Pereiti į pagrindinį turinį

Kas vadovaus Kauno klinikoms?

2012-09-05 11:00
Kas vadovaus Kauno              klinikoms?
Kas vadovaus Kauno klinikoms? / Artūro Morozovo nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) priversta anksčiau laiko skelbti konkursą Kauno klinikų vadovo vietai užimti, nes 17 metų vadovavęs šiai ligoninei profesorius Juozas Pundzius ėmėsi netikėtos taktikos.

Nenutraukė neterminuotos sutarties

Nuo liepos pradėjo veikti įstatymas, kuris neleis ligoninių vadovams užsibūti poste daugybę metų. Kaune vienas tokių ilgamečių ligoninės direktorių yra J.Pundzius, kuris Klinikoms vadovauja nuo 1995 m.

Sveikatos priežiūros įstaigų įstatyme numatyta, kad asmenys, gydymo įstaigai vadovavę dešimt ar daugiau metų, gali likti šiame poste iki 2013 m. liepos. Likus trims mėnesiams iki vadovo atleidimo dienos, įstaigos steigėjas arba visuotinis dalininkų susirinkimas turi organizuoti viešąjį konkursą vadovo pareigoms užimti. Jame gali dalyvauti ir kadenciją baigiantis vadovas.

Pasak Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektoriaus profesoriaus Remigijaus Žaliūno, dabartinis Klinikų generalinis direktorius J.Pundzius atitiko šias sąlygas ir galėjo likti vadovo poste iki kitų metų. Tačiau tuomet jis turėtų nutraukti neterminuotą darbo sutartį ir pasirašyti naują – terminuotą, galiojančią iki kitų metų liepos.

„Jis tai padaryti atsisakė, todėl Sveikatos apsaugos ministerija buvo priversta skelbti konkursą šį rudenį“, – aiškino R.Žaliūnas.

Susitiko su ministru

Norintieji varžytis dėl Klinikų generalinio direktoriaus kėdės dokumentus galės teikti iki rugsėjo 20 d. Konkurse galės dalyvauti ir J.Pundzius.

Kai kurių šaltinių nuomone, Klinikų vadovui esą palankiau dalyvauti konkurse šį rudenį, o ne kitais metais, nes dar neaišku, kas vadovaus Sveikatos apsaugos ministerijai.

Užvakar Kauno klinikose lankęsis sveikatos ministras Raimundas Šukys, be oficialios Radiologijos centro atidarymo ceremonijos, šaltinių teigimu, bendravo ir asmeniškai su J.Pundziumi.

Konkurse kandidatų vertinimo komisijoje bus trys atstovai iš SAM ir trys iš LSMU, kuris yra Klinikų steigėjas.

Prisiskambinti J.Pundziui vakar nepavyko. Sveikatos apsaugos viceministrė Janina Kumpienė, kuri, redakcijos žiniomis, bus komisijos pirmininkė, plačiau kalbėti apie konkursą Kauno klinikose nenorėjo.

„Dar neaišku, ar būsiu pirmininkė, tai dar turi patvirtinti ministras. Neseniai grįžau iš atostogų, todėl kol kas nieko nenoriu komentuoti“, – sakė J.Kumpienė.

Reikia laimėti konkursą

Šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlė, kad gydymo įstaigos vadovo kadencija būtų tik penkeri metai ir įstaigai jis galėtų vadovauti ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Iki šiol veikusią vadovų skyrimo tvarką Prezidentė pavadino ydinga, nes dėl to sveikatos priežiūros sistemą apėmė sąstingis, tai tapo didžiausiu sveikatos reformos stabdžiu.

Seimas pakoregavo Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymą ir nustatė, kad šalies valstybės ir savivaldybių biudžetinių ir viešųjų įstaigų vadovai, išskyrus mažųjų, kuriose dirba dešimt ir mažiau darbuotojų, į darbą priimami viešo konkurso būdu penkeriems metams ir gali eiti pareigas neribotą kadencijų skaičių, jei laimi konkursus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų