Pereiti į pagrindinį turinį

Jaunesni pensininkai irgi sulauks transporto nuolaidų?

2013-02-06 08:10
Jaunesni pensininkai irgi sulauks transporto nuolaidų?
Jaunesni pensininkai irgi sulauks transporto nuolaidų? / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Sulaukus 69 metų – viešojo transporto bilietai už pusę kainos. Kauno miesto tarybai šią savaitę priėmus teigiamą sprendimą, tokia tvarka turėtų įsigalioti nuo kovo 1 d.

Iki šiol už pusę kainos bilietus galėjo įsigyti 70 metų ir vyresni kauniečiai. Sulaukusiesiems 80 metų taikoma 80 proc. nuolaida kelionėms mieste.

Daugiau nei pusmetį savivaldybėje diskutuota, kaip būtų galima keisti nuolaidų sistemą. To iniciatorius – miesto tarybos Socialinių, sveikatos ir šeimos reikalų komitetas.

Apskaičiuota, 50 proc. nuolaidą kelionėms miesto autobusais ir trolreibusais pradėjus taikyti senjorams, sulaukusiems 69 metų amžiaus, kasmet iš miesto biudžeto papildomai reikėtų skirti 415 tūkst. litų.

Šis amžiaus mažinimas – tik planuojamo projekto pirmasis žingsnis. Jei jam bus pritarta, kiekvienais metais šio amžiaus riba mažės vienais metais – 2014 m. 50 proc. nuolaida jau galėtų pasinaudoti ir 68 metų sulaukę senjorai.

„Buvo tokie planai, tik nežinau, ar dabar klausimas bus teikiamas tarybai. Kodėl? Yra įvairių nuomonių. Norėjome sekti Vilniaus pavyzdžiu – ten už pusę kainos gali važinėti jau 65 metų amžiaus sulaukę asmenys. Kad Kaunas nebūtų labai nuskriaustas, norėtume kiekvienais metais tą amžių mažinti. Turime gerus Rygos ir Talino pavyzdžius“, – sakė projektą inicijavusio komiteto pirmininkė Loreta Kudarienė.

Ji neslėpė abejonių, ar miesto taryba pritars tokiam siūlymui, nes miesto biudžeto piniginė – kiaura.

Prognozuojama, kad vis daugėjant pensinio amžiaus ribą peržengiančių asmenų, kasmet transporto kompensacijoms papildomai iš miesto biudžeto reikėtų daugiau nei 3,5 mln. litų.

Praėjusiais metais savivaldybė vežėjams turėjo atseikėti beveik 37 mln. litų, tačiau liko skolinga beveik 30 mln. litų.

Skaičiuojama, kad 2015 m. savivaldybė kompensacijoms jau turės skirti apie 47 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų