Pereiti į pagrindinį turinį

Geriausia šalies mokykla yra Kaune

2010-08-03 09:43
Geriausia šalies mokykla yra Kaune
Geriausia šalies mokykla yra Kaune / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Geriausių mokyklų ir gimnazijų reitinge – aštuonios Kauno bendrojo lavinimo įstaigos. Pirmąją vietą šįmet užėmė Kauno technologijos universiteto gimnazija, pralenkusi Vilniaus jėzuitų gimnaziją.

Atgavo lyderio pozicijas

Gimnazijų ir vidurinių mokyklų reitingo viršūnėje rikiuojasi stipriausios Kauno ir sostinės mokyklos, skelbia tyrimą atlikęs savaitraštis "Veidas".

Pirmoji vieta tenka Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijai, trečioji – Kauno jėzuitų gimnazijai. Toliau dvidešimtuke – Kauno Jono Basanavičiaus gimnazija, "Purienų" vidurinė mokykla, "Santaros", "Saulės", "Varpo" ir A.Smetonos gimnazijas.

Reitingo viršūnėje, kaip ir kasmet, išliko Vilniaus jėzuitų gimnazija, atsidūrusi antroje vietoje, ir praėjusių metų reitingo lyderis Vilniaus licėjus, šįmet užėmęs ketvirtą vietą.

Visos bendrojo lavinimo įstaigos vertintos pagal tai, kiek jų absolventų įstojo į Lietuvos universitetus vadinamuoju pirmu pageidavimu ir kiek jaunuolių išvyko studijuoti į užsienio aukštąsias mokyklas. Reitingas sudarytas remiantis 2009 m. abiturientų laidos mokslo rezultatais.

Sėkmę lėmė darbas

Geriausios šalyje mokyklos – KTU gimnazijos – direktorius Bronislovas Burgis absolventų ir mokytojų sėkmę sieja su nuolatiniu darbu.

"Geri mokytojai, geri mokiniai ir intensyvus darbas, – sėkmės receptą nurodo įstaigos vadovas. – 22 metus dirbame ir kartais būname pirmi, kitąkart – antri, tačiau pozicijas išlaikome."

Jis didžiuojasi chemijos mokytojos Birutės Maciulevičienės darbo rezultatais: šįmet jos auklėtinis, o nuo rudens – prestižinio Kembridžo universiteto studentas Vladimiras Oleinikovas iš pasaulinės chemijos olimpiados parvežė aukso medalį.

"Ji – mokytoja žvaigždė, kurios mokiniai šįmet pasaulio olimpiadoje laimėjo ir auksą, ir sidabrą. Taip dar nėra buvę, kad iš vienos olimpiados parvežtų du aukštos prabos medalius, – pasakojo B.Burgis. – Pasaulio debatų čempionate pirmąją vietą iškovojo mūsų gimnazistė Dovilė Venckutonytė. Nuolat sulaukiame gerų žinių iš olimpiadų."

KTU gimnazijos direktorius didžiuojasi šiųmetės laidos aukštais valstybinių egzaminų rezultatais. Visos mokyklos vidurkis – beveik 90 proc. Šimtukais įvertintas 31 abiturientas.

Kauno Jono Basanavičiaus gimnazijos, reitingų lentelėje nusileidusios iš 3 vietos pernai į 13-ąją šįmet, direktoriaus pavaduotojas Saulius Obuolevičius nelinkęs sureikšminti suprastėjusio reitingo: "Būna visokių metų, daug priklauso nuo mokinių sėkmės. Vis dėlto išliekame stiprūs."

Gilios gimnazijų tradicijos

Iš šeštos pernai į trečią vietą šįmet šoktelėjusios Kauno jėzuitų gimnazijos vadovas kun. Aldonas Gudaitis pastebi, kad šiais laikais žmonės linkę reaguoti į reitingus. Jam asmeniškai teko girdėti, kad sprendimą stoti į gimnaziją lėmė potencialių moksleivių arba jų tėvelių žinios apie aukštus mokslo įstaigos rezultatus.

"Nemanyčiau, kad dabar, pakilusi į trečią vietą, gimnazija turėtų būti euforijoje, – samprotavo A.Gudaitis. – Svarbiausia tai, kad mes esame dešimtuke kiekvienais metais. Tai, kad ilgai esame reitingų viršūnėje, rodo, kad mokykla reikia rūpintis."

Gimnazijos, kurioje mokosi vaikai iš šeimų, pagrindine vertybe laikančių tikėjimą ir dvasingumą, vadovas neskiepija moksleiviams troškimo siekti vien karjeros.

"Tai būtų tuštybė, – pabrėžė A.Gudaitis. – Labiausiai džiaugiamės, kai vaikai akademinius pasiekimus pritaiko Lietuvos gerovei kurti arba tarnauti kitiems."

Jo vertinimu, tarp dvidešimties geriausių šalies mokyklų Kauno vidurinės ir gimnazijos atsidūrė neatsitiktinai.

"Mūsų mieste gilios prieškario gimnazijų tradicijos. Smagu, kad jos atgaivintos, kad čia yra stiprių mokytojų", – reitingų rezultatus vertino A.Gudaitis.

Renkasi studijas užsienyje

Beveik trečdalis geriausių KTU gimnazijos absolventų aukštojo mokslo sieks svetur. Jie pasirinko prestižinius užsienio universitetus.

"Kaip ir kasmet, truputį daugiau nei 30 proc. mūsų abiturientų išvažiuos, – konstatuoja B.Burgis. – Mūsiškiai jau nutiesė kelius į JAV, Japoniją, Angliją. Vieni iš kitų sužino, kad ten geras, kietas mokslas, todėl ir išvažiuoja."

Gimnazistai sužino, kad užsienyje mokslus baigusieji svetur gauna gerą darbą arba užima aukštas pozicijas grįžę į Lietuvą. Be to, studijavęs anglų kalba žmogus visam gyvenimui įgyja galimybę ne tik kalbėti, bet ir rašyti profesine kalba.

"Pagaliau pripažinkime, kad šiokia tokia sumaištis Lietuvos aukštojo mokslo sistemoje yra. Pas mus per daug universitetų. Reikėtų mažinti jų, sugrupuoti ir pakelti prestižą", – dar vieną studijų užsienyje pasirinkimo motyvą nurodo B.Burgis.

Iš 84 Kauno jėzuitų gimnazijos absolventų didžioji dalis lieka studijuoti Lietuvoje. Studijas užsienyje rinksis apie 10 žmonių.

"Kartais ieškome stipendijų mokytis užsienyje, bet akcentuojame, kad būtina tarnauti tėvynei. Trokštame, kad baigę studijas jie sugrįžtų", – apie vertybes kalbėjo A.Gudaitis.

Jam malonu, kad buvęs gimnazistas Mindaugas Maciulevičius po studijų Airijoje grįžo į Lietuvą ir įkūrė mobiliųjų turgelių tinklą. "Dėl to jis tapo Lietuvos radijo metų žmogumi", – domisi buvusių gimnazistų likimu A.Gudaitis.


Gimnazijų ir mokyklų reitingas, 2010 m.

1 KTU gimnazija

2 Vilniaus jėzuitų gimnazija

3 Kauno jėzuitų gimnazija

4 Vilniaus licėjus

5 Vilniaus privati gimnazija

6 Šiaulių "Santarvės" vidurinė mokykla

7 VšĮ Šiuolaikinės mokyklos centras

8 Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazija

9 Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija

10 Vilniaus Žirmūnų gimnazija

11 Šiaulių Juliaus Janonio gimnazija

12 Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazija

13 Kauno Jono Basanavičiaus gimnazija

14 Klaipėdos "Aitvaro" gimnazija

15 Visagino "Gerosios vilties" vidurinė mokykla

16 Kauno "Purienų" vidurinė mokykla

17 Kauno "Santaros" gimnazija

18 Kauno "Saulės" gimnazija

19 Kauno "Varpo gimnazija

20 Kauno A.Smetonos gimnazija

Šaltinis: "Veidas"

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų