Pereiti į pagrindinį turinį

Kas Šilainiuose šaudė į agurkinius?

2013-06-27 10:42
Kas Šilainiuose šaudė į   agurkinius?
Kas Šilainiuose šaudė į agurkinius? / E. Mikučiauskas. Tomo Raginos nuotr.

Kauno apygardos teismas po pertraukos ir vėl aiškinosi susišaudymo Šilainiuose, kai nukentėjo trys Agurkinių gaujai priskiriami asmenys, aplinkybes. Vakar vienas liudytojas pareiškė matęs ilgaplaukį šaulį, bet esą ne teisiamųjų suole sėdintį Ediką Mikučiauską.

Kelia abejonių

Teisme nagrinėjamo Agurkinių ir Kamuolinių nusikalstamų grupuočių konflikto atomazga vyksta be pagrindinių herojų. Tik pirmame posėdyje dalyvavo nukentėję agurkiniai. Jie buvo atvežti ginkluotų apsaugininkų iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus, nes yra suimti tiriant kitą bylą. Kaip liudytojai kviečiami kamuoliniai į posėdžius taip pat renkasi vangiai.

Per 2010 m. vasarį vykusį susišaudymą Šilainiuose, Šarkuvos g., nukentėjo trys agurkiniai. 31-ų Tadui Petrošiui kulka pataikė į pilvą, 26 metų Mantas Nauronis sužeistas į galvą, Artūrui Arbūzui kulka pataikė į kaklą. Sunkiausiai buvo sužeistas M.Nauronis, kuris išgyveno tik per stebuklą, tačiau po šūvių neteko akies.

Po pertraukos vykusiame teismo posėdyje liudijęs Rolandas Kančiauskas proceso dalyvius pribloškė savo atmintimi pasakodamas apie prieš trejus metus vykusį susišaudymą. Tiesa, prokuroramas jis sukėlė pagrįstų abejonių dėl parodymų tikrumo.

Prisimena net detales

R.Kančiauskas teigė viename Šarkuvos g. penkiaaukščių su užsakovu derinęs sąmatą, kai išgirdo kieme aidinčius šūvius. Tarp grupuočių vykstančias muštynes ir susišaudymą vyras tikino stebėjęs pro langą antrame aukšte.

R.Kančiauskas neabejodamas dėstė, kad didesnis būrys vyrų puolė tris. Du iš trijulės traukėsi už namo, o vienas – automobilio link, iš kurio pasiėmęs ginklą ėmė šaudyti į viršų. Iš trijulę užpuolusių vyrų kažkuris mėgino iš šaulio atimti ginklą, tačiau nesėkmingai.

„Negalėčiau atpažinti konflikte dalyvavusių asmenų, tik vieną, su kuriuo kartu sportavome“, – aiškino R.Kančiauskas. Liudytojas neatpažino ir teisiamųjų suole sėdinčio E.Mikučiausko. Esą į viršų šaudęs vyras buvo tik panašaus kūno sudėjimo.

Bijo melo detektoriaus

R.Kančiauskas smulkiai papasakojo teismui, kad matė į nuvažiuojantį „Mercedes“ automobilį šaudantį šaulį. Jis esą buvo tamsiais poilgiais plaukais, bet ne teisiamasis E.Mikučiauskas.

Prokurorai užsiminė, kad šis liudytojas atsirado jau baigus ikiteisminį tyrimą, kai su visa bylos medžiaga galėjo susipažinti gynybos atstovai.

Pats R.Kančiauskas vengia kalbėti, kaip jį susirado gynybos atstovai. Dar viena detalė – liudytojas atsisakė pasitikrinti melo detektoriumi. „Girdėjau, kad tai kenkia sveikatai ir nėra tikslus tyrimas“, – atsisakymą motyvavo R.Kančiauskas.

Prieštaringas liudytojas

Ne pačia geriausia atmintimi pasižymėjo ir liūdnai pagarsėjęs Jonučių šeimos sveikatos centro direktorius Petras Laimutis. Direktorius buvo sulaikytas dėl kyšininkavimo skandalingoje nedarbingumo pažymų byloje 2011 m.

P.Laimučiui teko liudyti dėl kaltinamajam E.Mikučiauskui išduotų pažymų. Teisėsaugininkų duomenimis, Jonučių šeimos sveikatos centro direktorius P.Laimutis garsėjo kaip problemų su policija ir teismais turintiems asmenims nuolat pagelbėjantis gydytojas. Jis prieštaringai vertinamiems asmenims parūpindavo nedarbingumo pažymas, kurios suteikdavo galimybę įtariamiesiems nevykti į apklausas ar praleisti teismo posėdžius.

P.Laimutis tik patvirtino prieš trejus metus duotus parodymus ir teigė sunkiai prisimenantis senus įvykius.

Nukentėjusieji – nepretenzingi

Agurkinių ir kamuolinių konflikto byla užversta iki rugsėjo pabaigos. Tikimasi, kad į teismą atvyks Artūras Mockus. Jis priskiriamas Kamuolinių gaujai. Remiantis valstybės saugomo liudytojo duotais parodymais, tą vasario vakarą agurkiniai vyko į Šilainius siekdami išspręsti būtent tarp A.Mockaus ir Norberto Tučkaus kilusį konfliktą.

Teigiama, kad į kaltinamųjų suolą sėdęs ir vadybininku vienoje įmonėje dirbęs E.Mikučiauskas tiesiogiai su Kamuolinių gauja nesusijęs, tačiau kaltinimai pareikšti būtent jam. Teisme jis duos parodymus tik po visų liudytojų aklausos.

Nuo pat pradžių nukentėjusioji pusė – agurkiniai – stengėsi užglaistyti teisėsaugos domėjimąsi incidentu. Jie niekam neturėjo pretenzijų dėl to, kas įvyko. T.Petrošius ir M.Nauronis teisme patvirtino, kad į juos šaudė tikrai ne E.Mikučiauskas. Jie esą tapo atsitiktinėmis kažkieno susišaudymo aukomis. N.Tučkus teisme iš viso vengė atsakinėti į klausimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų