Pereiti į pagrindinį turinį

Karštis bute per prievartą

2009-02-26 09:00
Karštis bute per prievartą
Karštis bute per prievartą / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Karštis: L.Kerkovič piktinasi, kad antrą savaitę kambario temperatūra nenukrenta žemiau kaip 30 laipsnių šilumos.

Už lango žiema, tačiau Laisvės alėjos vieno namo gyventojai butuose jaučiasi tarsi pirtyse. Termometrai rodo 30 laipsnių šilumos, o energetikai siunčia "fantastiškas sąskaitas".

Miega prie atvirų langų

"Šiame kambaryje visą naktį atviri langai, o miegu neužsiklojusi. Kitaip būčiau šlapia nuo prakaito. Užuolaidos svyla nuo radiatorių karščio. Termometras dieną ir naktį rodo 30 laipsnių šilumos", – apie savo gyvenimo sąlygas pasakojo Laisvės alėjos 48-ajame name gyvenanti kaunietė Leonarda Kerkovič.

"Kauno dienos" žurnalistai įsitikino, kad moters pasakojimas nėra perdėtas – termometro stulpelis kambariuose buvo pakilęs iki 30 laipsnių padalos. Ant karštų radiatorių rankos nepavyko išlaikyti ilgiau nei keletą sekundžių.

Moteris pasakojo, kad problemos dėl šildymo name prasidėjo vasario pradžioje, kai šilumos ūkio priežiūrą iš "Žaido" perėmė įmonė "Pastatų priežiūros paslaugos". Ši bendrovė priklauso šilumos tiekėjui "Kauno energija".

L.Kerkovič pasakojo, kad problemų dėl karščio kildavo ir anksčiau, tačiau pavykdavo susitarti su "Žaido" darbuotojais, kad jie sumažintų šilumą. "Pastatų priežiūros paslaugų" darbuotojai į gyventojų prašymus nereaguoja.

"Kai namą prižiūrėjo "Žaidas", namuose nebuvo tokio karščio. Paslaugas pradėjus teikti "Pastatų priežiūros paslaugoms", namuose tapo nepakenčiamai karšta. Skambinu kiekvieną dieną, tačiau šios bendrovės atstovai atkerta, kad netrukdyčiau", – guodėsi L.Kerkovič.

"Gyvenu Laisvės alėjoje 82 kv. m bute ir už šildymą per mėnesį sumoku 400 litų. 48-ajame name turiu 22 kv. m dydžio kontorą, už kurią moku 300 litų. Apskaičiavau, kad kontoros šildymas kainuoja keturis su puse karto brangiau nei buto", – pritarė kaimynas Juozas Jankūnas.

Pensijos mokesčiams neužteks

L.Kerkovič pasakojo, kad šį sezoną už trijų kambarių šildymą mokėdavo apie 900 litų per mėnesį. Dabar moteris baiminasi, kad mokesčiai dar labiau didės, todėl gaunamos pensijos nebeužteks.

"Kitą mėnesį tikriausiai reikės mokėti 1200 litų. Gyvenu viena ir mėnesio pajamos siekia tūkstantį litų. Neįsivaizduoju, kaip gyventi", – emocijas sunkiai tvardė moteris.

Problemos dėl šildymo Laisvės alėjos 48-ajame name kyla ne pirmus metus. Prieš porą metų gyventojai išsiaiškino, kad mokėjo ne tik už savo namo šildymą, bet ir už gretimų dviejų namų. Gyventojai tuomet kreipėsi į "Kauno energiją" ir Vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

"Šilumą tiekianti bendrovė grąžino pinigus už kelis mėnesius. Buvo žadėta įrengti namams individualius šilumos apskaitos prietaisus, tačiau iki šiol niekas nepasikeitė. Tikriausiai iki šiol mokame už kitų namų šildymą", – spėjo E.Kerkovič.

Namo gyventojai žada dar kartą kreiptis į "Kauno energiją", nes šiai bendrovei priklauso ir "Pastatų priežiūros paslaugos".

Kalti šilumos punktai?

"Pastatų priežiūros paslaugos" vadovas Mečislovas Juška aiškino, kad nesusipratimai kyla dėl senų šilumos punktų.

"Šio namo šilumos punktas sujungtas su dar dviem namais, o šiluma reguliuojama rankiniu būdu. Prisukus šilumą vienam namui, kitas namas gauna didesnį šilumos kiekį. Tai – sena sistema", – pasakojo M.Juška.

Jo teigimu, kad vienintelis būdas ateityje išvengti problemų – modernizuoti namų šilumos punktus, tačiau gyventojai dažnai nenori papildomai investuoti.

Po pokalbio su žurnalistais M.Juška žadėjo pagelbėti Laisvės alėjos 48-ojo namo gyventojams, kenčiantiems nuo per didelės šilumos. Butuose planuojama įrengti individualius šilumos ventilius, kuriais bus galima reguliuoti kambario temperatūrą.

Anot M.Juškos, Kaune iki šiol senus šilumos punktus naudoja apie pusė miesto daugiabučių. Juose dėl šilumos trūkumo dažniausiai kenčia kraštinių ir viršutinių aukštų gyventojai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų