Pereiti į pagrindinį turinį

Į rajoną autobusai suks rečiau

2009-04-18 09:00

Nuo gegužės 1-osios nutraukiami du maršrutai į Vilniaus rajoną: 52-o autobuso, važiuojančio iš Vilniaus į Bukiškes, ir 9-o, keleivius dabar vežančio į Keturiasdešimties Totorių kaimą. Vilniaus rajonas priverstas steigti savo autobusų parką.

Prisikaupė per daug skolų

Miesto savivaldybės įmonė "Vilniaus autobusai" tikina nebegalį veltui vežioti rajono gyventojų. Vien už praėjusius metus dėl reisų į Vilniaus rajoną susidarė milijoniniai nuostoliai, kurių rajono savivaldybė padengti nesutinka. Nenorėdama toliau dirbti veltui, bendrovė žada iki kitų metų nutraukti visus maršrutus į rajono teritoriją.

"Rajono savivaldybė tiems maršrutams, kurie vykdomi iš Vilniaus miesto į rajono teritoriją, turėjo mokėti kompensaciją už nuostolius "Vilniaus autobusams", bet niekada nemokėjo. Susidarė apie 1,7 mln. litų skola už praėjusius metus. Tačiau rajonas prieštarauja, kad jiems per daug mokėti, kad jie nesurenka pinigų. Tai jų bėda. Vilniaus miesto savivaldybė taip pat turi skolų, todėl reisų optimizavimas į rajoną neišvengiamas", – tikino Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius.

Ėmė braukyti reisus

Optimizavimas bus pradėtas vykdyti nuo gegužės 1-osios. Kol kas nutraukiami reisai į Bukiškes ir Keturiasdešimties Totorių kaimą, o nuo liepos 1-osios į Riešę nebevyks ir 77-as autobusas. Tikimasi, kad vien dėl šių reisų Vilniaus miesto savivaldybė sutaupys apie 210 tūkst. litų per metus.

Likusių maršrutų reisai bus mažinami atsižvelgiant į keleivių skaičių. Taip pat bus valanda trumpinamas ir autobusų darbo laikas rajono teritorijoje. Darbą parkas pradės ne 4.30 val. ryte, o valanda vėliau.

"Rajono savivaldybė mokėti už savo gyventojų vežimą nenori, neturi pinigų, tačiau paslaugos jiems reikia. Todėl nuo liepos paliekame 12-o, 16-o, 42-o, 78-o autobuso maršrutus. Jų dabar nutraukti negalime, nes yra žmonės, jų poreikiai, su tuo žaisti negalime. Be to, turime duoti rajonui laiko pasiruošti, įkurti savą autobusų parką, kad jie galėtų vėliau patys užtikrinti savo gyventojų vežimo poreikius", – tikino "Vilniaus autobusų" generalinis direktorius Gintaras Nakutis.

Rajonas jau ieško vežėjų

Vilniaus rajono savivaldybės atstovai tikina, kad per mėnesį pajėgs patys užtikrinti gyventojų vežimą iš Bukiškių ir Keturiasdešimties Totorių kaimo į Vilnių. Jau dabar suderinti maršrutai su vežėju, kuris įsipareigoja užtikrinti minėtų kaimų gyventojų kelionę į sostinę ir atgal.

77-o autobuso maršruto, iš sostinės į Riešę, vežėjo rajono savivaldybė kol kas nėra numačiusi. Tačiau artimiausiu metu ketinamas skelbti konkursas bendrovės paieškoms.

"Mes gyventojų nenuskriausime, transportą jie turės. Be to, manau, kad mūsų bilietai kainuos pigiau, nei dabar naudojantis Vilniaus miesto transportu. Turėsime spėti ir iki kitų metų įkurti rajono autobusų parką", – tikino Vilniaus rajono savivaldybės Ekonomikos ir rajono vystymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Lucija Lipnicka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų