Pereiti į pagrindinį turinį

Istorinis įvykis Kauną aplenks: ES renginių nebus

2013-03-27 13:00
Istorinis įvykis Kauną aplenks: ES renginių nebus
Istorinis įvykis Kauną aplenks: ES renginių nebus / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Artėja diena, kai Lietuva pirmą kartą pirmininkaus ES Tarybai. Ta proga žadama išleisti 180 mln. litų įvairiems renginiams, bet jie aplenks laikinąją sostinę.

Nauda – tik sostinei

Europos Sąjungos Tarybai Lietuva pirmininkaus nuo liepos. Per pirmininkavimo pusmetį Lietuvoje vyks apie 200 renginių, ES valstybių atstovai posėdžiaus įvairiose darbo grupėse. Lietuva pirmininkavimui suplanavusi skirti apie 180 mln. litų.

Kitų šalių patirtis rodo, kad per pirmininkavimo pusmetį šalį aplanko apie 30 tūkst. žmonių – aukšto rango pareigūnų, diplomatų, ekspertų, žurnalistų ir verslininkų, padaugėja turistų. Suprantama, jie išleidžia ir daug pinigų, todėl pirmininkavimas bus gaivus gūsis paslaugų, maitinimo verslui.

Deja, šią naudą skaičiuos vien sostinė – kituose miestuose, taip pat ir Kaune, jokių renginių neįvyks. Skambios politikų kalbos apie dėmesį ne tik sostinei, bet ir regionams vėl liko tik kalbomis.

Pastangos žlugo

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Vytautas Šileikis sako suprantantis, kad aukšti valstybių pareigūnai ir politikai susitikimus rengia Vilniuje, bet stebisi, kad kiti miestai ignoruojami dėl žemesnio rango renginių, kuriuose dalyvauja nevyriausybinės, verslo organizacijos. „Vienas iš renginių, ES Tarybai pirmininkaujant Lietuvai, bus Europos įmonių ir inovacijų tinklo programos konferencija. Ji tradiciškai vyksta pirmininkaujančiose ES Tarybai šalyse. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai yra vieni šio tinklo administratorių šalyje, todėl labai tikėjomės, kad konferencija įvyks Kaune, tam dėjome daug pastangų“, – teigė V.Šileikis.

Europos įmonių ir inovacijų tinklo programa daugiausia dėmesio skiria inovacijoms diegti nedidelėse įmonėse. Tinklas jungia 46 šalis, todėl į konferencijas susirenka ne tik visų ES, bet ir kitų valstybių atstovai: verslininkai, politikai, įvairių organizacijų nariai. Trijų dienų renginyje Lietuvoje dalyvaus apie 900 žmonių.

Pasak V.Šileikio, iš anksto buvo išsiaiškinta žmonių atvežimo autobusais, apgyvendinimo viešbučiuose galimybės, konferencija būtų įvykusi „Žalgirio“ arenoje. „Apie visa tai informavome Vyriausybės atstovus, bet po to, matyt, aktyviai įsitraukė lobistai sostinėje ir renginys įvyks Vilniuje“, – apgailestavo V.Šileikis. 

Naujos viltys

Kauno valdžia dar pernai nemažai vilčių dėjo į Nacionalinio biuro steigimą. Kauno, Birštono, Druskininkų, Neringos savivaldybės tapo jo steigėjais. Konferencinis turizmas laikoma nemažai pajamų miestui duodančia sritimi, todėl visame pasaulyje įvairios organizacijos, institucijos viliojamos rengti tarptautinius susitikimus.

Tikėtasi, kad Nacionalinio konferencijų biuro centras įsikurs Kaune ir kai kurie renginiai pirmininkaujant ES vyks laikinojoje sostinėje. „Liūdna, bet dabar visiškai aišku, kad Kaune pirmininkavimo renginių nebus“, – sakė Kauno savivaldybės Kultūros ir turizmo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotojas Andrius Cechanavičius.

Šiemet Ūkio ministerija jau prakalbo ir apie Nacionalinio konferencijų biuro panaikinimą. „Tačiau mes numatę atsarginį variantą. Jei taip atsitiks, šiems metams biuro veiklai skirtus 35 tūkst. litų panaudosime naujam etatui steigti Kauno turizmo informacijos centre ir konferencijų biure. Dabar ten nėra žmogaus, kuris rūpintųsi miesto populiarinimu tarp konferencijų organizatorių“, – teigė A.Cechanavičius.

Pasak V.Šileikio, miestui seniai reikia stiprinti lobistinį darbą sostinėje ir aktyviau populiarinti Kauną visur, kur tik įmanoma. „Kuo daugiau sulauksime turistų, tuo daugiau galime tikėtis ir investuotojų intereso kurti verslą Kaune. Todėl, be ūkinių reikalų, būtina rūpintis ir įvaizdžiu, miesto ateitimi“, – įsitikinęs V.Šileikis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų