Pereiti į pagrindinį turinį

Išminuotojų šturmas Aleksote

2009-03-24 09:00
Išminuotojų šturmas Aleksote
Išminuotojų šturmas Aleksote / Tomo Raginos nuotr. Išminavimo sezonas prasideda: iš pradžių sprogmenų bus ieškoma aerodrome.

Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai pradėjo išminavimo darbus S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome, o vėliau jų dėmesio sulauks ir Kauno fortai.

Vėliavoje pavaizduotas šernas

Vakar ryte, nepaisant lijundros ir žvarbaus oro, Aleksoto aerodrome šalia plazdančios aviatorių vėliavos, iškelta dar viena. Joje pavaizduotas besišypsantis šernas, priekine kanopa spaudžiantis bombą. Tai simbolinė Juozo Vitkaus Inžinerijos bataliono Išminavimo kuopos Ištisinio išminavimo būrio vėliava.

Šis sprogmenų paieškas vykdančių karių simbolis oficialiai nepatvirtintas, tačiau, jį išvydus, galima suprasti, kad netoliese dirba išminuotojai. Humoro jausmo nestokojantys kariai šypsosi pasakodami, kad jų darbas juokais gali būti prilygintas laukinio gyvūno elgsenai, nes pirmiausia tenka akylai iššniukštinėti teritoriją, o aptikus kažką įtartina, kastuvais "knistis" gilyn, kol išsiaiškinsi, ar po žeme slepiasi sprogmuo.

Žvarbus oras netrikdė

Vakar per kelias pirmąsias paieškų valandas nieko įtartino kariai nebuvo aptikę. Išminuotojai prognozavo, kad ketvirtadienį, kuomet numatyta surengti susitikimą su žiniasklaidos atstovais, galbūt turės, ką parodyti. "Kol kas tik pradėjome savo darbus", – aiškino kariai.

Pirmiausia jie susirado vietą, tinkamą įsikurti nedideliam būriui. Iškart po to pasiskirstė teritoriją ir pasidaliję po du ėmėsi paieškų. Subjurę orai išminuotojų nelepino, tačiau šie nesiskundė: "Nieko. Esame kariai, turime būti užsigrūdinę. Sezonas prasidėjo, tad laukti nėra kada, privalome dirbti, nes prieš akis – milžiniški neišminuoti plotai."

Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo bendras plotas – per 190 ha. Išminuotojai čia naudojasi savo turimais žvalgybiniais planais ir žemėlapiais. Atitinkamai pagal tai sudėliojami prioritetai, kuriuose plotuose darbus pradėti pirmiausiai, o ką palikti pabaigai.

Numatyta žvalgyba fortuose

Kariai dirba su specialiais detektoriais, persismelkiančiais į 6 m gylį. Jie neslepia, kad kartais jų naudojami ieškikliai gali ir "apgauti". Pranešama apie, kaip spėjama, pavojingą radinį, o atkasus paaiškėja, kad tai tebuvo metalo gabalas ar kadaise sprogusių bombų skeveldros.

Anot išminuotojų, Aleksote bus vykdomas ištisinis išminavimas, o vėliau fortuose – tik vietovių žvalgyba, per kurią kariai surinks duomenis ir patikslins turimą informaciją apie galimą užterštumą nuo karų likusiais sprogmenimis.

Kaip teigiama Krašto apsaugos ministerijos išplatintame pranešime, aštuonių apleistų buvusios Kauno tvirtovės fortų žvalgybą ir pasirengimo darbus jiems išminuoti planuojama užbaigti iki birželio. Priklausomai nuo per išankstinę žvalgybą surinktų duomenų, kariai tikisi šiais metais spėti išminuoti vieną ar du fortus. Ištisinio išminavimo darbus pirmiausia žadama atlikti VI forte.

Ištisinis Lietuvos teritorijų išminavimas pradėtas dar praėjusių metų liepą. Nuo tada kariai šukuoja vietoves, užterštas nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų užsilikusiais, taip pat ir buvusių sovietinių bazių sprogmenimis, šaudmenimis ir ginklais.


Dirba visoje Lietuvoje

Ištisinio išminavimo darbus vykdo specialiai šiai užduočiai suformuotas Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Išminavimo kuopos Ištisinio išminavimo būrys. Jį sudaro 22 profesinės karo tarnybos kariai. Operacijose taip pat dalyvauja bataliono teritorinių išminavimo grupių standartinių sprogmenų neutralizavimo specialistai, vykdantys operatyvinio išminavimo darbus visoje Lietuvoje.

Praėjusiais metais, per ištisinį išminavimą, iš viso buvo išvalyta 18 ha žemių Marijampolės rajone (Liucinavos kaime), Vilkaviškio savivaldybėje (Patunkiškių, Klampučių, Karpiejų kaimuose) ir Akmenės rajone (Gentviliškių kaime). Rasta ir neutralizuota beveik 1,5 tūkst. įvairaus kalibro ir tipo standartinių sprogstamųjų užtaisų. Itin daug sprogmenų rasta Karpiejų kaime – maždaug 1,8 ha žemės plote išminuotojai aptiko 6 prieštankines minas "T-42", 68-ias 81 mm ir 82 mm kalibro minosvaidžio minas, 23 įvairaus kalibro artilerijos sviedinius.

Iš viso per praėjusius metus Lietuvos kariuomenės išminuotojai įvykdė 1014 standartinių sprogstamųjų užtaisų neutralizavimo operacijų, per kurias sėkmingai neutralizavo 9357 standartinius sprogstamuosius užtaisus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų