Pereiti į pagrindinį turinį

Jėzuitų gimnazistai gėrėsis gyvais Senamiesčio paveikslais

2009-07-20 09:39
Sandūra: istorinių pastatų apsuptyje išdygo dar vienas šiuolaikinės architektūros objektas.
Sandūra: istorinių pastatų apsuptyje išdygo dar vienas šiuolaikinės architektūros objektas. / Tomo Raginos nuotr.

Kauno jėzuitų gimnazijos auklėtiniai per biologijos, fizikos ir chemijos pamokas gėrėsis unikaliais Senamiesčio vaizdais – panoramos atsiveria pro statomo mokyklos priestato langus.

Pagal arcitekto Gintauto Natkevičiaus projektą prie Kauno jėzuitų gimnazijos pagrindinio pastato per pastaruosius metus išdygo naujasis priestatas.

Modernus, stiklo nestokojantis statinys yra kito Senamiesčio naujoko – "Daugirdo" viešbučio kaimynas. Tiesa, dar negreitai bus perkirpta gimnazijos priestato atidarymo juostelė – prireiks bent metų, kol bus įrengtas vidus.

Nepaisant to, mokyklos direktorius Gintaras Vitkus SJ jau gali pavedžioti po naujas keturių aukštų pastato erdves, supamas betono ir netinkuoto mūro sienų.

"Tai ne sporto salė, visi to paties klausia", – pro pagrindines duris patekus į didelę erdvę ekskursiją pradėjo mokyklos vadovas. Patalpoje pirmajame aukšte, kurios pagrindinės išorinės sienos kiaurai perregimos, direktorius įsivaizduoja vaikų poilsio erdvę. Jo nuomone, gimnazistai čia noriai žais stalo futbolą ar stalo tenisą. Esant reikalui, erdvė galės būti panaudota egzaminams rengti ar meno parodoms.

Laiptais iš lauko arba iš vidaus mokyklos auklėtiniai galės nusileisti į rūsyje įrengtą bufetą. Kokiai paskirčiai geriausia būtų panaudoti čia pat atkastą XV a. gyvenamojo pastato rūsį, įstaigos vadovas dar nežino.

Aukščiau bus įrengtos klasės ir laboratorijos biologijos, fizikos bei chemijos pamokoms. G.Vitkus SJ įsitikinęs kad šis gamtos mokslų korpusas pranoks likusių Kauno mokyklų klases, ir ne vien unikaliais vaizdais pro langus. Mat sėdėdami prie garuojančių mėgintuvėlių ir nukreipę žvilgsnį pro langą gimnazistai galės matyti Perkūno namą, o už jo – tekantį Nemuną. Naujose erdvėse savo kabinetus turės ir įstaigos administracija bei pedagogai.

Investavus 4 mln. litų, kurie buvo gauti iš įvairių užsienio katalikiškų fondų, užsienio lietuvių, pinigų užteko namo korpusui pastatyti. Dar 4,5 mln. litų trūksta jam įrengti. Pinigų tikimasi gauti iš ES struktūrinių fondų, toliau renkamos rėmėjų lėšos. 2010 m. rugsėjo 1-ąją viliamasi švęsti dažais kvepiančiose patalpose.

Šiomis iškilmėmis statybų rūpesčiai nesibaigs. Iki 2015 m. planuojama suręsti dar vieną pastatą su sale priešais "Daugirdo" viešbutį, kur šiuo metu statomi automobiliai. Čia gimnazistai galės sportuoti, organizuoti renginius. Dviejų naujųjų pasatų apsuptas senas avarinės būklės renesansinis namas taip pat ne šiaip sau pasipuošė nauju stogu, sutvirtinti jo pamatai. Reabilitavusi senąjį namą, mokykla čia regi modernias dailės ir technologijų klases.

Ar tada gimnazijos užmojai bus patenkinti? Įstaigos direktorius šypsosi: "Dar ne. Kadangi esame prie pat Nemuno, svajojame įrengti akademinę irklavimo bazę."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų