atveju viskas buvo vieša, o "nauda" – aiškintis nuo ryto iki vakaro, kad nesi kupranugaris. Kultūros ministerija ir šįmet, ir pernai, ir užpernai tikrai labai nenorėjo remti šito festivalio, bet tik dėl to, kad bijojo kitų kultūros darbuotojų galimos reakcijos. Kaip minėjau, ankstesnius dvejus metus festivalį aktyviai rėmė URM. Kodėl pasikeitė jų pozicija, nežinau, gal nutarė pataupyti. Dar kartą – savivaldybė rėmė VEKS programą, o kad antrų prioritetų sąrašo priešakyje buvo festivalis "Be2gether" – VEKS ekspertų reikalas. O popsas ne tik Andrių užkniso juodai.

VD inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų