Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečiams grasinama dar vienu mokesčiu

2009-05-21 09:00
Apetitas: Kauno valdžia pradėjo svarstyti, kaip už aliekų tvarkymą apmokestinti visus miestiečius.
Apetitas: Kauno valdžia pradėjo svarstyti, kaip už aliekų tvarkymą apmokestinti visus miestiečius. / Tomo Raginos nuotr.

Kauno valdžia pradėjo svarstyti galimybę mieste įvesti visuotinę rinkliavą už atliekų tvarkymą.

"Maždaug trečdalis Kauno gyventojų nesudaro sutarčių su atliekas tvarkančia įmone, o paskui šiukšlėmis atsikrato kur papuola", – aiškino meras Andrius Kupčinskas. Kaip vieną variantų spręsti tokias problemas siūloma įvesti visuotinę rinkliavą.

Miesto tarybos kolegijos nariams vakar pristatyta studija, kurioje analizuojami su šios rinkliavos įvedimu susiję klausimai. Studiją parengęs bendrovės "Ekobalt" direktorius Jonas Motiejūnas atkreipė dėmesį, kad norint įvesti tokią rinkliavą būtina išspręsti įvairius klausimus. Pirmiausia būtina suregistruoti atliekų turėtojus ir sukaupti nemažą duomenų bazę. "Svarbu, kokiais principais bus vadovaujamasi – ar atliekų tvarkymo normos bus nustatomos pagal gyvenamąjį plotą ar pagal asmenis. Tai nėra paprasta", – pastebėjo J.Motiejūnas.

Jo nuomone, įvedus tokią rinkliavą reikės sugriežtinti paslaugų teikėjų ir surinktų lėšų panaudojimo kontrolę. Reikės pasirūpinti ir tais, kurie nenorės mokėti tokį mokestį.

Miesto tarybos narys Gediminas Žukauskas išreiškė nuogąstavimus, ar gyventojai bus pajėgūs mokėti naująjį mokestį. "Užsienyje toks modelis yra, bet jeigu mokestis bus apie 130 eurų už toną, mūsų žmonėms tai bus nepakeliama. Taip pat bijau, kad neatsirastų monopolininkas, teikiantis atliekų tvarkymo paslaugas. Turi būti daugiau rinkos žaidėjų", – įsitikinęs tarybos narys.

Iki šiol Kaune į atliekų surinkimo rinką konkurentai neįsileidžiami, o viskuo rūpinasi savivaldybės bendrovė "Kauno švara". Kauno valdžia nepaiso ir kitų verslininkų skundų, norinčių užsiimti panašia veikla ir sudaryti konkurenciją savivaldybės bendrovei.

Kol kas nuspręsta rinkliavos įvedimo klausimą svarstyti visuose tarybos komitetuose. G.Žukauską kolegija įpareigojo surengti išplėstinį visų komitetų posėdį, kuriam būtų išsakytos visos nuomonės.

Administracijos direktorius Vygantas Gudėnas mano, kad svarstant rinkliavos įvedimo galimybę reikėtų atkreipti dėmesį į planus statyti atliekų deginimo įmonę ir kitus su atliekų tvarkymu susijusius klausimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų