Pereiti į pagrindinį turinį

Kaunas profesoriui atsidėkojo trauma (foto)

2012-04-23 09:30
Kaunas profesoriui atsidėkojo trauma (foto)
Kaunas profesoriui atsidėkojo trauma (foto) / Artūro Morozovo nuotr.

Knygą apie Lietuvą parašiusio amerikiečio Alfredo Ericho Senno viešnagę mūsų šalyje apkartino patirta trauma. Vilniuje profesorius buvo apdovanotas garbės ženklu, o Kauno senamiestyje patyrė sunkią galvos traumą.

Apsipylė krauju

Kaip nesutvarkytos gatvės užsieniečių akyse formuoja blogą miesto įvaizdį, buvo galima pamatyti Senamiestyje esančioje Vilniaus gatvėje. Liudytojai šį vaizdą apibūdino kaip sukrečiantį ir darantį gėdą Kaunui.

„Nelaimė įvyko ties Vilniaus ir M.Daukšos gatvių sankryža. Čia, apie 16.30 val., vaikščiodamas su žmona profesorius iš Amerikos A.E.Sennas užkliuvo už stulpo liekanos ir krito veidu į žemę. Amerikiečiui lūžo nosis, trūko veido kraujagyslės, buvo sumuštos rankos ir kojos. Apsipylęs krauju jis buvo nuvežtas į ligoninę“, – „Kauno dienai“ pasakojo žinomas architektas Algimantas Kančas.

A.E.Sennas yra tarpukariu Vytauto Didžiojo universitete dėsčiusio šveicaro lituanisto profesoriaus Alfredo Senno sūnus. Į Lietuva jis atvyko atšvęsti savo 80-mečio ir pristatyti knygą „Lietuva mano gyvenime“ („Lithuania in My Life“).

Turėtų susigėsti

Architekto A. Kančo įsitikinimu, apmaudus įvykis turėtų sugėdinti už tvarką mieste atsakingus valdininkus.

„Seniai kalbama apie apgailėtiną miesto gatvių būklę. Belieka tikėtis, kad šis pasibaisėtinas incidentas miesto vadovus privers sukrusti ir imtis konkrečių darbų. Pavojingų vietų Kaune – labai daug“, – pabrėžė architektas.

Profesoriui ligoninėje buvo dezinfekuotos, sutvarstytos ir susiūtos žaizdos, sustabdytas kraujavimas. Netrukus A.E.Sennas buvo išleistas pas artimuosius. Tačiau po kelių dienų jį vėl skubiai teko vežti į ligoninę, nes iš žaizdų netikėtai pasipylė kraujas, ėmė svaigti galva.

Profesoriaus sveikatos būklė po traumos kelia nerimą artimiesiems: jis beveik negali kvėpuoti pro nosį, nuogąstaujama, kad bet kada gali prasidėti kitas kraujoplūdis, nes širdies stimuliatorių turinčiam profesoriui leidžiami kraujo krešėjimą mažinantys vaistai.

Įteikė apdovanojimą

Praėjusį penktadienį blogai besijaučiantis profesorius vis dėlto rado jėgų nuvykti į Vilnių, kur Užsienio reikalų ministerijoje ministras Audronius Ažubalis įteikė svečiui garbės ženklą už nuopelnus garsinant Lietuvos vardą.

„Jūs daug prisidėjote prie Lietuvos mokslinės ir visuomeninės raidos, dėstydamas Kauno Vytauto Didžiojo universitete, jūsų dėka Viskonsino universitete stažavosi nemažas būrys Lietuvos akademikų, diplomatų ir žurnalistų. Mums nepaprastai svarbu, kad savo tyrinėjimų sritimi pasirinkote ir Lietuvos tarptautinės padėties nagrinėjimą, mūsų diplomatijos veiklą. Jūsų įžvalgos ir vertinimai itin reikšmingi ir unikalūs“, – sakė „Lietuvos diplomatijos žvaigždę“ istorikui įteikęs A.Ažubalis.

 

A.E.Sennas yra parašęs aštuonias knygas, skirtas Lietuvos istorijai. Savo darbuose autorius gilinosi į lietuvių diplomatijos gimimą, jos veiklą svarbiausiais Lietuvos užsienio politikos krypčių klausimais ir pats bendravo su daugeliu lietuvių politikų ir diplomatų.

Dėkingas Klinikų medikams

Nelaimę Kaune patyręs profesorius nelinkęs ieškoti kaltų.

A.Kančo įsitikinimu, jei panašus įvykis būtų atsitikęs kur nors Amerikoje, įstaiga, šalia kurios dėl nesutvarkyto šaligatvio nukentėtų žmogus, turėtų sumokėti didžiules pinigines kompensacijas.

Architektas pastebėjo, kad profesorių ištikusią fizinę ir moralinę traumą sušvelnino jautriai į nelaimę sureagavę netoliese tuo metu buvę žmonės, kurie suteikė pirmąją pagalbą, iškvietė greitąją. Profesorius dėkingas ir Klinikų medikams. 

Skandalingos aplinkybės

Stulpų liekanos ant Vilniaus gatvės šaligatvio atsirado gana skandalingomis aplinkybėmis.

Praėjusių metų liepos mėnesį architektai Rymantė Gudienė ir Rimvydas Palys buvo priblokšti, pamatę išardytą stoginę, kurią jie buvo suprojektavę dar sovietmečiu. Iš stoginės tebuvo likę tik virš šaligatvio kyšančios metalinių stulpų liekanos.

Kaltės nejaučia

Tuomet buvo kilusi diskusija, ar sovietmečiu suprojektuotą stoginę reikia atstatyti ar visiems laikams užmiršti. Miesto tvarkymo skyriaus specialistai pasisakė už tai, kad stoginę reikėtų atstatyti.

Tačiau šis sumanymas liko neįgyvendintas. Šalia pavojingojo šaligatvio esančio restorano „Pizza Jazz“ administratorė Inga Vaitkevičiūtė tikino, kad šaligatvis priklauso savivaldybei, todėl ji ir turėtų tvarkyti grindinį. Praėjusį penktadienį „Pizza Jazz“ ant pavojingo grindinio jau buvo išdėliojusi savo lauko staliukus.

Pasak I.Vaitkevičiūtės, pėstiesiems pavojų kelia daugybė Senamiesčio grindinio vietų.

„Visur pilna duobių, apleistų, nesutvarkytų šaligatvių atkarpų. Pėsčiųjų čia nuolat tyko pavojai“, – kalbėjo I.Vaitkevičiūtė.

Apie profesorių A.E.Senną ištikusią nelaimę sužinojęs Kauno meras Andrius Kupčinskas teigė, jog bus imtasi priemonių, kad pavojinga atkarpa būtų sutvarkyta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų