Pereiti į pagrindinį turinį

Gripas Vilniuje. Ar jau bijoti?

2009-11-14 12:41
Vadybininkė Rūta: Kaip kiekvienais metais būdavo gripas, taip ir šiemet yra.
Vadybininkė Rūta: Kaip kiekvienais metais būdavo gripas, taip ir šiemet yra. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Diagnozė "kiaulių gripas" skamba gąsdinamai. Tačiau ligos sukelti padariniai Vilniuje šiuo metu ne ką baisesni nei įprasto tokiu metų laiku plintančio gripo.

Gydytojai pokyčių nepajuto

Penktadienio popietę sostinės Centro poliklinikoje – ramu. Koridoriuose eilėse sėdi vos po keletą žmonių, laukiančių susitikimo su medikais. "Reikėjo ir atėjau, nereikia čia dėl to kiaulių gripo panikuoti", – nė kiek nesijaudino pas daktarą skubanti pensinio amžiaus moteris.

Jai pritarė vadybininke dabar dirbanti buvusi mokytoja Rūta: "Kaip kiekvienais metais būdavo gripas, taip ir šiemet yra, be reikalo tas triukšmas keliamas." Eilėje ji sakė laukianti neilgai, bet tai lėmė nauja eilės numerio talonėlių sistema. "Jei iš anksto neužsiregistravusi būčiau atėjusi, gal ir būtų tekę ilgiau laukti", – svarstė ji.

Centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja pirminei sveikatos priežiūrai Dalia Kairienė patvirtino, kad klientų antplūdžio medikai dar nepajuto: "Aptarnaujame 140 tūkst. žmonių, ryškaus padidėjimo tikrai nėra. Turime kažkiek kvėpavimo takų, virusinių ligų, bet gripo atvejų nedaug, pavojaus dar tikrai nėra. Mano ilgametė patirtis rodo, kad gripo paūmėjimas būna sausio vasario mėnesiais.

"Būna, kai kurie bijo kiaulių gripo, tam mes turime specialistų, jei nori pasitikrina, jei nenori – ne. Nėra tas kiaulių gripas toks baisus, tik žmonių psichologiją labai veikia, kai visur skaito ir girdi apie jį", – sakė D.Kairienė.

Sergamumas didesnis nesmarkiai

Praėjusią savaitę Vilniuje tūkstančiui žmonių buvo užfiksuoti 52 susirgimo gripu ir ūmiomis kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis atvejai. Pernai tokiu pačiu metu jų buvo dešimčia mažiau – 42. Epidemija skelbiama, kai tokių susirgimo atvejų vienam tūkstančiui žmonių yra 100.

"Skirtumas, palyginti su pernai, nedidelis. O kad kažkas pavadino kiaulių ar dar kokiu nors gripu – jokio skirtumo. Tiek pernai, tiek šiemet tai buvo žmonių gripas, tik šiemet šiek tiek kitokia jo atmaina. Ta keliama panika tikrai nereikalinga. Man keisčiausia, kai apie ligą kalba žmonės, nepasitarę su specialistais", – sakė Visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotojas Vytautas Andriuška.

Kiaulių gripas – verslas?

Tokios nuomonės laikėsi ir Antakalnio poliklinikos direktorius Arūnas Grigaitis. "Kodėl šiais metais sukelta tiek triukšmo? Nes tai verslas", – savo nuomonės neslėpė jis. Šiuo metu šioje poliklinikoje jau šiek tiek padaugėjo pacientų, tačiau jų nėra gerokai daugiau nei praėjusiais metais tokiu pačiu metu.

"Taip, padidėjimas jaučiamas, bet tikrai tai ne epidemija. O panikuojantys žmonės į mus irgi tikrai nesikreipia, eiliniai metai, kaip ir kiti", – užtikrino jis.


Savivaldybės švietimo planavimo ir organizavimo skyriaus vedėjas Julius Skestenis

Vilniaus miesto savivaldybės surinktais duomenimis, iš 48 692 moksleivių šiuo metu serga 8026 (apie 16,5 proc). Neturime duomenų, kokios konkrečiai tai ligos, tačiau galime pastebėti tendenciją, kad labai skiriasi statistika įvairiose mokyklose. Vienose apskritai nėra sergančių, kitur sergamumas siekia iki 44 proc.


Pandeminio gripo A(H1N1) simptomai

Pandeminio gripo A(H1N1) simptomai panašūs į įprasto sezoninio gripo sukeliamus: karščiavimas, kvėpavimo takų infekcijos požymiai, pavyzdžiui, kosulys ar sloga, gerklės skausmas. Galimi kiti simptomai: raumenų ir galvos skausmai, šaltkrėtis, nuovargis, vėmimas ar viduriavimas (šie simptomai nėra įprasti sergant sezoniniu gripu, tačiau pasireiškia daliai sergančių pandeminiu gripu). Retais atvejais sergant gripu gali išsivystyti sunkios komplikacijos, net jei nesergama jokiomis lėtinėmis ligomis.


Kaip saugotis nuo gripo

Siekiant apsisaugoti nuo ūmių kvėpavimo takų infekcinių ligų, tarp jų ir gripo, rekomenduojamos kasdienės įprastinės priemonės. Dažnai plaukite rankas (neskubėkite, tai turėtų trukti ne trumpiau kaip 20 sekundžių), stenkitės išsaugoti gerą bendrą sveikatos būklę, gerai išsimiegokite, būkite fiziškai aktyvūs, rūpinkitės psichine sveikata, valdykite stresą, gerkite daug skysčių ir valgykite visavertį maistą. Stenkitės neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti gripo virusu. Virusai dažnai plinta, kai žmogus paliečia ką nors, kas užteršta mikrobais, o paskui liečia savo akis, nosį ar burną, tad to stenkitės nedaryti. Venkite kontakto su sergančiais žmonėmis ir masinio žmonių susibūrimo vietų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų