Pereiti į pagrindinį turinį

Į Botanikos sodą plūsta lankytojai

2012-05-24 09:14
Į Botanikos sodą plūsta lankytojai
Į Botanikos sodą plūsta lankytojai / Zenono Ripinskio nuotr.

Vilniaus universiteto Botanikos sodas Kairėnuose tampa ne tik lietuvių, bet ir užsieniečių turizmo traukos centru. Atšilus orams kai kuriomis dienomis čia sulaukiama tūkstančių lankytojų.

Darbai – į pabaigą

Bene didžiausia šio sezono Botanikos sodo naujiena – jau baigiamas įrengti japoniškas sodas. Nuo 2003 m. projektuoti, o 2008 m. rudens įrengti pradėtas sodas oficialiai bus atidarytas birželio 9 d., kai bus pasodinti visi numatyti augalai. Toliau beliks sulaukti, kol, augalams augant, japoniškas sodas įgaus vis subtilesnių peizažo bruožų.

„Sodas jau beveik baigtas. Padaryta viskas, ką galėjo padaryti žmogaus ranka, dabar į pagalbą teks pasitelkti laiką ir gamtą. Lieka laukti, kol suaugs augalai ir atsiskleis tikrasis sodo grožis. Turės praeiti ne vieni ir ne dveji metai, tačiau rezultatas tikrai atpirks kantrybę“, – dėstė VU Botanikos sodo atstovas spaudai Darius Ryliškis.

Taip pat šiuo metu vyksta parengiamieji darbai prieš rytoj prasidėsiančią mugę „Lietuvos žiedai“. Vilniečiai ir miesto svečiai savaitgalį taip pat galės apsilankyti ir jaunimo džiazo festivalyje „Flora Jazz 2012“.

„Iš viso per metus skaičiuojame apie 20 didelių ir, ko gero, dar tiek pat mažesnių renginių. Tad Botanikos sodas, nuo tada, kai plačiajai publikai buvo atidarytas 2000-aisiais, tikrai nesnaudžia. Tie, kam patinka renginiai – atkeliauja į renginius, besidomintiems augalais taip pat yra ką pamatyti – šiuo metu žydi dalis raganių, vilkdalgiai, dalis rododendrų“, – pasakojo D.Ryliškis.

Žmonių vis daugėja

Vasaros režimu daugmaž prieš tris savaites pradėjęs dirbti Botanikos sodas savaitgaliais sulaukia per pusantro tūkstančio lankytojų. O iš viso pernai sode apsilankė bemaž 60 tūkst. žmonių.

„Pastaraisiais metais lankytojų skaičius kasmet padidėja 10 tūkst. Žinoma, daugiausia apsilanko savaitgaliais, darbo dienomis žmonių būna mažiau – 100–200. O šiemet daugiau lankytojų ėmė rastis jau pirmaisiais pavasario mėnesiais“, – kalbėjo D.Ryliškis.

Pasak Botanikos sodo atstovo spaudai, yra buvę atvejų, kai sode per dieną apsilankydavo apie 5 tūkst. žmonių. Tačiau, anot D.Ryliškio, komfortiškai žmonės jaučiasi tuomet, kai jų būna ne daugiau kaip 2–3 tūkst.

Vilioja užsieniečius

Vis dažniau į Botanikos sodą užsuka ir užsieniečių. Apie galimybę pasigrožėti gamta, retais augalais jie sužino iš Turizmo informacijos centro. Čia kasmet išplatinama tūkstančiai lankstinukų anglų, rusų ir lenkų kalbomis.

„Galima pasidžiaugti, kad tampame ir tarptautinės traukos centru. Neretai čia galima išgirsti kalbant rusiškai, angliškai, atvyksta ir nemažai ne europiečių. Iš egzotinės aprangos galima spręsti, kad žmogus atkeliavęs iš toli. Nėra tikslios statistikos, kiek sode apsilanko užsieniečių, bet, sprendžiant iš išdalijamų lankstinukų skaičiaus, jų turėtų būti keli tūkstančiai per metus“, – skaičiavo D.Ryliškis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų