Pereiti į pagrindinį turinį

Joninės – tarsi antras gimtadienis

Joninės – tarsi antras                 gimtadienis
Joninės – tarsi antras gimtadienis / BFL nuotr.

Viena gražiausių ir linksmiausių metų švenčių – Rasos, arba Joninės, – vieniems Jonams yra tarsi antras gimtadienis, kitiems – tartum pareiga minėti šią dieną. Kad ir kaip būtų, šiemet, kaip ir kasmet, bus kūrenami laužai, skambės dainos ir bus ieškoma paslaptingojo paparčio žiedo.

Nebešvenčia kaip anksčiau

Žinomas Lietuvos spaudos fotografas ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas vilnietis Jonas Staselis artėjant Joninių šventei nedžiūgauja. Pasak jo, žmonės patys turėtų susikurti sau šventę, o ne švęsti dėl to, kad taip nurodyta kalendoriuje.

„Kažkada švęsdavau, o dabar kažkaip nebeteikiu tam reikšmės. Būna, kartais pasveikina artimieji: paskambina, žinutę parašo, kartais suorganizuoja šventę ir “pavagia„. Įsiminiau vieną šventę prieš daugelį metų, kai dirbau Jaunimo teatre. Ji vyko kiemelyje, o pasibaigus šventei ėjome prie Baltojo tilto, kur buvo daug laužų, specialūs renginiai. Prisiminimuose tai išliko kaip šventinis vakaras, nors nebuvo nieko suorganizuota specialiai man“, – prisiminimais dalijosi J.Staselis.

Dabar, pašnekovo nuomone, šventė yra tapusi tarsi privaloma.

„Ir dėl to ji prarado skonį. Šį savaitgalį bandysiu dingti iš miesto, bet tikrai nebus didelės šventės su laužais ir paparčių žiedais, tiesiog ramiai atšvęsiu“, – teigė fotografas.

J.Staselis užsiminė, kad per gyvenimą gavo dovanų ne vieną vainiką, tačiau įspūdingų dovanų nėra sulaukęs. Jis, kaip Jonas, nemato prasmės Joninių paversti specialia švente visai tautai.

„Galbūt pagal senas tradicijas ir turi būti švenčiama ši šventė, bet aš tada ją vadinčiau ne Joninių, o ilgiausios vasaros dienos švente“, – sakė fotografas.

Svarbi diena

Visiškai kitaip apie Jonines kalba Vilniaus tarybos narys Jonas Juodka. Ši šventė, pasak pašnekovo, yra tarsi antrasis gimtadienis.

„Kadangi pats esu Jonas, man Joninės, kaip pats juokais sakau, yra antras gimtadienis. O kartais net labiau švenčiamos nei tikrasis gimtadienis. Esu gimęs sausio 4-ąją, tad po Naujųjų metų tas gimtadienis truputį pasimeta. O Joninės jau tampa tarsi tikrąja gimimo diena“, – sakė tarybos narys, tądien visad sulaukiantis bičiulių, kolegų ir artimiausių žmonių sveikinimų.

Šią dieną J.Juodka mini dažniausiai šeimoje. Kaip pats teigė, visad stengiasi pabėgti iš miesto, pasibūti su saviškiais, praleisti tą vakarą gamtoje. Tos tradicijos neketina keisti ir šiemet.

Pašnekovas užsiminė, kad paparčio žiedo jau seniai neieškojo. Paklaustas, ar kada nors teko jį rasti, juokdamasis atsakė, kad ieškant to žiedo galima ir pačiam miške pasiklysti.

„Pamenu, kaip prieš kokius penkerius metus ieškojau. Buvome gamtoje, buvo labai tamsu, tai paskui teko ieškoti kelio, kaip sugrįžti. Taigi, ieškant paparčio žiedo galima lengvai ir pasiklysti“, – istoriją prisiminė J.Juodka.

Rasos Verkių parke

Jau penktadienį visi, pasipuošę vainikais, surinkę devynių žolynų kupolę, pasiėmę lauknešėlį, su šeimomis ar draugais kviečiami atvykti į Verkių parką. Nors iki Joninių dar bus likę pora dienų, gražiajame Verkių parke penktadienio vakarą jau bus pinami vainikai, vyks vaistažolių turgus, bus galima burtis iš žolynų, degs laužai, skambės dainos, Nerimi bus plukdomi vainikai.

Iki patekės saulė, kaip pasakojo šventės organizatoriai, bus ieškoma paparčio žiedo, šokinėjama per ugnį, maudomasi, gerbiami medžiai, lankomi javai, braidžiojama po ryto rasą, vyks ritualinis prausimasis, bus pagerbta tekanti saulė.

Susirinkusiesiems koncertuos folkloro ansambliai: „Jorė“, „Dijūta“, „Laukis“, apeigų folkloro grupė „Kūlgrinda“, liaudies dainų klubas „Raskila“. Dalyvaus ir žiniomis dalysis vaistažolių žinovė, būrėja Rita Balsevičiūtė iš Stakliškių, būrėjos iš žolynų Eglė ir Marytė, Botanikos instituto žolininkės. Šventę ves geografė Nijolė Balčiūnienė.

Pakvips vaistažolėmis

Šeštadienį sostinės Gedimino prospektu – nuo Vinco Kudirkos aikštės iki Arkikatedros bazilikos – nusidrieks jau septintą kartą vyksianti senas tradicijas, siekiančias XX a. pradžią, turinti magiška šventė – Žolynų turgus, seniau dar vadintas Raganų turgeliais. Tarp šventės Verkių parke ir tikrosios Rasų šventės dienos įsiterpsiančiame vadinamajame kermošiuje lankysis raganos, būrėjos, žiniuonės. Jos turgaus lankytojams burs ateitį.

Žolynų turgus yra viena įdomesnių senojo Vilniaus tradicijų, kai likus kelioms dienoms iki stebuklingiausios vasaros nakties – Rasų – iš įvairių Lietuvos miestų, miestelių ir kaimų į sostinę suvažiuodavo geriausios žolininkės, kurios pardavinėdavo savo surinktas vaistažoles, mokydavo, kaip pasitelkiant liaudies mediciną išsigydyti įvairias ligas ir kitaip panaudoti magišką žolynų galią.

2007 m. atgimusiame Žolynų turguje lankytojų lauks ir vaistažolių bei kitų sveikų produktų, tautodailės dirbinių pardavėjai, teatralizuota pirtis, turgaus personažai. Taip pat „Visai nepriklausomas vienuolių teatras“, „Svirplio radijo“ meninės pramoginės laidos Jonams, gamtos mylėtojams, žvejams, medžiotojams, sveikuoliams, netekėjusioms merginoms, vaikams ir ne vaikams, tiesioginiai reportažai iš karščiausių turgaus taškų.

Dalyvaujantys pramogose arba nuoširdžiai perkantys turguje galės įsigyti jonpinigių. Jais bus galima atsiskaityti prabangių daiktų aukcione.

Tradicijos ir linksmybės gamtoje

Kernavės kultūriniame rezervate sekmadienio vakarą 20 val. bus pardėti lankyti laukai Pajautos slėnyje, vyks žaidimai, burtai prie Didžiosios kupolės Pilies kalne. Ant piliakalnių ir prie Neries vyks tradicinės Rasų šventės apeigos, žaidimai, šokiai, skambės dainos.

Tuo pačiu laiku atliekamos vasaros saulėgrįžos apeigos ir papročiai, deginami laužai, pinami vainikai, ieškomas paparčio žiedas lauks ir šventės dalyvių Trakų Vokėje. Įsisukti į pašėlusius lietuviškus šokius, kaip sakė organizatoriai, kvies Širvintų kultūros centro vyresnio amžiaus tautinių šokių grupė „Viesula“, Vievio kultūros centro moterų tautinių šokių kolektyvas. Dainų ir ratelių mokys Trakų Vokės bendruomenės kultūros centro folkloro ansamblis „Vija“, liaudiškos muzikos kapela „Vacio armonikėlė“.

Mažiausi šventės dalyviai galės pramogauti žaidimų kiemelyje, jaunimas jėgas išbandys žolės riedulio varžybose, linksmiausi ir žaviausi bus pakviesti į šventinio choro varžytuves. Bus siekiama masinio polkos šokimo Lietuvoje rekordo, svečiai galės įsiamžinti Rasos šventės „Plačių šypsenų“ fotoateljė. Vos sutemus vyks naktišokiai su grupe „Dinozaurai“ ir atlikėja Egle Jakštyte.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų