Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečiams meno aukcionas – neįkandamas

2009-05-19 09:00
Taupūs: iš gausaus būrio aukciono dalyvių savo kolekciją naujais paveikslais papildė tik dvylika.
Taupūs: iš gausaus būrio aukciono dalyvių savo kolekciją naujais paveikslais papildė tik dvylika. / Antano Slavinsko nuotr.

Sunkmetis įsiskverbė ir į meno gerbėjų pinigines. Savaitgalį vykusiame meno kūrinių aukcione iš 90 paveikslų parduoti vos dvylika.

"Adomo Galdiko paveikslas "Būrėja", kaina 8 tūkst. 600 litų. Ar yra norinčiųjų jį įsigyti?" – žvelgdama į susirinkusius meno kūrinių medžiotojus klausė aukciono vedėja.

Kelių sekundžių tyla, po kurios ant medinio stovo keliavo kitas paveikslas. Po jo – dar ir dar vienas.

Pirmasis, kuriam tądien nusišypsojo sėkmė iškeliauti į naujojo šeimininko rankas, buvo Kazio Šimonio paveikslas "Kauno Vytauto Didžiojo bažnyčia". Nežinomas kaunietis jį įsigijo už 3 tūkst. 200 litų.

Kauno architektų namų galerijoje veikiančioje aukciono ekspozicijoje šeštadienį buvo siūloma 90 Vakarų Europos autorių, išeivių ir šiuolaikinių Lietuvos dailininkų darbų, kitaip dar vadinamų lotais. "Iš viso parduota dvylika lotų. Bendra suma viršija 32 tūkst. litų", – praėjus dienai po aukciono konstatavo menotyrininkė, bendrovės "Meno rinkos agentūra" direktorė Simona Makselienė.

Brangiausias lotas, kurį įsigijo vienas aukciono dalyvių, buvo įkainotas 9 tūkst. 800 litų. Pasak organizatorių, Vytauto Kasiulio paveikslas "Smuikininkas" garbaus amžiaus vyrui atiteko be didesnės kovos.

Solidžiausia suma pažymėtas aukciono lotas – daugiau nei 22 tūkst. litų kainuojantis Antano Martinaičio paveikslas "Madona su kūdikiu" savojo pirkėjo taip ir nesulaukė. "Išankstinių nuostatų ir skaičiavimų nebuvo. Faktas, kad pardavėme mažai. Skaičiuojant procentais – 13, o juk kažkada geriausias mūsų procentas buvo 48", – tikino S.Makselienė.

Meno rinkos agentūros direktorė nedrįso spėlioti, dėl kokių priežasčių laikinosios sostinės gyventojai nebuvo pasirengę išlaidauti, tik pabrėžė, kad, lyginant su vilniečiais, kauniečių perkamoji galia yra mažesnė. "Ir nežinau, ar čia kalta krizė, ar kitos priežastys", – svarstė menotyrininkė.

Dalis paveikslų aukcione parduoti didesnėmis, nei buvo nurodyta albume, kainomis. Prano Gailiaus "Soyez amoureux – vous serez heureux" ("Būkite įsimylėję – būsite laimingi") paveikslas, po aukcione užvirusios kovos buvo parduotas 1 tūkst. 100 litų brangiau. Todėl vietoj pradinių 2 tūkst. 300, jo įsigeidęs kaunietis mokėjo 3 tūkst. 400 litų. "Dalis paveikslų pabrango keliais šimtais litų", – skaičiavo menotyrininkė.

Kelis tūkstančius litų kainuojančius paveikslus perka kolekcininkai ar pinigų pertekę meno mylėtojai? "Kolekcininkai ir yra meno mylėtojai. Tokius paveikslus žmonės perka ne tam, kad pakabintų juos miegamajame virš lovos", – šyptelėjo S. Makselienė.

Nenupirkti paveikslai, pasak jos, keliaus į šeimininkų rankas arba bus parduoti tarpaukcioninėje prekyboje. Dalis jų bus eksponuojami internetinėje Meno rinkos agentūros galerijoje. "Tokia tvarka, kad viename aukcione dalyvavę paveikslai negali būti pardavinėjami kitame", – pabrėžė S. Makselienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų