Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečių meilė krepšiniui – verslo aukso gysla

2010-08-23 13:25
Kauniečių meilė krepšiniui – verslo aukso gysla
Kauniečių meilė krepšiniui – verslo aukso gysla / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Pasaulio krepšinio čempionatas – dar viena galimybė nemažai užsidirbti šią vasarą itin veikliems Senamiesčio verslininkams. Jie žada lauko ekranus, pigų alų ir žaidimų, o atributikos pardavėjai – naujų marškinėlių.

Per rungtynes – į barą

Vakaruose tradicija tapęs sporto rungtynių transliacijų stebėjimas baruose – jau neatskiriama čempionatų bei olimpiadų dalis ir pas mus. Keliskart didesne apyvarta nei paprastai per futbolo čempionatą džiaugęsi verslininkai dar didesnes viltis deda į Pasaulio krepšinio čempionatą.

"Turėtų būti įtemptos dvi savaitės, jau rengiamės darbymečiui", – apie naują iššūkį kalbėjo kavinės "Skliautas" bendraturtis Ąžuolas Gaižutis. Šįkart Rotušės aikštėje planuojama įrengti dukart didesnį – 12 kv. m – ekraną.

Tūkstančiui žiūrovų erdvę amfiteatre Nemuno krantinėje siūlančio restorano "Daugirdas" direktorius Vytautas Gustas įsitikinęs, kad per finalo varžybas laisvų suoliukų neliks.

"Turime nuolatinių klientų – visi žino, ką mes siūlome, ko galima tikėtis. Neabejoju, kad suplūs minios žmonių, – užtikrintai kalbėjo V.Gustas. – Žinoma, daug kas priklausys ir nuo oro. Su Dievuliu susitarimų, deja, neturime." Įrengti pastogės virš amfiteatro "Daugirdo" šeimininkas neplanuoja, esą tam reikėtų didelių investicijų.

Apyvarta šoktelėja kelis kartus

Daugelio Senamiesčio ir Centro kavinių savininkai per krepšinio čempionato finalines rungtynes staliukus planuoja rezervuoti sporto aistruoliams. Kai kuriuose baruose jau įprasta vietas užsisakyti iš anksto.

"Per Pasaulio futbolo čempionatą įsitikinome, kad rezervuoti vietas būtina, nes ne visiems norintiesiems pavyksta sutilpti. Būna nemalonu atsakyti nuolatiniams klientams, kurie ateina tą patį vakarą nerezervavę staliukų", – Ą.Gaižutis ragina iš anksto užsiimti geriausias vietas.

Laisvės alėjoje veikiančio restorano "Miesto sodas" direktorius Gintautas Ruminas sakė, kad kol kas jų restorane vietos nerezervuojamos. Jis įsitikinęs, kad vietų užteks visiems lankytojams.

"Galbūt prieš finalą reikės pasvarstyti, bet kol kas tai nėra būtina – visi tikrai tilps", – svarstė G.Ruminas. Jis dar nėra apsisprendęs, ar klientai bus kviečiami stebėti varžybų tik naktiniame klube "Siena", ar ir prie Muzikinio teatro kiemelio esančioje terasoje.

"Jeigu išspręsime technines problemas, rodysime varžybas ir lauko terasoje. Čia tikriausiai rinktųsi ne tik jaunimas, bet ir solidesni svečiai, užsieniečiai", – tikisi G.Ruminas. Jo vertinimu, varžybų vakarą apyvarta turėtų būti gerokai didesnė.

Remdamasis Pasaulio futbolo čempionato duomenimis, V.Gustas prognozuoja, kad per Pasaulio krepšinio čempionato finalą "Daugirdas" apyvartą padidins 3–4 kartus.

Alui taikys nuolaidas

Miesto centre varžybas stebėti įpratę kauniečiai žino, kad kiekvienas baras savaip stengiasi pritraukti lankytojų. Beveik visur pagrindiniam čempionato gėrimui alui rungtynių dieną taikomos nuolaidos. "Daugirde" bokalas kainuos 5 litus, tiek pat, pritaikę 20 proc. nuolaidą, už alų prašys ir "Miesto sodo" vadovai.

"Skliautas" tikisi, kad populiariausiu vakaro pirkiniu taps 20 litų kainuosiantis vadinamasis alaus krepšelis, kurį sudarys keturi šio gėrimo bokalai. "Daugirdas" planuoja padidinti ir įvairių vaisvandenių bei vyno atsargas, nes, kaip pastebi V.Gustas, per varžybų transliacijas geriamas ir šaltas vynas.

"Stengsimės neapvilti sirgalių. Turime didelę erdvę. Nė viena kavinė negali pasiūlyti vietų tūkstančiui žmonių, o pas mus, minioje, ir ovacijos garsesnės, ir įkarštis didesnis", – savo restorano privalumus vardijo V.Gustas.

Atributikos neturės

Didžiausius žiūrovų būrius sutraukiančios Kauno kavinės siūlys vietą ir gėrimų, bet neprekiaus Pasaulio krepšinio rinktinių atributika.

"Norėtume pasiūlyti klientams marškinėlių, kepuraičių, bet tiekėjai nėra lankstūs, siūlo pirkti atributiką parduotuvių kainomis. Galbūt jie nesuinteresuoti reklamuoti savo produktų?" – apie laisvą nišą prabilo G.Ruminas.

V.Gusto nuomone, sirgalių atributika turėtų būti paklausus dalykas, ypač per finalines varžybas, tačiau ir "Daugirdas" jos lankytojams nesiūlys. "Jeigu tiekėjai aprūpintų, tikrai prekiautume, bet dabar niekas nesiūlo", – apgailestavo V.Gustas.

Ą.Gaižutis greta varžybų transliacijų lankytojams žada įvairių kitų pramogų, nes "Skliautas" dalyvaus ir šventėse "Kauno naktys", "Fotonaktys", netoli kavinės apsistos ir Kauną rugsėjo 1-ąją pasieksiantis krepšinio karavanas.

Populiaru pirkti internetu

Parduotuvių tinklas "City Sport" sirgaliams siūlo įsigyti dviejų rūšių rinktinės gerbėjų marškinėlių: su užrašu "Lietuva" jie kainuoja 99 litus, o sintetiniai žalios ir baltos spalvų marškinėliai – 299 litus. Už kepuraitę prašoma 69, už šortus – 159 litų.

"Kauniečiai jau domisi šiomis prekėmis. Dažniausiai perka marškinėlius, o pagrindiniai mūsų klientai – vyrai. Galbūt ir moterys susidomėtų, bet kol kas neturime ką joms pasiūlyti", – pripažino "City Sport" Kauno parduotuvės vadovė Inga Šulskė.

Sirgaliai įvairios krepšinio atributikos gali įsigyti ne tik specializuotose parduotuvėse, bet ir internetu. Pavyzdžiui, interneto parduotuvėje "Superfanas.lt" rinktinės gerbėjo šalikas kainuoja 34,95 lito, marškinėliai – iki šimto litų.

Oficiali Lietuvos krepšinio rinktinės atributikos gamintoja bendrovė "Ivega" įvairių kepuraičių, marškinėlių, šalikų, skarelių, ženkliukų, perukų ir kitokios atributikos siūlo įsigyti per platintojus ir savo interneto parduotuvėje.

Pigesni – prekybos centruose

Pasak prekybos tinklo "Maxima" Įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorės Linos Muižienės, parduotuvės jau pasirengė čempionatui – įvairių marškinėlių, šalikų, kepuraičių, kaklaskarių, balionų ir kitokios atributikos siūloma įsigyti palyginti pigiai. Pavyzdžiui, marškinėliai kainuoja 45 litus, šalikai – nuo 30 litų, kepuraitės – nuo 20 litų. Balionų, kaklaskarių ir paprastų skarelių kaina – nuo 13 litų.

"Populiariausi yra šalikai. Paprastai per mėnesį jų nuperkama apie šimtą, tačiau per čempionatą pardavimų apimtys išauga kelis ar net keliolika kartų", – pasakojo L.Muižienė.

Jos teigimu, marškinėlius, šalikus ir kitą atributiką prekybos centras perka iš vietos gamintojų. Jie krepšinio atributikos dizainą visuomet suderina su Lietuvos krepšinio federacija.

Rugpjūčio 28-ąją prasidėsiantis Pasaulio krepšinio čempionatas Turkijoje truks dvi savaites – iki rugsėjo 12 d.

Aplinkiniai gyventojai skundžiasi

Pasaulio krepšinio čempionato varžybų transliacijų viešose vietose laukia ne visi kauniečiai. 74 Senamiesčio gyventojai pasirašė skundą dėl triukšmo ir paprašė miesto savivaldybės neleisti rodyti rungtynių amfiteatre Nemuno krantinėje.

"Turime užtikrinti viešąją tvarką ir atsižvelgti į gyventojų prašymą, tačiau tai nereiškia, kad mieste niekur nebus rodomos krepšinio rungtynės", – sakė Kauno miesto savivaldybės Renginių koordinavimo poskyrio vedėja Vida Jasaitytė.

Per trečiadienį vykusį posėdį komisija davė leidimą rungtynes transliuoti Rotušės aikštėje rugsėjo 1-ąją, tačiau atmetė "Daugirdo" prašymą įrengti vaizdo ekraną amfiteatre.

"Tokia situacija mus stebina. Esame krepšinio šalis ir negalėsime žiūrėti rungtynių masinio susibūrimo vietoje? – piktinosi V.Gustas. – Futbolo rungtynes transliuoti galėjome, o krepšinio – ne."

V.Jasaitytės teigimu, "Daugirdo" prašymą planuojama svarstyti dar kartą rugpjūčio 25 d.

"Tiesiog turėjome atsižvelgti į gyventojų skundą ir jį įvertinti. Bandysime pasirūpinti viešuoju saugumu ir galbūt leidimas bus suteiktas", – lanksčiai situaciją vertino V.Jasaitytė.

Jeigu ir kitą trečiadienį "Daugirdui" nepavyks gauti leidimo, V.Gustas ketina kreiptis į miesto merą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų