Pereiti į pagrindinį turinį

Kalvarijų turgus kelia aistras

2009-05-07 09:00

Miesto taryba nusprendė atskirti skandalingai pagarsėjusį Kalvarijų turgų nuo "Šnipiškių ūkio". Tačiau didžiausią įtampą kelia turgaus likimas: valdžia siūlo turgų išnuomoti, opozicija stoja piestu, kad tik bendrovė nebūtų atiduota į privačias rankas.

"Šnipiškių ūkio" ir Kalvarijų turgaus atskyrimas vakar taryboje sukėlė audringas diskusijas. Naujai susikūrusios bendrovės "Kalvarijų turgus" priežiūrai steigiama stebėtojų taryba, tačiau šioje nematyti nė vieno opozicijos atstovo.

Tarp stebėtojų narių puikuojasi vien valdančiosios koalicijos narių pavardės: vicemero Romo Adomavičiaus, Tėvynės sąjungos frakcijos seniūno Raimundo Aleknos, kyšininkavimu kaltinamo Nepriklausomos frakcijos seniūno Gintaro Kazako, Liberalų ir centro sąjungos frakcijos vadovo Algimanto Vakarino ir Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Arūno Štaro.

Opozicija iškėlė pretenziją, kad į turgaus stebėtojų tarybą būtų įtraukti ir du opozicijos atstovai, tačiau taryba, pritardama reorganizacijai, į šį prašymą neatsižvelgė.

"Tarybos narys įsipareigojo rinkėjams atstovauti jų interesams, dabar iš opozicijos ši teisė atimama, paminama demokratija. Akivaizdus buldozerio principas", – piktinosi Tvarkos ir teisingumo partijos narys Gediminas Rudžionis.

"Opozicija sako, kad nori visur būti, o paskutinę minutę nepateikia kandidatų. Aš manau, kad tai savotiškas tyčinis sabotažas. Jiems buvo suteikta galimybė dirbti dvejus metus. O mes dabar susitvarkysime taip, kaip reikia. Dabar nuspręsta pradėti reorganizaciją, mes šitą sprendimą turėjome priimti šiandien. O vėliau, jei bus reikalas, priimsime į stebėtojų tarybą ir kitus", – tikino Vilniaus meras Vilius Navickas.

Pasak tarybos opozicijos, turgaus stebėtojų taryba – labai svarbus organas, turintis teisę kištis į bendrovės valdymą. Siekiant užtikrinti skaidrumą, būtina, kad jame dalyvautų abi pusės: ir valdžia, ir opozicija. Didžiausią nerimą opozicijai kelia turgaus likimas. Baiminamasi, kad pelno duodanti bendrovė tyčia bus nustekenta ir už grašius parduota suinteresuotiems asmenims.

Klausimą svarstant Miesto plėtros komitete, vicemeras Stanislovas Šriūbėnas pasiūlė turgų išnuomoti. Esą turgui tenka apie 1,6 mln. litų lėšų, sukauptų būtent iš turgavietės veiklos. Ši suma dabar numatyta turgaus rekonstrukcijai, tačiau, vicemero nuomone, pusantro milijono litų pravestų ir pačiai savivaldybei, o turgaus rekonstrukcija tesirūpina privatūs investuotojai.

Ekonomikos ir finansų komiteto narys G.Rudžionis išreiškė abejonę, esą turgaus pavertimas atskira bendrove rodo "tam tikrų asmenų" siekį ją privatizuoti. Ekonomikos ir finansų komitetas, kad bendrovės būtų atskirtos, pritarė tik su sąlyga, jog turgavietė nebus parduota į privačias rankas.


Reorganizaciją paskatino kriminalas

Bendrovė "Kalvarijų turgus" bus įkurta iš "Šnipiškių ūkio" lėšų. Buvęs bendras įstatinis bendrovės kapitalas dalijamas į dvi dalis. Iš beveik 2 mln. litų "Šnipiškių ūkio" įstatinį kapitalą sudarys 1,5 mln. litų, "Kalvarijų turgaus" – 400 tūkst. litų. Sukauptos iš turgaus veiklos lėšos, apie 1,6 mln. litų, bus skirtos turgavietės rekonstrukcijai, sanitarijos ir higienos sąlygoms gerinti.

Reorganizacijos būtinybė iškilo po skandalo, kai turgaus prekiautojai paviešino įtarimus, neva buvęs bendrovės "Šnipiškių ūkis" vadovas Vidmantas Tamulionis grobstęs turgaus lėšas. Dėl neteisėtos veikos Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą ir sulaikė V.Tamulionį. Šis iš areštinės paleistas daugiau nei prieš mėnesį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų