Pereiti į pagrindinį turinį

Kai kurios Kauno mokyklos rugsėjo 1-ąją bus užrakintos

2012-08-07 10:43
Kai kurios Kauno mokyklos rugsėjo 1-ąją bus užrakintos
Kai kurios Kauno mokyklos rugsėjo 1-ąją bus užrakintos / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Mokyklų bendruomenėms leista pačioms nuspręsti, kada pradėti mokslo metus: rugsėjo 1-ąją, šeštadienį, ar rugsėjo 3-ąją – pirmadienį. Dirbantys tėvai abi dienas turės teisę į laisvą pusdienį.

Vereta Rupeikaitė

Gaus atlygį arba laisvadienį

„Mokyklų vadovai turėtų tartis su savo savivalda, tai yra pedagogais ir tėvų atstovais, kuri diena jiems patogesnė“, – paklausta, kada šiemet Kauno mokyklose prasidės naujieji mokslo metai, komentavo miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Ona Visockienė.

Mokymo įstaigoms išsiųsti raštai, įpareigojantys iki rugpjūčio vidurio pateikti informaciją, kada jos numato švęsti Mokslo ir žinių dieną – rugsėjo 1 ar rugsėjo 3 dieną.

Jei mokykla nuspręs dirbti rugsėjo 1-ąją, tai yra, šeštadienį, darbuotojams turės būti atlyginta už darbą laisvadienį. Turės būti mokamas dvigubas atlyginimas už šią dieną, arba vėliau bus suteikta laisva diena, taip pat galima pridėti vieną dieną prie kasmetinių atostogų.

„Dėl to ir palikta spręsti bendruomenei, kada švęsti mokslo metų pradžią, kad darbuotojai nesijaustų nuskriausti“, – paaiškino savivaldybės atstovė.

Ar rugsėjo 1, ar rugsėjo 3 dieną bus pradėti mokslo metai, savivaldybės atstovė mano, kad pirmąją dieną vaikai susipažins su mokytojais, pamokų tvarkaraščiu, o pamokos nustatytu grafiku vyks sekančią darbo dieną. Taigi, vienur tai vyks pirmadienį, kitur – antradienį.

Kadangi daugelis mokyklų vadovų atostogauja, pasak O.Visockienės, gali būti, kad ne visos įstaigos yra galutinai apsisprendusios, kada pradėti mokslo metus.

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Meška teigė taip pat negalįs atsakyti, koks bus mokyklų pasirinkimas ir patarė informacijos teirautis rugpjūčio viduryje.

Geriau ilgas savaitgalis

„Mūsų bendruomenė nusprendė šventę daryti pirmadienį, rugsėjo 3 dieną“, – pasakojo darželio-mokyklos „Šviesa“ direktorė Evelina Stankevičienė. Mat Švietimo ir mokslo ministerija jau anksčiau paskelbė, kad mokyklos pačios galės pasirinkti mokslo metų pradžios dieną.

„Pasirinkome pirmadienį, kad šventėje galėtų dalyvauti visa mūsų bendruomenė, ne tik moksleiviai, bet ir darželinukai. Be to, norime, kad mokytojos turėtų laisvą savaitgalį prieš sunkias dienas. Gerbiame žmonių laisvą laiką. Faktorius, kad už darbą šeštadienį reikėtų mokėti didesnį atlyginimą, mums paskutinėje vietoje“, – dėstė darželio-mokyklos vadovė.

Pasak E.Stankevičienės, pirmadienį pasibaigus oficialiajai daliai, pamokos nevyks. Tai bus vadinamoji projektų diena. „Mūsų mokykla turi 10 projektinių dienų per mokslo metus“, – pridūrė ji.

Svarbiausia – tradicija

Vis dėlto kai kurios įstaigos, priešingai, likusios laikytis įsišaknijusios tradicijos pažymėti mokslo metų pradžią būtent rugsėjo 1-ąją. Viena iš tokių – Kauno Maironio universitetinė gimnazija.

Šios įstaigos direktoriaus pavaduotoja Kristina Porcikaitė teigė, kad už darbą laisvadienį pedagogai galės ateityje turėti laisvą dieną ar atostogauti viena diena ilgiau – galutinai tai nuspręs gimnazijos administracija. Pasak K.Porcikaitės, dar prieš išeinant atostogų kolektyvas apsisprendė dirbti rugsėjo 1-ąją.

„Kiek pamenu, jei anksčiau rugsėjo 1-oji pasitaikydavo šeštadienį, tądien šventė vyko mokykloje, nebuvo jokių problemų“, – pridūrė K.Porcikaitė.


Lengvata – ir rugsėjo 3-ąją

Vadovaujantis Darbo kodeksu, darbuotojams, auginantiems bendrojo ugdymo mokykloje besimokantį vaiką iki 12 metų, suteikiama ne mažiau kaip pusė darbo dienos laisvo nuo darbo laiko per metus pirmąją mokslo metų dieną, mokant darbuotojo vidutinį darbo užmokestį.

„Šiemet Mokslo ir žinių diena yra šeštadienį. Jei šiais metais kai kuriose mokyklose pirmoji mokslo metų diena bus ne rugsėjo 1-oji, o rugsėjo 3-oji – tėvai taip pat turės teisę pasinaudoti Darbo kodekse nustatyta garantija, kaip sietina su mokslo metų pradžios švente“, – patikino Valstybinės darbo inspekcijos atstovai.

Tėvai, kurie augina du vaikus iki 12 metų turi teisę per mėnesį gauti vieną laisvą dieną, o tris ir daugiau vaikų – dvi laisvas dienas. Mokslo ir žinių dieną jiems papildomas laisvas pusdienis nepriklauso, jie tądien gali pasiimti vadinamąjį mamadienį arba tėvadienį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų